Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Paulas Dukures trešais mēģinājums

© F64

«Kad mācījos piektajā, sestajā klasē, man bija ļoti labas atzīmes, bet nebija laba uzvedība – dienasgrāmatā bija daudz piezīmju, bet es ar tām savā ziņā pat lepojos. Skolotāji bija neizpratnē, ko ar mani iesākt – mācās labi, bet nemāk uzvesties...» smaida Cēsu Valsts ģimnāzijas absolvente, pazīstamā jaunā dziedātāja Paula Dukure (20).

 Viņa šodien atkal uzsāks skolas gaitas – sāks studēt Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā (RPIVA), kur turpmākos četrus gadus apgūs Populārās un džeza mūzikas pedagoga profesiju.

Ideja mācīties RPIVA bijusi diezgan spontāna – vasarā, izdzirdējusi augstskolas radio reklāmu, dziedātāja sapratusi, ka tā varētu būt īstā vieta, kur studēt. Izrādās, Paulai jau ir neveiksmīga pieredze ar nepareizajām studijām: tūlīt pēc Cēsu Valsts ģimnāzijas absolvēšanas viņa iestājās Latvijas Universitātē, lai studētu modernās valodas un biznesu, taču jau pēc diviem mēnešiem jaunā studente saprata, ka tā nav viņas īstā vieta – sēdēja lekcijās, bet domās bija uz skatuves. Nākamajā gadā Paula mēģināja vēlreiz – iestājās Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultātē, lai studētu multimediju komunikāciju. «Bet gada beigās man sākās mēģinājumi rokoperā Lāčplēsis, vairs īsti nebija laika mācīties, un es arī sapratu, ka šī programma tā līdz galam mani arī neaizrauj. Izstājos. Un šogad nemaz nebiju plānojusi studēt, taču, tā kā divus gadus neko saistībā ar mūziku nebiju mācījusies, izlēmu, ka tomēr mācīšos.»

Paula gan atklāj, ka pēc studiju beigām gan neplāno tūlīt pievērsties pedagoģijai. «Manuprāt, pedagogam ir jābūt autoritātei, pašam daudz sasniegušam, ar pieredzi – lai bērnam būtu iedvesma iet pie viņa mācīties, lai viņš gribētu savam skolotājam līdzināties. Tāpēc pedagoga profesija būs paralēli manai skatuves darbībai. Bet par to vēl pāragri runāt – vēl četri gadi būs jāmācās.»

Uzrunājot vidusskolas absolventus, jaunā dziedātāja saka: ja ir iespējams, uzreiz nesākt studijas, jo 18, 19 gadu vecumā daudziem vēl nav absolūti skaidras sapratnes, kādu profesiju dzīvē izvēlēties. «Mana draudzene stāstīja, ka jaunieši Kopenhāgenā, pabeiguši vidusskolu, uzreiz neturpina studijas – paceļo, pastrādā, padomā par dzīvi. Un pēc tam mācībām, saprotot, ko tad tu īsti gribi, ir daudz lielāka un dziļāka jēga.»

Taujāta, kāpēc izvēlējusies RPIVA, bet ne Mūzikas akadēmiju, Paula saka: «Man ir tikai bērnu mūzikas skolas izglītība, bet Mūzikas akadēmijā ir ļoti augstas prasības, daudz stingrāki pārbaudījumi, tur jābūt lielākām priekšzināšanām – tur stājas tie, kuri pabeiguši mūzikas vidusskolu.» Tiesa, stājoties RPIVA, kur viņas izvēlētajā programmā uz 18 budžeta vietām pretendēja vairāk nekā 40 studēt gribētāju, Paulas sekmes un eksāmenu rezultāti bijuši tik labi, ka viņa iestājusies kā pirmā.

Paula ir apņēmības pilna studijas apvienot ar skatuves darbību – novembrī dziedātāja spēlēs vienu no galvenajām sieviešu lomām topošajā mūziklā Eslingena, kas tiks rādīts jaunajā koncertzālē Rīga (Zinātņu akadēmijā). «Turpat rādīsim arī pagājušogad iestudēto rokoperu Lāčplēsis, kur man ir Ziemeļmeitas loma,» viņa piebilst.

Dziedātāja cer, ka studiju dēļ nebūs jāatsakās no dejošanas, kas ir viņas jaunā aizraušanās. Tā sākusies, kādas dziesmas videoklipa vajadzībām apmeklējot deju nodarbības studijā Soul of dance pie Simonas Anaņičas. «Vienā brīdī sapratu, ka šī dziesma nav īsti manā stilā, tāpēc to nepublicējām un klipu arī neuztaisījām, bet dejošanas prieks palika. Man ļoti iepatikās, arī Simona mani slavē – ka īsā laikā esmu acīm redzami progresējusi,» priecīgi stāsta jaunā dziedātāja, piebilstot, ka dejošana ir ļoti labs veids, kā uzturēt sevi formā, ja negribas iet uz svaru zāli un kačāties. «Jo tā tikai liekas, ka vienkārši padejojam – pēc treniņa vienmēr mugura ir slapja.»