Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Rīgas Domā pirmatskaņojumu piedzīvos Zigmara Liepiņa jaunā oratorija

Neilgi pēc Lieldienām, 26.aprīlī, Rīgas Domā, Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ietvaros, pirmatskaņojumu piedzīvos Zigmara Liepiņa jaundarbs "Transcendentālā oratorija".

26.aprīlī Rīgas Domā pirmatskaņojumu piedzīvos Zigmara Liepiņa "Transcendentālā oratorija", informē nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris. Skaņdarba pamatā ir patiess stāsts par mātes visaptverošo mīlestību. Libreta autore ir Andra Manfelde, skaņdarbā izmantoti arī Bībeles psalmu fragmenti.

Oratorijas pamatā ir stāsts par patiesu notikumu Japānas zemestrīces laikā. No kādas mājas gruvešiem tika izglābts mazs puisēns, kuru aizsedzis mirušās mātes ķermenis. Mātes pēdējā vēsts bijusi: "Ja tu izdzīvosi, tad atceries, ka es tevi mīlu …" Komponistam, izlasot šo stāstu un emocionāli līdzpārdzīvojot, radusies ideja rakstīt skaņdarbu - oratoriju. Tas ir žanrs ar teicēja vārdiem, kas virza darbības līniju, un dziedājumiem.

Diriģents Jānis Liepiņš teicis, ka tas ir emocionāli aizkustinošs stāsts, kas nevar atstāt vienaldzīgu. Lielais mūziķu sastāvs - orķestris, koris, solisti, ērģeles -, pēc viņa teiktā, nepieciešams tādēļ, lai varētu parādīt Dieva varenību un dzīves likteņa neizbēgamību, kā arī mīlestību, kas vieno māti un viņas bērnu.

Oratorijas atskaņojumā piedalīsies soprāns Inga Šļubovska, tenors Aleksandrs Antoņenko, Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, pie diriģenta pults stāsies "Lielās mūzikas balvas 2013" laureāts Jānis Liepiņš.