Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Rolanda Kalniņa aizliegtās filmas iznāks DVD

28. septembrī plkst. 16:00 ciemiņus uz jauna DVD izripošanu pasaulē gaida Jura Podnieka studija, filmu studija Trīs un Rīgas Kinomuzejs.

Diskā Rolanda Kalniņa aizliegtās filmas iekļautas leģendārās filmas Akmens un šķembas (1966, pazīstama arī ar nosaukumiem Es visu atceros, Ričard! un Dzimtene, piedod), Četri balti krekli (1967, arī Elpojiet dziļi!) un Piejūras klimats (1972-1992). Tās ir filmas, kuru ceļš līdz skatītājiem ir bijis gana dramatisks, ilgus gadus latviešu kinovēsturē tās vairāk eksistēja kā fantoms, ne reāls kultūrfakts.

Rolands Kalniņš ir viens no spilgtākajiem Latvijas režisoriem, Rīgas Kinostudijā sācis strādāt 1947. gadā kā režisora asistents filmā Mājup ar uzvaru. Režisora profesiju

talantīgais autodidakts apguvis praksē, asistējot Pāvela Armanda, Leonīda Leimaņa un citu režisoru filmās. Rolands Kalniņš ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, Valsts Kultūrkapitāla fonda mūža stipendiāts, saņēmis Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps 2005 balvu par mūža ieguldījumu kinomākslā.

Akmens un šķembas ir vienīgā filma latviešu kinovēsturē, kas padomju laikā uzdrīkstējusies runāt par traģiskajiem tautas vēstures mirkļiem un leģionāru tēmu. Savukārt pēc Gunāra Priedes lugas Trīspadsmitā tapusī filma Četri balti krekli ir ironisks skatījums uz mākslu un cenzūru Padomju Savienībā, filma divdesmit gadus dzīvoja mutvārdu leģendās un Imanta Kalniņa komponētajās dziesmās līdz savai pirmizrādei 1987. gadā.

Darbu pie filmas Piejūras klimats režisoram lika pārtraukt, bet pašu filmu sadedzināt kinostudijas pagalmā - veselīgā sarkasma pilnais, rotaļīgais 70. gadu reāliju attēlojums padomju cenzoriem šķita pārāk brīvdomīgs.

DVD izdošana ir Jura Podnieka studijas, filmu studijas Trīs un Rīgas Kinomuzeja kopdarbs, kurš tika aizsākts pēc Kinomuzeja izstādes Rolanda Kalniņa aizliegtais laiks. Diskā iekļautas arī intervijas ar režisoru un viņa kinokolēģiem.

Filmas Piejūras klimats seansi - Rīgas Kinomuzejā 28. septembrī plkst. 16:30 un 17:10, turklāt tikai šajā dienā DVD iegādājami par īpašām cenām. Festivāla Lielais Kristaps laikā disks būs nopērkams arī īpašos stendos kinoteātrī Rīga un Kinomuzejā.

Diska izdošana ir filmu festivāla Lielais Kristaps „mazā atklāšana” Rīgas Kinomuzejā.