Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Baložu pilni pagalmi, Stacija mums

© publicitātes foto

Neatkarīgās mūzikas cienītāju aprindās grupas „Baložu pilni pagalmi” vārds komentārus neprasa. Arī speciālistu aprindās ne, un nav pārsteigums, ka Māra Šverna brigādes desmitais studijas ripulis "Stacija mums" nominēts un ir arī viens no drošākajiem pretendentiem uz Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu „Zelta mikrofons” labākās alternatīvās mūzikas albumu kategorijā.

Grupas skanējums jaunajā albumā ir krietni atšķirīgs no tā, kā esam „BPP” pieraduši dzirdēt līdz šim – tā vismaz domā paši mūziķi. “Tas ir tieši tik savādāks, lai kļūtu mums visiem kā patīkams pārsteigums un bezgala saistošs piedzīvojums,” tā Šverns. “Manuprāt, jaunais albums ir kas nebijis „baložu” vēsturē. Tas ir piesātināts ar dažādiem muzikālajiem virzieniem, kuros ir eksperimentēts ar skaņu, ritmiem un dziesmu uzbūvi kā tādu. Noteikti kopējā noskaņa ir kļuvusi vēl raupjāka, bet vienlaikus saglabājot sava veida „švernisko” trauslumu. Eksperimenti ar basa solo partijām, daudzslāņaina vokālā līnija un citas vēl nepieredzētas lietas vijas cauri visam albumam, kalpojot par izaicinājumu pašai grupai. Kā teiktu Rainis, pastāvēs kas mainīsies,” skaidro grupas basists Klāvs Lauls.

Albumā apkopotas deviņas jaunas dziesmas, par kuru nosaukumiem izraudzīti personvārdi (Viktorija, Edgars, Violeta, Ringla, Sofija, Dāvids, Kristīne, Māra un Emanuels), kuru nēsātājiem esot nozīmīga vieta „BPP” daiļradē un attīstībā jeb tie izmeklēti, mūziķu pašu vārdiem, par godu visiem mums, kas meklējam un arī atrodam sev radniecīgas dvēseles šaipus un taipus mikrofona. “Nosaukt visus šeit nav iespējams, tādēļ izvēle pilnīgi nejauši krita uz šiem deviņiem,” klāsta Šverns.

"Stacija mums" lielākoties rakstīts Kuldīgas „Zabadakā” un Rīgas „Gassound Studio”. Ierakstā līdzās pamatsastāvam - Māris Šverns (balss, ģitāra, taustiņi, perkusijas), Klāvs Lauls (bass, balss, taustiņi) un Uldis Gedra (bungas) – dalību ņēmusi arī vokāliste Kate Skrinda no grupas “Stūrī zēvele”.

PAR. Skaisti. Albums ir pārliecinošs un gana elegants. Piemēram, dziesma „Viktorija varētu kļūt par katra „undegroundistu” burziņa jeb dzertiņa noslēguma himnu – kāpēc gan ne?! Bet šajā albumā ir vēl tikpat daudz skaistu un pozitīvu dziesmu, klausieties un atpūšaties! Uzreiz ienāca prātā divas kafejnīcas, kur to var darīt, taču gan jau „BPP” fani labāk zina, kur tās (vai citas) ir.

 

PRET. Nekad nav bijis skaidrs „BPP” fenomens. Māris Šverns no vokāla viedokļa dzied tracinoši, teksti nesaprotami, dziesmu melodijas ir no sērijas „ne zivs, ne gaļa” – par ko te fanot?! Bet – ja jau cilvēkiem patīk, turklāt tik daudzu garumā, lai klausās!