Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Latvijā ar koncertu atgriežas triphopa pionieris Tricky

TRIPHIPHOPS. Tricky ir atzīts meistars, redzēsim, ko viņš demonstrēs sestdien koncertzālē Palladium © Publicitātes foto

Bristoles underground leģenda, viens no britu triphopa pamatlicējiem, alternatīvās hiphopa skatuves zvaigzne Tricky šosestdien, 6. februārī, uzstāsies koncertzālē Palladium.

Iepriekš 48 gadus vecais Tricky, īstajā vārdā Adrians Nikolass Metjū Touss, jau priecējis festivāla Positivus 2014 apmeklētājus, tātad šo varētu dēvēt par atgriešanos, tikai šoziem Tricky ar savu dūmakaini piesmakušo vokālu un meditatīvi lēnīgajiem, daudzslāņainajiem ritmiem klausītājiem piedāvās krietni intīmāku koncertu.

Šis vīrs sevi spilgti parādīja 90. gados, kad piedalījās vēlāk par superzvaigznēm kļuvušo Massive Attack pirmajos muzikālajos mēģinājumos, bet drīz vien pievērsās solokarjerai, kuras laikā sadarbojies ar visdažādākajiem mūziķiem, to skaitā Nenu Čeriju, PJ Harvey, Bjorku un citiem mūzikas pasaulē labi pazīstamiem vārdiem. Jau viņa debijas albums Maxinquaye (1995) izraisīja sajūsmas vētru, liekot mūzikas kritiķiem apgalvot, ka līdz tam vēl nevienam nav izdevies tik organiski apvienot britroka melanholiju ar hiphopa ritmiem. Pēc tam viņa slava tikai pieņēmās spēkā, bet muzikālais rokraksts ar katru nākamo ierakstu kļuva arvien izsmalcinātāks. Pēdējos gadus Tricky darbojas arī kā producents un izdevējs, uzturot savu neatkarīgo ierakstu kompāniju False Idols. Viņa jaunākais projekts Skilled Mechanics tapis sadarbībā ar ilggadējiem muzikālajiem kompanjoniem DJ Milo un Lūku Herisu, kā arī vairākiem vokālistiem. Projekta debijas albums iznāca janvārī, tātad kaut kas no šī skaņu materiāla izskanēs arī Rīgas koncertā. Intervijās Tricky ir norādījis, ka albums konceptuāli bijis prātā jau pasen, taču viņš ātri sapratis, ka to nebūs iespējams izdot ar Tricky vārdu, kas lielākajai daļai asociējas ar sieviešu vokālu izmantošanu.

Tricky koncertu iesildīs Latvijas spēcīgākie elektroniķi, starptautiski atzītie meistari Gas Of Latvia un DJ Monsta. Abi labi: Gas Of Latvia būtībā ir Andris Indāns, neatkarīgās mūzikas aprindās pazīstams kā Andžonis, kurš šo projektu radīja 90. gadu beigās, būdams uz tā paša elektroniskās mūzikas viļņa, kurš sniedza atpazīstamību Tricky. Savukārt DJ Monsta (Uldis Cīrulis) uzskatāms par pieredzes bagātāko Latvijas elektronikas un skreča meistaru. Par savu jaunāko izaicinājumu DJ Monsta uzskata latviešu tradicionālās tautas mūzikas savietošanu ar elektronikas skaņu vibrācijām, ritmiem un senās kultūras vērtībām – viņa pēdējie kopprojekti bijuši ar folkloras kopām un koklētāju Laimu Jansoni.