Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

DaGamba prezentēs Latviju

© F64

Latvijas «klasiskās mūzikas huligāni» (tā viņi paši sevi piesaka) grupa DaGamba šogad pārstāvēs Latviju prestižajā Eurosonic Noorderslag festivālā. Uzstāšanās jau šodien, 12. janvārī.

Eurosonic Noorderslag ir viens no lielākajiem mūzikas festivāliem, kas veltīts Eiropas mūzikas aktualitātēm. Šis pasākums tiek rīkots jau kopš 1986. gada. «Piedalīšanās Eurosonic mūsu grupai ir iespēja parādīt un ļaut iepazīt sevi mūzikas industrijas profesionāļiem no visas pasaules, tādējādi paplašinot savu muzikālo darbību,» uzsver grupas līderis Valters Pūce. «Eurosonic ir Eiropas nozīmīgākā mūzikas konference, kurā pulcējas mūzikas industrijas dalībnieki, kuru koncerti tiek pārraidīti daudzos sabiedriskajos medijos visā Eiropā. DaGamba līdzšinējie panākumi palīdzēs pievērst papildu uzmanību grupas koncertam,» uzskata lielākā mūzikas festivāla Baltijā Positivus rīkotājs Ģirts Majors. «Es tiešām uzskatu, ka DaGamba ir unikāls un profesionāls koncertu ansamblis, Latvijā nav daudz grupu, kuru dzīvās uzstāšanās ir to galvenā vērtība.»

Nu jau par starptautisku kļuvušo grupu DaGamba pirms sešiem gadiem izveidoja no čellistu kolektīva Melo-M atšķēlušais mūziķis Valters Pūce, kuram pievienojās viņa bērnības draugs Antons Trocjuks. Iesākumā šis projekts darbojās kā čellu grupa, kas bagātināta ar čellobītu - interesantu instrumentu, čella un sintezatora krustojumu, ko tolaik spēlēja Ričards Čerenkovs, taču ar laiku apauga ar bungām un vēl dažādiem skaņu radošiem stroķiem. Šobrīd grupas sastāvs ir internacionāls, apvienojot piecus dažādu nāciju mūziķus - sastāvam pievienojušies arī irāņu perkusionists Hamidrezs Rahbarals un lietuviešu pianists Dainis Tenis, bet pie bungām nesen sēdies Artūrs Jermaks. «DaGamba mūzikā apvienotas Austrumu un Rietumu mūzikas tradīcijas, kā arī radīts jauns un spēcīgs skanējums, izmantojot netradicionālu instrumentu salikumu,» sevi piesaka grupa. «DaGamba muzikālie eksperimenti un radošie risinājumi, sākot ar Bēthovenu un beidzot ar U2, apvieno mūziku no visas pasaules - roks, pops un klasiskā mūzika.»

Jāpiebilst, ka dagambisti nebūs vienīgie Latvijas pārstāvji minētajā festivālā - turp dosies arī elektroniskās mūzikas projekts Bandmaster, kuru izveidojuši producenti DJ Rudd un Andis Ansons, kā arī hiphopa māksliniece Viņa jeb Zelma Jēgere. Pērn šajā konferencē Latviju pārstāvēja grupas Carnival Youth un Momend, bet iepriekš tajā viesojusies arī Prāta vētra, Instrumenti un citi.