Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Dabasu Durovys - "Pādys Runoj"

© Publicitātes foto

Latgaliešu poproka grupa «Dabasu Durovys» šogad atzīmē savas pastāvēšanas desmitgadi, kam par godu izdevuši savu ceturto studijas albumu «Pādys Runoj» jeb «Pēdas runā».

Desmit jaunas dziesmas (uz katru gadu pa vienai?), kuru prezentācijas koncerts notiks 4. novembrī klubā «Artilērijas pagrabi» Daugavpilī. Albums «vēstī par cilvēkiem, sajūtām un klusuma valodu, kas dažreiz pasaka vairāk nekā vārdi,» vēstī paši mūziķi. «Jaunais albums ir stāsts par ceļu un arī pēdām, kas vislabāk zina par to, kas ir piedzīvots. Šī tēma vieno visas albumā iekļautās dziesmas, kuru noslēgumā ir nevis beigas, bet sākums - dziesma «Suokums». «Pādys Runoj» ir arī par pašas grupas desmit gadu ceļu, kas ļāvis atrast vietu Latvijas un it īpaši Latgales mūzikā un arī atstāt savas pēdas tajā,» tas atkal ir no skaidrojuma par izdoto ripuli. Kā teic «Dabasu Durovys» līderis Arnis Slobožaņins, dziesmas šoreiz tapušas mazliet citādāk nekā iepriekš - lēnāk, bet krāsaināk, jo to radīšanā iesaistījušies visi grupas biedri. Albums ierakstīts lielākoties «Custom Studio» Daugavpilī, izmantotas arī grupas dalībnieku mājas studijas un ierakstu studija «Bozova» Kārsavas novadā.

PAR. Jau iepriekšējais grupas albums «Bāka» bija gana simpātisks, bet šis ir vēl labāks. Pozitīvas dziesmas ar pozitīvo Arņa Slobožaņina vokālu a’la Marta Kristiāna Kalniņa un Detlefa (it īpaši!) krustojums. Par albumā iekļautajām dziesmām. Perfekta ir padevusies smeldzīgā «Rubikona», ļoti labas ir arī «Uzvedums» (žēl, ka tās tekstā rindiņa «korumpētu švītu rota» nav tāda, kā pirmajā brīdī izklausās...), «Pādys» un «Rācija», tāpat arī «prātnieciskais» gabals «Suokums», nav ne vainas arī humorīgajai «Dori tai» un «Augstumā» ar «Prāta vētras» cienīgo akordeonu. Latgaliešiem sanācis teicams albums.

PRET. Dažs gabals nenoturas poproka ailēs un iebrien salkanuma purvā («Nav mīra»), dažam traucē vecmodīgs piegājiens ar ģitārskanējumu («Klusums»), taču galvenais - nav skaidrs, kāpēc «Dabasu Durovys» tur sveci zem pūra un, kā vismaz no malas raugoties šķiet, necenšas izsisties plašākos apcirkņos Latvijas mērogos. Nav vēlmes vai vienkārši nesanāk?

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».