Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rīgā vācu iznīcinātāji un brazīliešu trešmeitenes

© Publicitātes foto

Nākamnedēļ Rīgā viesosies vācu kulta thrash metal grupa Destruction – 20. janvārī šī komanda uzstāsies klubā Melnā piektdiena. Līdzi viņi būs ņēmuši ne mazāk interesantu grupu – Nervosa no Brazīlijas.

Rīgā abas minētās triecienvienības ieradīsies no koncertiem vācu, zviedru, somu un igauņu (Tallinas Rockclub Tapper, 19. janvāris) zemēs, bet tālāk Destruction un Nervosa ceļš vedīs uz Poliju. Lai gan koncerta hedlaineri neapšaubāmi būs Destruction, ir pamatotas aizdomas, ka Nervosa izpelnīsies ne mazāku ievērību - brazīliešu grupa spēlē niknu thrash metal, taču tās sastāvā ir tikai dāmas. Šī komanda izveidota 2010. gadā Sanpaulu, to dibināja ģitāriste Prika Amarala un bundziniece Fernanda Terra, kurām vēlāk pievienojās Fernanda Lira (vokāls, bass). Trīs skarbas, notetovētas, ādās un kniedēs tērptas brazīliešu meitenes - šobrīd Nervosa ir viena no pazīstamākajām allfemale thrash metal grupām pasaulē. Grupas debijas albums Victim Of Yourself tika izdots 2014. gadā, bet pērn klajā nāca otrais disks Agony. Noklausoties tajā iekļauto singlu Hostages, top skaidrs, ka dāmas skanējumā ir kļuvušas vēl niknākas: iepriekš Nervosa dziesmās bija jūtama ietekme no Slayer un Sepultura, bet tagad tai klāt nāk death metal ritmi, savukārt Fernandas balss ir kā trakai kaķenei, kurai kāds iespiedis asti durvju ailē. Arī teksti ir gana skarbi, jo, kā kādā intervijā klāstīja Prika, Brazīlija ir korumpēta valsts, problēmu tajā ir pārpārēm, citādāka dziesmu lirika nemaz nevarot sanākt (hmm, kāpēc Latvijā dzied tikai par vēju, rudeni un skumjām?). Pagaidām nav informācijas, kas Rīgas koncertā būs trešā dalībniece Nervosa sastāvā - Terra grupu pameta jau pasen, bet viņas aizvietotāja kanādiete Samanta Landa spēlēja tikai ASV/Kanādas tūres apritē. Piemēram, koncertā Maskavā brazīlietēm pievienojās kāda vietējā bundziniece, vārdā Irina.

Par Destruction. Grupa izveidota 1982. gadā un skaitās viena no trim ietekmīgākajām vācu thrash metal apvienībām (vēl arī Kreator un Sodom). No pašiem pirmsākumiem sastāvā joprojām ir vokālists/basists Marsels Širmers jeb Šmīrs un ģitārists Maiks Zīfringers, savukārt bundzinieks Vavržiņecs Dramovičs viņiem pievienojies 2010. gadā. Atzinību smagmūzikas aprindās formācija izpelnījās praktiski jau ar pašu pirmo demo ierakstu Bestial Invasion Of Hell, kurā bija iekļauta arī dziesma Mad Butcher. Tā negaidīti guva milzīgu popularitāti, mūziķi kļuva zināmi arī ārpus Vācijas un devās Eiropas tūrē ar populārajiem Motorhead. Pašlaik Destruction diskogrāfijā ir 14 studijas albumu, no kuriem Under Attack nāca klajā pērn maijā. Grupas pēdējais veikums ieturēts sava stila rāmjos un dod iespēju papriecāties par aizrautīgu thrash šā stila labākajās tradīcijās. Neatkarīgās apskatnieka interese par šo grupu beidzās 90. gadu sākumā (pārlieku jau nu prognozējami spēlēja Destruction…), taču jaunais ripulis atsauc atmiņā grupas agrīno daiļradi thrash metal zelta laikmetā: mūzikai gan pievienoti tehniskāki elementi, dziesmas kļuvušas garākas, taču Šmīrs čērkst tāpat kā senos laikos. 12 kompozīciju teksti vēsta par tādām tēmām kā politika, kari, sociālā nevienlīdzība un citām mūsdienu sabiedrības problēmām - no metāla nometnes un arī Destruction viedokļa raugoties, nekā jauna.