Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Jānis Vanadziņš & Friends - "In Live Blues Sessions"

© Publicitātes foto

Patīkams pārsteigums – leģendārā vecākās paaudzes latvju blūza ģitārista Jāņa Vanadziņa (65) koncerta ieraksts CD versijā.

Šis ģitārvīrs savulaik muzicējis tādās grupās kā ”Dopings” (kopā ar Pitu Andersonu), ”Cements”, ”Blues Band Riga”, “Hot Dogs”, “Dogs And Catfish” un citās, bet šobrīd darbojas grupā ”Mozambika”. Šī albuma ieraksts tapis pagājušā gada maijā maijā, Latvijas 1. Rokkafejnīcā. Pēdējais latvju «rollingstouns» - tā Vanadziņš nereti tiek dēvēts savas dauzonības uz skatuves un arī dzīvē, kā arī neordinārās ģitārspēles dēļ - uz šo koncertu bija saaicinājis virkni savu draugu un ieroču biedru: dziedātājas Inesi Darkeviču (savulaik “Dogs And Catfish”, tagad ”Vokada”), Ievu Kākuli (”Mozambika”) un Annu Puškinu (”Hot Dogs”), ģitāristu Rihardu Vilciņu, basistu Genādiju Krivčenkovu, saksofonistu Vilni Kundrātu, mutes harmoniku speciālistu Aleksandru Šlujevu, bundzinieku Andreju Rozīti un citus. Repertuārā - blūza klasika Vanadziņa izpildījumā. 14 kompozīcijas, tostarp tādas kā ”I’m In The Mood”, ”Hound Dog”, ”Big Boss Man”, ”My Baby”, ”I Smell Trouble”, ”I’m Ready”, ”Out Of The Rain”, iespaidīgi garā ”Wang Dang Doodle” un citas labas lietas.

PAR. «Jāņa vitalitātei un radošajai spontānajai improvizācijai studijas sienas būtu par šaurām, lai noķertu Jāņa muzicēšanas netveramo radošo mirkli, nolēmām koncertu ierakstīt «dzīvajā»,» teikts albuma anotācijā. Precīzi, kā naglai uz galvas! Vanadziņš uzskatāms par vienu no Latvijā izcilākajiem improvizācijas meistariem ģitārspēlē, te viņš to spilgti apliecina. Taču arī pārējie šajā koncertā darbojušies uz pieci ar krustu - gan Kundrāts, gan Šlujevs, gan pārējie. No dziedātājām pārliecinošākā izklausās Ieva Kākule ar savu savdabīgo Lolitas Novikovas un Dženisas Džoplinas krustojuma balss tembru, taču arī abas pārējās dāmas ir gana labas. Jāuzteic arī izdevēji - albumam ir pievienots gana izsmeļošs informatīvais materiāls gan par pašu Vanadziņu, gan par šajā projektā iesaistītajiem mūziķiem.

PRET. Skaņai gribētos mazliet lielāku spēku, taču no ”koncertnieka” laikam to nemaz nevar prasīt. Protams, ”dzīvajā” Jānis Vanadziņš ir krietni vien jaudīgāks, taču tas nav pārmetums, bet fakta konstatācija.