Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Astro’n’out - "Urda"

© Publicitātes foto

Šā gada karstākais ripulis – pagājušajā nedēļā klajā nākušais jaunākais “Astro'n'out“ albums. Grupas karjerā tas ir jau piektais.

Tāpat kā grupas iepriekšējais albums “Lauvas“ (2012), arī šis ierakstīts sadarbībā ar producentu DJ Rudd (Rūdolfs Budze) un tapis vairāku radošo nometņu ietvaros. Lai gan no pirmā acu uzmetiena vārds “Urda“ šķiet angļu vai pat krievu valodā (ar uzsvaru uz otro zilbi), tas ir visnotaļ latvisks. “Urda - izraisa nemieru, neatlaidīgi nodarbina prātu un mudina neapstāties. Rod arvien jaunus jautājumus, uz kuriem, šķiet, nav atbilžu, bet nav arī iespējams izvairīties no to risināšanas. Liek izvērtēt un pārveidot savas robežas, vērtības un laiku, uzdot jautājumus par savu vietu un nozīmi tajā, apšaubīt un no jauna akceptēt mikro un makro Visumā,“ albumam pievienotajā bukletā skaidro mūziķi, un aptuveni šādi prātojumi ir arī dziesmu tekstos. “Salīdzinot ar iepriekšējiem albumiem, “Urda“ ir personiskāks un atklāj iekšējās pārdomas par pasaules kārtību, savu vietu tajā, par laiku un vērtībām. Grupas soliste Māra Upmane-Holšteine atzīst, ka kopumā mūziķi vēlējušies radīt gaišu sajūtu un brīvi ļāvušies muzikālam lidojumam, izaicinot sevi un eksperimentējot ar neierastām skaņu ainavām,“ savukārt šādi vēsta “astronautu“ PR nometne. CD vāciņa noformējumā izmantots “Astro'n'out“ pašu izdomātais rabarbera zvaigznājs. “To esam definējuši kā savdabīgu paralēlo pasauli, kurā ir visas atbildes. Bet mēs esam šeit, kur vismaz pagaidām atbilžu nav. Ir tikai jautājumi, kas urda. Tā arī ir albuma pamattēma - jautājumi, kas mūs urda pat brīžos, kad šķiet - par tiem nemaz nedomājam.” Albumā iekļautas 12 dziesmas, no kurām “Turies“, “Atskatos“ un “Satiksimies, tiksimies“ jau izskanējušas radio stacijās. Drīzumā sāksies albuma prezentācijas tūre - pirmais koncerts būs 10. februārī Līvānu kultūras namā, bet pēc tam “astronautu“ ceļš vedīs uz Liepāju (11. februāris), Rēzekni (14. februāris), Aizkraukli (24. februāris), Cēsīm (3. marts), Rīgu (24. marts, “Palladium“), Siguldu (1. aprīlis) un Jelgavu (15. aprīlis).

PAR. Albuma spožākā pērle ir “Atskatos“, kas iemauc pa pieri uzreiz un neļauj par šo gabalu aizmirst arī vēlāk. Protams, ļoti labas ir arī radiostacijās jau izskanējušās “Turies“ un “Satiksimies, tiksimies“, savukārt no svaigākajiem gabaliem izcelšanas vērtas ir “Gaisma“ (līdz šim bija paslīdējis garām, ka ģitārists Mārtiņš Elerts ir tik meistarīgs) un “Kur paliek laiks“ (te ļoti pārliecinoša ir Māra), arī “Klusējot nāc“. Tā, kāds tad ir sausi statistiskais atlikums - sešas perfektas dziesmas no 12. Nav slikti, bet nav arī diez ko labi.

PRET. Grūti dot rezumējošu vērtējumu “astronautu“ jaunajam garadarbam - kaut kas starp “nepatīkams pārsteigums“ un “neliela vilšanās“. Lai gan Karēlijas granītā cirstā un Esplanādē notupinātā tēla oriģināls savulaik vēstījis, ka “pastāvēs, kas mainīsies“, diez vai viņš to bija domājis tik radikālās izpausmēs. “Astro'n'out“ šoreiz izmantojuši dažādas tehnoloģiski elektroniskās novitātes, līdz ar to vairākās dziesmās pamatīgi attālinoties no sava ierastā ģitārroka skanējuma un “sarežģoties“ līdz brīžiem grūti uztveramam vēstījumam. Šķiet, ka lielākais “nopelns“ tajā ir producentam DJ Rudd, kurš jau diska prezentācijā minēja, ka viņa mīļākās dziesmas šajā albumā ir “pirmā un pēdējā“, tas ir, “neastronautiski“ ēģiptiskais “Rabarberi dejo“ un “kosmosīgā“ kompozīcija “Satelīts“ (gan jau viņam tīk arī itin murgainais “Horizonts“...). Pirmās trīs dziesmas sabojā priekšstatu par visu albumu, jāsāk tas klausīties no ceturtās.