Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: "The Neal Morse Band” - "The Grand Experiment”

© publicitātes foto

Kādreizējais grupas „Spock’s Beard” dziedātājs un multiinstrumentālists Nīls Morss novācis blici ar pieredzējušiem mūziķiem, lai radītu kaut ko novatorisku kristīgā progresīvā roka jomā – tāds būtu „The Neal Morse Band” vēstures īsais kurss.

Šajā amerikāņu blicē pats pazīstamākais ir vēl viens progresīvā roka un „metāla” karalis, bundzinieks Maiks Potnojs, kurš guvis plašāku atpazīstamību supergrupas „Dream Theater” rindās. Pārējie – basģitārists Rendijs Džordžs, kā arī vēl divi plaši sava aroda meistari jeb multiinstrumentālisti Ēriks Džilets un Bils Habauers. Albumā ir iekļautas tikai piecas kompozīcijas, kas nav nekas pārsteidzošs, ja ņem vērā to, ka pirmās ilgums ir desmit, bet pēdējās - 26 minūtes... Starp citu, Morss stāsta, ka šī albuma nosaukums pilnībā atbilst patiesībai: mūziķi studijā devušies ar tukšām rokām un visu šo skaņu materiālu sacerējuši turpat uz vietas, tā teikt, „neatejot no kases”.

PAR. Par kvalitāti nav vērts lieki muti virināt (pirkstus pret tastatūru dauzīt) – šie mūziķi ir īsti meistari, viņu spēlētprasme ir apbrīnojama. Kompozīciju garums netraucē, jo to nemaz nejūt: vienas dziesmas laikā tiek piedzīvotas neskaitāmas melodiskās izmaiņas, līdz ar to kompozīcija it kā sadalās vairākos cēlienos, no kuriem katrs ir klausāms atsevišķi. Būs interesanti gan iespaidīgu soloģitāras rifu cienītājiem, gan progresīvā roka dzīļu pētniekiem. Un šad tad kāds prieciņš patrāpīsies arī smagāku ritmu pielūdzējiem – Džilets un it īpaši Portnojs bez tiem pilnībā iztikt laikam tomēr nevar.

PRET. Šī augstā māksla ir nogurdinoša. Jau „Spock’s Beard” un „Dream Theater” karjeras vēlākajos posmos bieži vien aizsapņojās līdz pilnīgam kosmosam, bet te ir vēl trakāk. „ELP” un „Yes” nobāl, Nīla Morsa grupa spēj iemidzināt ātrāk par viņiem un pat par Latvijas futbola čempionāta spēles komentējošu Anatoliju Kreipānu.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.