Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

MŪZIKA: Black Sabbath: atpakaļ pagātnē

TRIJATĀ. No oriģinālā Black Sabbath sastāva Rīgā būs (no kreisās) ģitārists Tonijs Aiommi (68), vokālists Ozijs Osborns (67) un basists Džīzers Batlers (66) © Publicitātes foto

Pavisam neilgi atlicis gaidīt līdz gada lielākajam rokmūzikas notikumam – jau otrdien, 5. jūlijā, Arēnā Rīga uzstāsies viena no pasaules dižākajām smagā roka grupām Black Sabbath.

Gods Rīgai

Lai gan Black Sabbath vēsture vienmēr bijusi kā pa viļņiem un daudzas slavenas grupas situšas pie krūts un zvērējušas, ka šī tūre nudien būs pati, pati pēdējā, šoreiz ir izjūta, ka Black Sabbath atvadu tūre The End nudien pieliks skaistu un treknu punktu šīs skandalozās un leģendārās grupas gaitām. Uzstāšanās Arēnā Rīga būs vienīgais grupas koncerts Baltijas valstīs. Šīs apjomīgās tūres laikā Eiropai atvēlēti tikai 14 koncerti: pie mums sabati ieradīsies no Prāgas un Krakovas, bet pēc tam vēl viņiem atliks tikai koncerti Helsinkos, Stokholmā un Maskavā.

Par minētās grupas gaitām varētu vēstīt sējumos, bet lielākā daļa mūzikas cienītāju par viņiem tāpat jau ir daudz dzirdējuši un lasījuši. Grupu 1968. gadā Birmingemā izveidoja ģitārists Tonijs Aiommi (viņš vienīgais grupas rindās bijis no zvana līdz zvanam), basists Džīzers Batlers, dziedātājs Ozijs Osborns un bundzinieks Bils Vords - tieši šis četrinieks uzskatāms par īstajiem un patiesajiem Black Sabbath, lai arī šajos gados piedzīvotas neskaitāmas sastāva maiņas. Aptuvenie aprēķini liecina, ka caur grupas dzirnām izmalušies vismaz divi desmiti mūziķu. Arī labi vokālisti, tostarp Tonijs Mārtins, Glens Hjūzs, Aiens Gilans un Ronijs Džeimss Dio, tomēr bez Ozija sabati nav īstie sabati. Šajā tūrē pietrūks tikai Vorda, kuram viņa 68 gados laikam kāda skrūve atļurkājusies vaļīgāk, tāpēc panākt vienošanos ar šo vīru izrādījās neiespējamā misija. Pie bungām sēdēs Tomijs Klafetoss - amerikānis, kurš specializējies kā studijas mūziķis, sadarbojies arī ar tādiem rokazauriem kā Teds Nadžents, Eliss Kūpers, Robs Zombijs u.c. Arī ar Osbornu viņa 2010. gadā izdotajā albumā Scream.

Apvienoja traģēdija

Grupas reanimēšanās teju vai oriģinālajā sastāvā nebūt nebija rozēm kaisīta. Pēc dažādām nesaskaņām tāds mēģinājums jau bija 90. gadu vidū (patiesībā tos visus pat grūti uzskaitīt), bet šajā gadsimtā kašķīgos sabatus būtībā samierināja kāds traģisks notikums. 2007. gadā Aiommi ar Batleru un Dio pie mikrofona, kā arī Vinniju Episu buņģiera lomā sāka koncertēt ar nosaukumu Heaven And Hell. Vords šim sastāvam pievienoties atteicās, taču solījās pievienoties oriģinālajam Black Sabbath, ja nu tāds kādudien atjaunotos. Savukārt Ozijs reaģēja daudz sāpīgāk, lai arī bilda, ka jaunajam projektam ar Black Sabbath neesot nekāda sakara. Acīmredzot Aiommi viņam tā īsti nenoticēja un patentēja grupas nosaukumu kā tirdzniecības preču zīmi, uz ko Ozijs paģērēja pārformēt dokumentus, lai 50% piederētu viņam. Sākās tiesvedība. 2009. gada beigās Dio tika konstatēts kuņģa vēzis - viņš mira 2010. gada 16. maijā. Šāds notikumu pavērsiens samierināja Osbornu un Aiommi, kas pēc diviem mēnešiem slēdza izlīgumu. Jau tobrīd iesākās runas, ka varētu notikt apvienošanās, tomēr Dio piemiņas koncertos dziedāja Hjūzs.

