Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Summer Sound – dažādām gaumēm

LIEPĀJAS ŠARMS. Saule, pludmale, jūra, burziņš – gandrīz vai sekundāri kļūst tas, ko piedāvā muzikālās skatuves © F64

Jau šīs nedēļas nogalē, 29. un 30. jūlijā, Liepājas pludmalē norisināsies viens no lielākajiem vasaras mūzikas notikumiem – LMT Summer Sound festivāls. Lai arī pretrunīgi vērtēts, ik gadu tas tomēr spēj savākt aptuveni 20 000 apmeklētāju.

Atkal uz Liepāju

Liepāja vienmēr bijusi iecienīts labas mūzikas mīļotāju vasaras ceļojumu mērķis - savulaik kā spēcīgs pievilināšanas magnēts kalpoja slavenais Liepājas dzintars (eh, labi laiki bija...), kuram vēlāk pievienojās arī Mēs - liepājnieki. Pēc abu festivālu izvadīšanas citos klausītāju medību laukos dzintara stafeti pārņēma brāļu Mediņu rīkotais Pludmales festivals jeb Beach Party, bet nu jau sesto gadu pilsēta, kurā piedzimst vējš un kurā telefonisti stabos sēž, vilina ar Summer Sound. Apmeklētība gan nav tik laba kā bīčpārtijai (par Liepājas dzintaru pat nerunāsim), kas spēja pulcēt pat ap 60 000 cilvēku, taču - tagad citi laiki, citas prioritātes. Šo gadu gaitā Summer Sound likuši galdā arī vairākus skaļus vārdus, piemēram, slaveno dīdžeju Kelvinu Herisu (2011. gadā gan viņš vēl nebija tik populārs), Miku, veterānus Pet Shop Boys un Guano Apes, somu čellistus Apocalyptica, krievu supergrupu Mumij Troļļ un citus, kā arī praktiski visus mūsu izcilniekus, Prāta vētru, Instrumentus un Donu ieskatot. Ko Liepāja piedāvās šogad?

Atkal Karalis Čārlzs

Šī gada festivāla gaidītākie viesi būs vācu elektroniskā folka un regeja apvienība Milky Chance, daudzsološais beļģu dīdžejs Lost Frequences, «šarmantais angļu mūziķis King Charles» (tā viņu piesaka organizatori, taču šo pieteikumu gribētos precizēt -«Positivus Festival apmeklētājiem jau pamatīgi apnikušais» un tālāk kā tekstā..) un ukraiņu roka leģendas Okean Elzy. No šīs četrotnes īpaši gribētos izcelt vāciešus un ukraiņus (2014. gada martā Okean Elzy uzstājās koncertzālē Palladium un atstāja patiešām labu iespaidu), un abas šīs apvienības uz LMT skatuves kāps jau piektdien, turklāt pavēlu, tātad darbu pabeigušajiem rīdziniekiem un arī citu tālāku pilsētu viesiem būs visas iespējas, pat īpaši stingri neminot uz savas automašīnas gāzes pedāļa, nokļūt festivāla norises vietā laikus. Starp citu, pirms viņiem uzstāsies daudzu iecienītā grupa Rīgas modes un Intars Busulis ar Abonementa orķestri - arī pietiekami vilinoši vārdi. Jāpiebilst, ka uz otrās skatuves vakaru noslēgs Linga (parasti viņi Liepājas kāpās roku dimdina ap trijiem naktī, taču šoreiz ir tikuši pie spēles laika desmitos), Bermudu divstūris un Dzelzs vilks - īpatnēja trīsvienība. No Red Bull Tour Bus piedāvājuma gribētos izcelt Arņa Račinska Laika suni - viņi spēlēs ap pulksten 22. Ja kādam pēc visas šīs programmas miega pele savu preci vēl nebūs atvilkusi, tad - laipni lūgti, uz Jägermeister Stage, kur dīdžejos [Ex] DaBass (divos) un veterāns Bogdans Tarans (no pusčetriem līdz pat sešiem rītā)!

Atkal karnivāļi

Nākamā diena, sestdiena. LMT skatuve savu programmu sāks pulksten 18.45 ar mūsu Eirovīzijas iekarotāju Justu, kurš atrādīs oriģināldziesmas, - varēsiet novērtēt, uz ko viņš ir spējīgs bez Aminatas draudzīgā pleca. Pēc tam kāds pārsteigums: pēc sešu gadu pārtraukuma uz skatuves atkal kāps projekts Tā Tā Tā, kuras kodolu veido Artis Dvarionas (R.A.P.) un Reinis Briģis (Double Faced Eels, Moontalk). Pēc tam - Ozols, Karalis Čārlzs un Lost Frequences. Savukārt Aldara skatuvei ir vērts pievērsties ap pulksten 16.15, kad tur sevi atrādīs krievu indīpopa grupa Milk. Taču arī vēlāk te būs ļoti labi mūziķi, tostarp Gain Fast, DaGamba un Aija Andrejeva, bet ap pustrijiem naktī uzstāsies Laime pilnīga. Cerams, ka viņi nebūs sadomājuši pārspēt iepriekšējās nedēļas rekordus, kad paspēja uzbliezt kādos trīs festivālos dažu stundu laikā, - šāda spēlēšana, pulkstenī skatoties, kvalitāti it kā neietekmē (laiminieki tomēr ir augstākās raudzes profesionāļi), taču steigas zīmogs ir jūtams, vismaz festivālā Klang tas bija acīmredzami (tāpat kā pienvedējiem). Noteikti jāpiemin arī Red Bull Tour Bus piedāvājums - pulksten 22.30 tur uzstāsies Carnival Youth. Lai gan izvēlētā vieta nedaudz musina, karnivāļiem tam gan ir kāds nopietns iemesls. Interesanti, ka pirms pāris gadiem Carnival Youth negaidīti tika uzstāties uz lielās skatuves, jo pa ceļam uz Liepāju kaut kur noplīsa kāds no galvenajiem hedlaineriem.

Atkal Grēviņš

Protams, šis ir tikai izvilkums no itin plašā Summer Sound klāsta, jo kopumā festivālā piedalīsies ap pussimts dažāda kalibra un dažādu stilu izpildītāju. Tiek piedāvāta arī bagātīga izklaides un atrakciju programma, arī nakts ballītes ar labākajiem Latvijas dīdžejiem. Kā jau ierasts, par dejām LMT Straume ballītē rūpēsies Toms Grēviņš, ļaujot par dīdžeju kļūt ikvienam, savukārt Jägermeister Stage ar plašu atpūtas un deju zonu būs interesanta tiem, kas gribēs skatīt vaigā labākos Latvijas elektroniskās mūzikas dīdžejus. Starp citu, nemaz tik dārgs šis Liepājas apmeklēšanas prieciņš nav: biļete abām dienām - 38 eiro, vienai - kvarts.