Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Jaunos mūziķus uz randiņu pulcēs Laima Vaikule

Un kurš varetu pateikt, ka Laimai Vaikulei ir 61 gads?! Mužam jauna, atraktiva un komunikabla. Ista zvaigzne © Publicitātes foto

Jau tuvākajās dienās, 8. un 9. jūlijā, Dzintaru koncertzālē notiks festivāls Laima Vaikule Rendezvous. Tam nav nekāda sakara ar Jauno vilni, lai gan – tā dalībnieku sastāvs ir ne mazāks iespaidīgs.

Šajā Laimas randiņā uzstāsies gan pati Laima Vaikule, gan viņas draugi un paziņas: 8. jūlijā dīvas viesi būs pašmāju dziedātāji, kurus ar Laimu saista skatuves sadarbība vai radošas simpātijas – Intars Busulis, Linda Leen, Jānis Stībelis, Andris Ērglis, latvju estrādes zvaigznēm pievienosies arī slavenā krievu estrādes soliste Jeļena Vaenga, kura pēdējos gados regulāri saņēmusi Krievijas mūzikas industrijas balvu Zelta gramofons. Savukārt 9. jūlijā uz skatuves tiks aicinātas tādas krievu zvaigznes kā Nikolajs Baskovs un Boriss Moisejevs, skandalozā Verka Serdjučka, Maskavas rokenrola izcilība Valērijs Sjutkins, leģendārā 80. gadu bītkvarteta Sekret līderis Maksims Leonidovs un Gruzijas estrādes primadonna Nani Bregvadze. Pārsteigums – būs arī Prāta vētras līderis Renārs Kaupers, kurš iepriekš ar Laimu nav sadziedājies. «Katrs no šiem māksliniekiem pulcē pilnas zāles, taču dziedāt duetā – tas būs īpaši. Divas enerģētikas, divas attieksmes, divas pazīstamas personības – un dziesma skan citādāk. Tas man šķiet pats interesantākais,» saka Laima. «Nupat mēģinājām ar Renāru [Kauperu], un viņš man saka – vai, cik jauki būt mēģinājumā! Tieši to man arī gribējās panākt – lai visiem patiktu, lai būtu patīkami piedalīties mēģinājumos, lai patiktu iziet uz skatuves publikas priekšā koncertā. Es, piemēram, nekad nebiju dziedājusi duetā ar Renāru – tas ir interesanti, neparasti! Nez vai citreiz šāds projekts būtu sanācis, bet šoreiz mums tāda iespēja radās.»

Festivāla programma un tās dalībnieki ir Laimas Vaikules personīgi izraudzīti, viņa pati ir arī rūpējusies par koncertu programmu, atlasījusi dziesmas zvaigžņu duetiem un domājusi par scenogrāfiju. Turklāt Laima ne tikai dziedās, bet arī vadīs koncertu norisi abās festivāla dienās. Vai nebūs par grūtu? «Nedomāju. Esmu pieradusi pie liela darba apjoma. Jā, tā noteikti būs papildu slodze, taču tā būs pavisam cita darbošanās sfēra, man tas būs ļoti interesanti,» Neatkarīgās apskatniekam pauda Laima. Kā radās šāda ideja par divu dienu ilgu tikšanos ar Laimu? «Ir tik daudz visa kā bijis, tāpēc šoreiz meklējām jaunus piegājienus. Lai nav tikai mans solokoncerts, šoreiz vēlējos uzaicināt viesus. Tā radās šī ideja, nākamreiz varbūt būs citāda veida koncerts vai citi viesi. Kaut kas bija jāpamaina, gribējās kaut ko jaunu,» skaidro dziedātāja. «Tie būs vasaras vakari ar seniem un jauniem draugiem, mūziķiem un dziesmām, kam bijusi kāda loma manā dzīvē. Dziedāšu pati, dziedās viņi, kaut ko nodziedāsim kopā, un es pastāstīšu, ko man nozīmē šīs dziesmas un šie cilvēki. Ceru, sanāks laba atpūta ar labu pēcgaršu. Un man ir svarīgi, ka tas notiek tieši Jūrmalā un Dzintaros. Eiropā netrūkst saulaināku kūrortu ar lielākām un lepnākām koncertzālēm, bet te es visvairāk jūtos kā mājās. Te ir kas tāds, kā nav nekur citur.»

Bet Jaunā viļņa vairs nav... Vaicāta par dažviet pavīdējušo Laimas randiņa salīdzinājumu ar festivālu Jaunais vilnis, viņa tikai pasmaida: «Tur nav nekā kopīga, tie ir divi dažādi stāsti. Vienkārši es dzīvoju Jūrmalā. Te ir manas mājas, un šos koncertus es gribu kā vasaras svētkus – ar saviem draugiem un uzticamajiem klausītājiem. Tas arī viss. Nekādu zemtekstu vai paralēļu. Tikai Jūrmala, vasara, draugi un mūzika.» Tiesa, minētā festivāla aiziešana no mūsu kūrortpilsētas, pēc Laimas Vaikules domām, Latvijai iegriezīs: «Esmu pārliecināta, ka tā [Jaunā viļņa] pietrūks daudziem cilvēkiem – tiem, kam pieder viesnīcas, taksometri, kaut vai bulciņu tirgotavas. Tas taču ir bizness! Bet muzikāli, domāju, mums Jūrmalā pietiek visādu veidu mūzikas. Te koncertzālē visas dienas visas vasaras garumā ir aizņemtas.»

Interesanti, ka Laima devusi iespēju arī mūsu jaunajiem – kā pārsteiguma viesis trešdienas koncertā pieteikta Aminata Savadogo, kura ļoti atzīstami pārstāvēja Latviju šā gada Eirovīzijā. «Tas, ka Laima mani uzaicināja, bija ārkārtīgi patīkams pārsteigums! Man viņa vienmēr ir patikusi, viņa ir skaistuma etalons – ļoti skaista, sievišķīga un šarmanta dziedātāja! Un es ļoti apbrīnoju viņas balss tembru,» priecājas Aminata. «Es redzēju viņu Eirovīzijā un uzskatu, ka galvenais notikums, kas šogad ir bijis Latvijas šovbiznesā, tas ir Aminatas spilgtais iznāciens. Par viņas perspektīvām, protams, vēl neviens nezina – tas atkarīgs no darbaspējām, arī likteņa,» šo rindu autoram pauda Laima.

Vai šāds festivāls varētu kļūt par tradicionālu? «To jau neviens vēl nezina – ja cilvēkiem patiks, tad kāpēc gan ne, labprāt tādu rīkotu vēlreiz,» saka Laima. Jāpiebilst, ka abi koncerti tiks filmēti un tos demonstrēs LTV un PBK.