Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Eirovīziju ieņem metālisti

SMAGI. Supernovas žūrijas locekļiem Ievai Kerēvicai, Guntaram Račam, Intaram Busulim un Kasparam Rogam lemšana nav viegla. Cik bija noprotams no aizkulišu sarunās dzirdētā, lielākās problēmas viņiem bija ar Samantas Tīnas un grupas ElektroFolk likteņa izlemšanu. Par Samantu – bez komentāriem, taču elektrofolki gan pilnīgi pelnīti palika aiz borta © F64

Šā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālā atlase jeb Supernova izpelnījusies sen neredzētu interesi par šo pasākumu – izskatās, ka uz kādu laiku pierimusī ažiotāža ap konkursu latvju zemē ir atdzimusi.

Pēc aizvadītas pirmā konkursa Supernova 2016 tiešraides konkursa pusfinālā nokļuvusi grupa Catalepsia, kā arī izpildītāji Justs Sirmais, Ivo GrīsniņšGrīslis un Marta Grigale. Par Ivo viss skaidrs – viņš laikam ir šī konkursa rekordists, piedalās tajā jau astoto reizi, turklāt, šķiet, vienmēr viņam dziesmu dāvā Prāta vētras basģitārists Ingars Viļums, kurš spēj ļoti precīzi izskaitļot, kas tieši nepieciešams vidējam Eirovīzijas klausītājam, – diemžēl ne tik precīzi, lai pietiktu uzvarai. Justs: pēc skaistā dzimuma pārstāvju domām, ļoti smuks puisis, kurš bruņojies ar Aminatas dziesmu, bet viņa jau nu zina Eirovīzijas drēbi, – ja nenotiks kaut kas pārsteidzošs, tad tieši Justs šogad vinnēs, un būs interesanti, kā ārzemju komentētāji izrunās viņa vārdu un uzvārdu. Par Martu Grigali nav daudz ko piebilst, bet prieks, ka viņa tikusi tālāk – simpātiska aktrise ar simpātisku vokālu, kura izpildīja savu (savu!) dziesmu un darīja to ļoti labi. Lai veicas! Taču interesantākā tendence ir grupas Catalepsia nokļūšana pusfinālistu skaitā – šī blice ir drūmākie metālisti, kuriem līdzās pat Skyforger izklausās pēc Normunda Rutuļa (tas pārspīlējums, protams).

Lai gan žūrijas komisijas vadītājs Kaspars Roga zvērēja, ka pārējos bikstīšot un bakstīšot, lai šī grupa tiek tālāk, jo tā ir neformāts un tā varētu iedrošināt šādā konkursā piedalīties nākamreiz viņu līdziniekus, taču tas nebija nepieciešams, jo kataleptiķus ar otro numuru aizbalsoja skatītāji, tātad kaut kas šajā smagajā mūzikā tomēr ir. Nākamie pusfinālisti tiks noskaidroti svētdien, 14. februārī, LTV1 tiešraidē, un uz skatuves atkal kāps metālisti – smagā roka apvienība Crow Motther. Pirms vairākiem gadiem īstu sensāciju šī konkursa vēsturē izraisīja somu Lordi – varbūt Latvija ir gatava kaut kam tamlīdzīgam? Lai gan daudziem Catalepsia bija kā atradums, uz smagās mūzikas skatuves, viņi nebūt nav jaunuļi, it īpaši jau grupas vokālists Ervīns Francs, kurš sevi veiksmīgi pierādījis arī vienā no šā žanra līdervienībām Heaven Grey, taču tagad koncentrējies tikai uz savu projektu. «Es biju pārliecināts, ka svētdien būs mūsu pēdējā uzstāšanās šajā pasākumā, taču izskatās, ka tik viegli mēs un viņi no mums vaļā netiksim. Mani ļoti uzrunāja žūrijas teiktais un arī tas, kad pirmo reizi ieraudzīju balsojuma rezultātus TV ekrānā. Jā... Principā es joprojām mēģinu no tā visa attapties, man neliekas reāli, ka tas viss tiešām ir noticis. Varbūt Latvija sāk pamazām veidoties par tādu kā mazo Somiju?» prātoja Ervīns.

Šosvētdien uz skatuves kāps otrs Eirovīzijas nacionālās atlases desmitnieks, no kura lielāko interesi varētu radīt Samanta Tīna ar savu otro dziesmu (nebūtu glīti, ja viņa paliktu ārpus pusfināla borta...), arī Markus Riva un Marta Ritova, tāpat cerīgais My RadiantU, varbūt arī Dvīnes un glītā Limonādes Iluta Alsberga. Konkursa dalībniekus joprojām vērtēs skatītāji un žūrija – Guntars Račs, Ieva Kerēvica, Kaspars Roga un Intars Busulis. Pirmās divas vietas tiks piešķirtas skatītāju favorītiem, trešā un ceturtā – spēcīgākajiem žūrijas vērtējumā. Ja skatītāju un žūrijas vērtējums par pirmajām divām vietām sakritīs, tad pusfinālā iekļūs nākamie divi izpildītāji no žūrijas saraksta. Skatītāju balsojumu veidos telefonbalsojums un internetbalsojums. No viena tālruņa numura drīkstēs balsot ne vairāk kā piecas reizes. Viena zvana cena – 0,14 eiro. Tiks nodroši nāts arī īsziņu triecienbalsojums (1 sms = 5 balsis), bet trieciena īsziņas cena – 0,60 eiro. Lai nobalsotu par savu favorītu internetā, būs jādodas uz Supernovas mājaslapu, jāreģistrējas ar kādu no sociālo tīklu kontiem – Facebook, Twitter vai Draugiem, un no katra konta drīkstēs nobalsot vienu reizi. Pusfinālā 21. februārī uz skatuves satiksies četri uzvarētāji no abām atlases tiešraidēm, kopā astoņi dalībnieki, no kuriem skatītāji un žūrija pusi atsijās, un 28. februārī notiks Supernova 2016 fināls, kurā no četriem pārliecinošākajiem konkursantiem tiks izvēlēts Latvijas pārstāvis starptautiskajā dziesmu konkursā.

Finālā uzvarētāju noteiks tikai skatītāju balsojums.