Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: “Obscurus Orbis” - “Secundum Artem”

© publicitātes

Pēc vairāku gadu darba klajā nācis senās mūzikas grupas “Obscurus Orbis” otrais albums, kurš oficiāli tika prezentēts “folk/pagan metal” mūzikas un seno amatu festivālā "Zobens un lemess", bet vēl pirms tam bija noklausīšanās pasākums alus darbnīcā “Labietis”, kur neformālā gaisotnē varēja dzirdēt ne tikai jauno ierakstu, bet arī īsus stāstījumus par katru kompozīciju – tas nudien bija ļoti noderīgi, jo citādi daudzas idejas varētu arī nesaprast.

Albumā dzirdamas dažādas viduslaiku un pasaules mūzikas melodijas grupai raksturīgajā tā saucamajā “mittelalternative” skanējumā. Te ir gan trakulīgi deju gabali, gan Ziemassvētku dziesma, gan arī katram zināmā tautasdziesma "Div' dūjiņas", kuras ierakstā piedalījies Edgars Grabovskis jeb Zirgs no grupas “Skyforger”, piedodot tai īpaši episku noskaņu. “Obscurus Orbis” spēlē no 2008. gada, mūzikā joprojām dominē dūdas un bungas, ko dažādo stīgu un viduslaiku pūšamie instrumenti. Interesanti, ka ierakstā izmantotas septiņas dažādas dūdas, viens no savdabīgākajiem viduslaiku instrumentiem “hurdy-gurdy”, kā arī daudz citu tikai viduslaikiem un tautas mūzikai raksturīgu instrumentu.

PAR. Albums ir ļoti interesanti “uzbūvēts” – ar vairākām kulminācijām pašos nepieciešamākajos brīžos, proti, kompozīcijās “Le Bouillon” un “Jaakaru Tants”, nu bet “dūjiņas” ar monumentālo Zirga vokālu albuma beigās ir kronis visam! Labi, klausāmi un vienlaikus izglītojoši – pie CD kā vēstures stundā.

 

PRET. Lielu aizgrābtību šis skaņu materiāls nerada. Varbūt jāpierod. Bet varbūt nevajag.