Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rīgā viesosies somu un islandiešu folkmetālisti

SOMU SVEICIENS. Bārdaini un mataini vīri ar akordeonu un citiem tautas instrumentiem – tie ir Korpiklaani © Publicitātes foto

Šo svētdien, 23. oktobrī, klubā Melnā piektdiena uzstāsies somu folkmetāla grupa Korpiklaani (tulkojumā – meža klans), prezentējot savu pēdējo albumu Noita. Šā gada beigās somi paredzējuši izdot arī savus koncertierakstus DVD un CD versijās. Rīgas koncertā iesildītāju statusā būs islandiešu Skalmöld un itāļu Lightless Moor, kā arī pašmāju folkgrupa Yomi.

Korpiklaani pirmsākumi meklējami 1993. gadā, tolaik grupas līderis Jonni Jervelā startēja zem Shamaani Duo un Shaman nosaukumiem. Kā Korpiklaani šie meža ļaudis pazīstami no 2003. gada, kopš tiem laikiem izdoti jau 12 studijas albumi - piesātināti ar enerģētisku un impulsīvu rokmūziku, kombinējot to ar somu folkmūzikas melodijām. Korpiklaani savā skanējumā bez rokmūzikai ierastajiem instrumentiem izmanto arī folkmūzikai raksturīgos, piemēram, stabules, akordeonu, kā arī vijoli. Pēdējos gados somu grupa uzstājusies prestižākajos Eiropas smagās mūzikas festivālos, Latvijā viņi viesosies otro reizi.

Savukārt islandiešu viking/folk metal apvienība Skalmöld pastāv septiņus gadus. Grupa ir izdevusi četrus albumus, no kuriem pēdējā klajā nākšanas laiks datējams ar 30. septembri, tātad - pavisam svaigs darbiņš! Tā nosaukums gan ir nesalasāms un neizrunājams - Vögguvísur Yggdrasils. Islandiešu grupas augšupeja sākās brīdī, kad tika parakstīts līgums ar Austrijas mūzikas izdevniecību Napalm Records, kas, cita starpā, palīdzēja tikt arī uz Wacken Open Air festivālu 2013. gadā. Seši mūziķi, trīs ģitāras, bass, bungas, taustiņi, oboja - Skalmöld skanējums ir ļoti spēcīgs. Itāļu Lightless Moor ir cits trumpis - interesantā vokāliste Ilarija Falči. Šī grupa ir no Sardīnijas, pastāv jau vairāk nekā desmit gadus un pieskaitāma gothic/doom metal izpildītājiem. Kas attiecas uz Yomi - šī ir viena no īpatnējākajām Latvijas metālgrupām. Tā izveidota pirms trim gadiem un spēlē… japāņu folkmetālu. Grupa savu dziesmu tekstos skar Austrumu folkloras tematiku, uz skatuves kāpj kimono un bruņojušies ar cita veida japāņu atribūtiku.