Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Amerikāņu metāla kareivji Manowar: paši skaļākie pasaulē

PATIESI UN PA ĪSTAM. Džojs DiMeijo un Karls Logans – Manowar stīgu meistari savu lietu pieprot © Publicitātes foto

Nākamnedēļ, 9. februārī, koncertzāli Palladium apdzīvos 40–50 gadus veci roka vīri un sievas – tur uzstāsies leģendārā amerikāņu heavy metal brigāde Manowar, kura savā kontā var ierakstīt 11 studijas albumus, trīs koncertniekus un četras izlases, kā arī ierakstu Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē skaļākā koncertgrupa.

Jau vairāk nekā 35 gadus aktīvajā apritē esošie Manowar pie mums viesosies tūres Gods And Kings World Tour ietvaros, kas veltīta albumiem Kings Of Metal MMXIV un Gods Of War, līdz ar to skaidrs, ka lielu daļu no repertuāra veido tieši šajos ripuļos iekļautais skaņu materiāls. Tas nav slikti: paskatoties vismaz Vācijā spēlēto dziesmu sarakstu, var secināt, ka tādi grāvēji kā Kings Of Metal, The Lord Of Steel un Hail And Kill, kā arī episkais Black Wind, Fire And Steel pilnīgi droši skanēs arī Rīgas koncertā. Jāpiebilst, ka šogad Manowar gan plānojuši izdot arī jaunu studijas albumu (iepriekšējais nāca klajā pirms četriem gadiem), taču diez vai viņi jau būs gatavi atrādīt jaunumus.

Varenie klapētāji

Savulaik Manowar bija viena no iekārojamākajām metālistu grupām – tās dēļ daudzi bija gatavi doties gan uz Lietuvu, gan Krieviju. Nu beidzot šī brigāde būs arī pie mums. «Esmu gatavs mirt metālmūzikas dēļ. Vai tu arī?» grupas mājaslapā vaicā basģitārists Džojs DiMeijo, kurš vienmēr sludinājis savas brigādes piederību tā sauktajam true metal jeb «īstajam metālam» un kritizējis «falšo metālu». Ideja par grupu dzimusi 1980. gada aprīlī kādā Black Sabbath koncertā Ņūkāslā, kur sapazinās Ozija Osborna komandas skaņu inženieris un pirotehniķis DiMeijo ar Black Sabbath iesildošās grupas Shakin’ Street ģitāristu Rosu Frīdmenu jeb Bosu. Par vokālistu kļuva Džoja paziņa no skolas laikiem Ēriks Adamss. Pēc demo ierakstīšanas nomainījās bundzinieks, par kuru kļuva poļu izcelsmes amerikānis Donijs Hamziks, kuru uzmeklēja ar laikrakstā ievietotā sludinājuma palīdzību. Par grupas nosaukuma izcelsmi domas dalās: it kā tas domāts kā karavīrs (Man Of War), it kā dots par godu pašam lielākajam 16. gadsimta britu karaflotes burukuģim. Ņemot vērā

Manowar izpildīto dziesmu tematiku – karš un vikingu mitoloģija, derīgi šķiet abi varianti. Pēc debijas albuma ieraksta grupu pameta Hamziks, un vietā nāca Skots Kolambuss – šķiet, tieši viņš dēvējams par Manowar oriģinālā sastāva bundzinieku, un tieši viņa dēļ grupa tika pie vēl vienas savas firmas zīmes, proti, īpašām bungām no nerūsējoša tērauda, jo cita veida instruments nespētu izturēt pat vienu koncertu Kolambusa varenās klapēšanas iespaidā. Viņš diemžēl pirms pieciem gadiem 54 gadu vecumā mira, šobrīd par sitamo instrumentu pavēlnieku atkal kļuvis Hamziks.

Rekordu rekordi

Pret pirmajiem Manowar albumiem bija visai rezervēta attieksme: kaut kādu kustību radīja Hail To England (1984) un arī tad tikai Lielbritānijā. Starp citu, 1984. gadā (pēc citiem informācijas avotiem 1987. gadā) Manowar iekļuva Ginesa rekordu grāmatā kā pasaulē skaļākā grupa: koncertā Hannoverē viņu skaņa sasniedza 129,5 decibelus. Pastiprinātāji un skandas kopumā svēra 10 tonnas, visa šī aparatūra slējās sešu metru augstumā un 12 metru garumā. Baidoties par klausītāju veselību, pēc tam Ginesa rekordu grāmatā tika atteikts reģistrēt šāda veida rekordus, lai gan panki no Gallows 2007. gadā esot savā koncertā izžmieguši pat 132,5 decibelus. Tiesa, Magic Circle Festival 2008 ietvaros soundčeka laikā Manowar esot iebliezuši pat uz visiem 139 decibeliem – klausītāji par to bija iepriekš brīdināti un visiem tika ieteikts iegādāties ausu aizbāžņus. Šajā četras dienas ilgušajā festivālā Manowar spēlēja teju divas dienas, atrādot publikai pilnībā visus sešus savus tobrīd jau izdotos albumus. Grupai pieder rekords arī paša ilgākā heavy metal koncerta ziņā: 2008. gadā Kavarnā viņi bez apstājas mauca 5 stundas un 20 minūtes – arī tas ir reģistrēts Ginesa rekordu grāmatā.

Bez Bosa

Apskatnieka redzeslokā šī grupa nonāca ar albumu Fighting The World (1987), taču populārākais disks nenoliedzami ir jau minētais Kings Of Metal (1988). Atzinību Manowar kuplināja nepārtrauktās koncerttūrēs, un rodas šaubas, vai pat viņu biogrāfi kaut aptuveni zina, cik šovu gadu gaitā ir sniegusi minētā komanda. Šajā laikā grupas sastāvs piedzīvoja nopietnu satricinājumu, jo aizgāja The Boss, kurš vēlējās spēlēt mazliet vairāk uz blūzu orientētu hārdroku. Iesākumā viņa vietā stājās Deivids Šenkls, bet vēlāk grupā iekļāvās Karls Logans, kurš tur ir vēl šobaltdien. Šo ģitāristu uzmeklējis DiMeijo: it kā abi sapazinušies baikeru burziņā, it kā – Harley Davidson veikalā, bet pats Logans intervijās ir klāstījis, ka iepazinies ar Džoju brīdī, kad viņu gandrīz notriecis ar motociklu... Par jaunāko laiku notikumiem – pēdējais studijas albums The Lord Of Steel izdots 2012. gadā, bet vēl pēc pāris gadiem apritē nonāca pārstrādātā Kings Of Metal versija – tā saucas Kings Of Metal MMXIV. Pēdējā laikā vīri aizrāvušies ar dažādu jaunāko tehnoloģiju piemērošanu savām vajadzībām, tāpēc arī šajos gadījumos albumi bija vispirms pieejami iTunes, tos izplatīja ar visādām piešpricēm (grāmata, digitālās versijas utt.), taču tas nenozīmē, ka Manowar ir mainījušies – koncertā būs tas pats īstais, patiesais un skaļais metāls.