Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Aprīlī Rīgā uzstāsies "Phantogram"

© Ekrānšāviņš

6.aprīlī Rīgā ar vienīgo koncertu Baltijas valstīs uzstāsies amerikāņu elektroniskā roka un triphopa duets Phantogram. Koncerts "Palladium" zālē būs veltīts viņu jaunākā albuma "Three" atbalstam.

Phantogram 2007.gadā nodibināja bērnības draugi Džošs Kārters (Josh Carter) un Sāra Bartela (Sarah Barthel). Savu mūzikas stilu viņi raksturo kā elektroniskā roka, sapņu popa un triphopa apvienojumu, kam raksturīgs "daudz dažādu ritmu, ģitārskaņu virpuļu, kosmisku sintezatoru, atbalsu un gaisīgu vokālu". Par savām autoritātēm abi mūziķi uzskata virkni mākslinieku, tai skaitā "The Beatles" un Deividu Boviju, taču kritiķi atzīmē īpašu "Portishead" un "Sneaker Pimps" ietekmi.

Lai gan lielāko daļu vokāla partiju izpilda Sāra, dziesmu tekstus galvenokārt sacer Džošs. Viņš atzīst, ka tekstuāli noskaņa ir diezgan tumša, pat drūma, taču ar "daudzām cerību lāsēm". Jo īpaši tas attiecas uz pēdējo albumu, kura tapšanas laikā Sāras māsa izdarīja pašnāvību. "[Noskaņu noteica] dusmas un, protams, skumjas, un viss pārējais. Mūsu lirika vienmēr iespaidojusies no tumšām un personiskām dzīlēm, un tas bija gan atbrīvojoši, gan savā veidā motivējoši - tādējādi izpaust savas sāpes," komentē abi mākslinieki.

Viņu dziesmas ir melodisks atgādinājums tam, ka katra cīņa rada izaugsmi un arī ar mazu cerības devu var noiet garu ceļu.

Līdz šim iznākuši 3 pilnvērtīgi studijas albumi, no kuriem pazīstamākie hiti ir When I'm Small, Mouthful Of Diamonds, Black Days Out, Fall In Love, As Far As I Can See, Don’t Move un, protams, You Don’t Get Me High Anymore no jaunākā albuma "Three".

Pēdējo kompozīciju par gana interesantu savai versijai atzinusi kanādiešu rokgrupa Three Days Grace, kura ar pilnībā izpārdotu koncertu uzstājās Rīgā pagājušajā janvārī.

Paralēli "Phantogram" Sāra un Džošs sadarbojušies ar Big Boi no "OutKast" (piedalījušies 2 viņa albumu tapšanā), "Skrillex", "Flaming Lips" un pat Mailiju Sairusu (Sāra piedalās viņas dziesmā Slab of Butter ("Scorpion")).

Līdz šim grupa Latvijā uzstājusies tikai vienreiz, 2014.gadā kāpjot uz Positivus festivāla lielās skatuves.