Četrotne par grupas atjaunošanu oficiāli paziņoja 2011. gada 11. septembrī pulksten 11.11 leģendārajā klubā Whisky A Go Go. Pasaules tūri bija paredzēts iesākt 2012. gada maijā ar koncertiem Maskavā un Sanktpēterburgā, taču šos plānus koriģēja ģitāristam atklātā limfoma. Pēc tam spuras sacēla Vords (it kā prasīja lielāku maksu, it kā nepatika kaut kas cits), kurš pēkšņi atteicās piedalīties tūrē. Avārijas kārtībā tika piesaistīts Klafetoss. Pirmās atsauksmes bija ļoti cildinošas: «Viņiem izdevies skaņu padarīt smagāku, nekā, mēs uzskatījām, tas ir iespējams» (Metal Hammer). «Šodien heavy metal atgriezās mājās» (Kerrang!). «Black Sabbath bija grupa, kas atbildēja uz visiem jautājumiem» (Rolling Stone) u.tml. It īpaši slavināts tika Aiommi. Starp citu, Vords nerimās - pēc viņa (un viņa advokāta) prasības no grupas oficiālās mājaslapas tika izvāktas visas fotogrāfijas, kurās redzams Vords, «lai nemaldinātu fanus». Die’s ar viņu, atlikusī trijotne turpināja darbu.

2013. gada jūnijā iznāca jaunais Black Sabbath albums 13 - pēc skaita 19., 18 gadus pēc iepriekšējā studijas garadarba klajā nākšanas. Zvērīgi labs albums, bundzinieka pienākumus gan tajā pildīja Breds Vilkss (Rage Against The Machine, Audioslave). Savukārt 2014. gada septembrī Osborns nāca klajā ar paziņojumu, ka producenta Rika Rubina aizgādā nākamajā gadā sākšoties darbs pie jauna ripuļa, pēdējā grupas karjerā, bet pēc tam Black Sabbath dosies savā atvadu tūrē. Par šī iespējamā albuma gaitām gan nekādu ziņu nav, ja nu vienīgi Ozijs ar to bija domājis izlasi The End, kas tiek pārdota tikai koncertos.

Ar vecajiem hitiem

Atvadu tūre sākās šā gada 20. janvārī ASV. «Šis ir beigu sākums. Šis stāsts aizsākās pirms gandrīz pieciem gadu desmitiem ar pērkona dārdiem, tālām zvanu skaņām un šaušalīgiem rifiem, kas sadrebināja zemi. Rokmūzikā tā bija pati smagākā skaņa, ko jebkad kāds būtu dzirdējis. Šajā brīdī dzima heavy metal, kuru bija radījuši pusaudži no Birmingemas. Nu tas beidzas. Ozijs Osborns, Tonijs Aiommi un Džīzers Batlers aizver Black Sabbath neticamās vēstures pēdējo nodaļu,» bija teikts oficiālajā preses relīzē.

Ko šajos koncertos spēlēs Black Sabbath? Lielākoties kādus 12-13 gabalus, kuri radušies tālā pagātnē, - vismaz tā var spriest pēc šobrīd pieejamajām setlistēm. Kā pirmā izskanēs dziesma Black Sabbath, kas bija iekļauta 1968. gadā tapušajā demo. Pēc tam - Fairies Wear Boots (no 1970. gadā izdotā albuma Paranoid), After Forever un Into The Void (no Master Of Reality, 1971), Snowblind (no Vol.4, 1972), War Pigs (no Paranoid), Behind The Wall Of Sleep un N.I.B. (no Black Sabbath, 1969), Rat Salad ar bungu solo un Iron Man (no Paranoid), Dirty Women (no Technical Ecstasy, 1976) un Children Of The Grave (no Master Of Reality). Savukārt piedevās izskanēs,protams, Paranoid, vai kāds par to šaubījās?! «Kad šī turneja noslēgsies, tās tiešām būs beigas vienai no leģendārākajām grupām rokmūzikas vēsturē,» tā Ozijs Osborns. Skaistas beigas, piebildīsim.