Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Notiks filmas "Sapņu komanda 1935'' pirmizrāde

© publicitātes

No 19. novembra Latvijas kinoteātros sāk demonstrēt Aigara Graubas un Andreja Ēķa filmu Sapņu komanda 1935 - stāstu par Latvijas basketbolistu ceļu līdz uzvarētāju titulam pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs basketbolā.

Sapņu komanda 1935 ir stāsts par vienu no nepelnīti maz zināmām lappusēm Latvijas sporta vēsturē – stāsts par Latvijas basketbola valstsvienības ceļu līdz uzvarai pirmajās Eiropas meistarsacīkstēs basketbolā Ženēvā 1935. gadā. Ideju par šī vēstures notikuma iemūžināšanu kinostāstā režisors Aigars Grauba lolojis jau kopš 20. gadsimta 90. gadiem, kad Latvijas TV nejauši redzējis kādu trimdā veiktu ierakstu – interviju ar kādreizējo basketbola treneri Valdemāru Baumani - sporta entuziastu, kurš 30. gados trenēja Latvijas basketbola valstsvienību un 1935. gadā ar savu komandu devās uz pirmajām Eiropas meistarsacīkstēm.

Filmas pirmizrādes diena nav izraudzīta nejauši. Visi 1935. gada komandas sportisti bija savas zemes patrioti, kurus virzīja neatlaidība un ticība savai idejai līdzīgi kā viņu tēvus vai vecākos brāļus, kas cīnījās par savas valsts brīvību. Viņu dzīvesstāsti ir spilgta un traģiska Latvijas sarežģītās vēstures liecība.

Filmas centrā ir treneris Valdemārs Baumanis, kurš spēja aizraut un pārliecināt no dažādām sporta biedrībām nākušos sportistus, ka viņi ir komanda - labākā komanda!

Valdemāru Baumani filmā atveido aktieris Jānis Āmanis, viņu priekos un grūtās dienās vienmēr atbalsta viņa kundze Elvīra (Inga Alsiņa), komandai trenēties palīdz arī Rihards Dekšenieks (Vilis Daudziņš). 1935. gada Latvijas basketbola «sapņu komanda» ir Rūdolfs Jurciņš (Mārcis Maņjakovs), Jānis Lidmanis (Jānis Vimba), Eduards Andersons (Artūrs Putniņš), Džems Raudziņš (Andris Bulis), Edgars Rūja (Miķelis Žideļūns), Andrejs Krisons (Gints Andžāns), Valdis Melderis (Mārtiņš Počs), Herberts Gubiņš (Artūrs Krūzkops), Aleksejs Anufrijevs (Viktors Ellers), Mārtiņš Grundmanis (Mārtiņš Liepa). Pārējās lomās Uldis Norenbergs, Pēteris Gaudiņš, Lāsma Kugrēna, Normunds Bērzs un citi.

Filmu no 19. novembra varēs noskatīties Rīgā kinoteātros Spelndid Palace un Forum Cinemas, Cianmon, kā arī Valmierā k/t Gaisma, bet no 23. novembra arī kinoteātros Liepājā, Daugavpilī, Siguldā, Ventspilī, Talsos, Madonā, Smiltenē, Saldū un citur.