Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Mākoņstūmēj - "Visas dziesmas"

© Publicitātes foto

"Labvēlīgais tips – 2" jeb "Mākoņstumēji" ir septiņu mūziķu apvienība, kas, pēc pašu sniegtās definīcijas, spēlē garāžpopu.

Tā ir "grupa, kas muzicē ar nenopietnu mērķi, bet nopietniem nolūkiem", un tās sastāvā darbojas Māris Aizpurietis (vokāls), Jānis Dreškins (ģitāra, savulaik spēlēja grupā "Iedomu spārni"), Guntis Āboliņš (basģitāra), Jānis Silakalns (saksofons), Jānis Vilks (trompete), Mārtiņš Linde (bungas, karjeru sācis grupā "Time After Time", šobrīd papildus spēlē daudzos projektos) un Haralds Stenclavs (taustiņi, spēlē... daudz kur, tostarp piepalīdzējis arī "labvēlīgajiem"), bet ar menedžmenta lietām nodarbojas Kaspars Tīmanis no brālīgās grupas "Labvēlīgais tips". Lai nemulsina "mākoņstūmēju" albuma nosaukums - šī nav labāko dziesmu izlase, bet gan pilnīgi visu līdz šim studijā ierakstīto "Mākoņstūmēju" dziesmu apkopojums. Līdz ar to tie, kuri kaut kādu iemeslu dēļ nevarēja savā īpašumā iegūt grupas debijas albumu "Kurmis aizpeld garām" (2013), tās oriģinālmūziku varēs vienkopus saņemt šajā albumā. Albums ir grupas sešu gadu darbs, iekļaujot ne tikai dziesmas, bet arī vairāk kā 300 "Mākoņstūmēju" piedzīvojumu fotogrāfijas. Šajā diskā kopumā iekļautas 22 (!) dziesmas, no kurām pazīstamākā laikam gan ir "PVN" - nu tā tur dziesma, par to, ka šajā valstī dzīvot labi, jo šeit var dabūt nelegālo šņabi. Lai arī liela daļa albuma repertuāra savulaik jau ir publicēts, tādas dziesmas kā "Končita", "Bada spēles", "Tā tā nauda aiziet" un "Daži grami instagrama" līdz šim nebija dzirdētas.

PAR. Asprātīgi teksti, jestra mūzika - labs un elegants kolektīvs, kas gluži labi varētu kādā ballē aizstāt "Labvēlīgo tipu", kas droši vien ir krietni dārgāks. Nevienu dziesmu īpaši izcelt gan laikam nevarētu (kaut kā aizķērās "Tu ar mani nerunā", bet teksta ziņā - "Hokeja zvērs"), taču neviena nav arī "garām kasei". Pēc albuma noklausīšanās labs garastāvoklis garantēts.

PRET. Ja nu uznāk vēlme klausīties kaut ko šādu, tad labāk tomēr likt uz CD atskaņotāja visu mašīnbaļļu popa, Naukšēnu disko un sazin kādu vēl stilu pionierus no grupas "Labvēlīgais tips" - kam kaut kāds otrais atlējums?! Mārim Aizpurietim tomēr nav ne Freda šarma, ne balss spēka.