Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Emīlam Balcerim ir vaļasprieks ar adrenalīnu

© Personīgā arhīva

«Esmu ļoti apmierināts ar savu sniegumu konkursā, un man noteikti nav kauns atgriezties Latvijā. Es izdarīju labāko, ko varēju, un es ļoti izbaudīju šo pasākumu,» atzīst grupas Musiqq solists Emīls Balceris (22).

 Viņš godam pārstāvējis Latviju Baltkrievijā notikušajā starptautiskajā estrādes dziesmu izpildītāju konkursā, kas norisinājās XXIII Starptautiskā mākslu festivāla Slāvu bazārs Vitebskā 2014 (Slavjanskij bazar v Vitebske 2014) ietvaros.

Konkursam Slavjanskij bazar v Vitebske ir senas tradīcijas, un tam jau 23 gadus ar interesi seko liela televīzijas skatītāju auditorija, kas mērāma desmitos miljonu, jo konkursa pārraides tiek demonstrētas ne tikai Baltkrievijas, bet arī Krievijas, Ukrainas, Moldovas un vairāku citu valstu TV kanālos.

Šogad konkursā startēja pa vienam dalībniekam no 21 valsts, bet finālam kvalificējās 16 jaunie dziedātāji, un pēc divām konkursa dienām mūsu Emīls Balceris ar 170 punktiem ieguva 8. labāko rezultātu, ierindojoties 5. vietā, ceturto pozīciju atdodot Baltkrievijas dziedātājam Arturam Mihailovam. Konkursa Grand prix un 25 000 ASV dolāru ieguva 26 gadus vecais meksikānis Rodrigo de la Kadena, 1. vietu un 15 000 dolāru – dziedātājs Vitalije Negruca no Moldovas, 2. vietu savā starpā sadalīja dziedātājs Dino no Horvātijas un Veronika Doroša no Ukrainas, kuri katrs ieguva 5000 ASV dolāru, bet 3. vietu savā starpā draudzīgi sadalīja Marhaba Sabijeva no Kazahstānas un Diāna Golbi no Izraēlas, kuras katra balvā ieguva 2500 ASV dolāru.

«Es nesaku, ka meksikāņu dziedātājs Rodrigo de la Kadena šajā konkursā bija pats labākais, bet viņam noteikti ir vislielākā harisma no mums visiem. Arī ārpus konkursa, komunicējot un runājot par dažādām tēmām, viņš bija ļoti atvērts, patiess, smaidīgs. Tāpēc es absolūti nebrīnos, ka viņš savā varā paņēma arī žūriju un skatītājus. Protams, arī dziesmas izvēle – viņš dziedāja slaveno Kalinku – bija viens no viņa plusiem,» uzskata Emīls Balceris, piebilstot, ka tādējādi smaidīgais meksikānis uzvaru noteikti bija pelnījis.

Vēl esot Vitebskā, Emīls Balceris sarunā ar Neatkarīgo atklāja, ka Baltkrievijā viņš ir otro reizi, – pirmoreiz turp devies šajā pavasarī, lai justu līdzi mūsu hokejistiem Pasaules čempionātā hokejā, kas notika Minskā. Bet iespēju startēt Vitebskā notiekošajā starptautiskajā estrādes dziesmu izpildītāju konkursā Musiqq solists izcīnījis atlases konkursā Daugavpilī šajā pavasarī, kur viņa sīvākie konkurenti bija Dāvids Kalandija, Jānis Lemežis un vēl ap padsmit jauno censoņu. Starp citu, uz konkursu Vitebskā Emīls Balceris cerēja nokļūt jau 2012. gadā, bet toreiz atlases konkursā pārāka bija šova O! Kartes akadēmija uzvarētāja Samanta Tīna. Vitebskā jaunā dziedātāja pierādīja, ka arī tur ir pārāka par saviem konkurentiem, – viņa izcīnīja 1. vietu, ar divu punktu starpību piekāpjoties vienīgi jaunajam dziedātājam Bobijam Moisovskim no Maķedonijas, kurš ieguva Grand prix.

«Dažādos konkursos piedalos jau no mazotnes. Daudz kur ir būts, un nu jau man tas ir gandrīz kā hobijs. Piedaloties dažādos konkursos, es ne tikai iegūstu milzīgu pieredzi, jo katrreiz ir iespēja strādāt ar šī aroda profesionāļiem, bet nu jau man tas ir nepieciešams gluži kā adrenalīns. Es tiešām izbaudu, ka varu šeit būt!» priecīgi saka Emīls Balceris.

Dziedātājs nenoliedz, ka konkursanti savā starpā ir konkurenti, taču gaisotne festivālā Slavjanskij bazar v Vitebske esot pozitīva un radoša, visi cits citu atbalsta un jūt līdzi. «Šeit nav nekādu negatīvu lietu, visi ir draudzīgi,» saka Emīls Balceris, atklājot, ka ar Lietuvas pārstāvi Mildu jau bija pazīstami, – iepriekš bijuši kopā vēl kādā dziesmu konkursā. Tāpat viņam draudzīgas attiecības izveidojušās ar Moldovas pārstāvi Vitalije Negruci un ar dziedātājām Diānu Golbi no Izraēlas un Marhabu Sabijevu no Kazahstānas, kuras šajā konkursā bija arī viņa favorītes.

«Emīla sniegums konkursā bija labs. Man vienmēr paticis viņa vokāls, bet, jāatzīst, ka man bija grūti viņu vērtēt, jo esam taču kolēģi, draugi,» satikta pēc konkursa apbalvošanas ceremonijas, Neatkarīgajai atzina populārā dziedātāja Samanta Tīna, kura šogad strādāja konkursa žūrijā. «Bet viņš ir malacis, ar visu tika galā. Galvenais jau, ka tika cauri tam jocīgajam pusfinālam, par ko visi bija stresā,» priecājas Samanta Tīna, paskaidrojot, ka uz konkursa pusfinālu Vitebskā bija ieradušies pārstāvji no 21 valsts, bet finālā iekļuva 16 jaunie dziedātāji.

«Žūrijas vērtējums un rezultāts man pat vairs nav tik ļoti svarīgs, man ir gandarījums par iespēju izbaudīt šo pasākumu. Protams, uzvara katru priecē, bet tas nav pats svarīgākais,» apgalvo Musiqq solists, kurš festivāla noslēgumā par konkursa pusfinālā izpildīto latviešu tautasdziesmu Tumša nakte, zaļa zāle ieguva Vitebskas pilsētas piešķirto Vladimira Muļavina (leģendārās grupas Pesņari dibinātājs) prēmiju par labāko tautasdziesmas izpildījumu.