Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

APRITĒ: Van Gogs. Hitlers. Māksla

PUSOTRU stundu ilgā filma, ko veidojuši Itālijas, Francijas un Vācijas kinematogrāfisti, ir ceļojums pa piecām izstādēm, kurās skatāmi Botičelli, Klē, Monē, Šagāla, Renuāra, Gogēna un daudzu citu ievērojamu autoru darbi, kas Hitlera režīma laikā ieguva negatīvu vērtējumu © Publicitātes foto

Ceturtdien, 24. maijā, pulksten 19 kino Citadele tiek demonstrēta filma par leģendāro mākslinieku Vinsentu van Gogu, kas atklās līdz šim nezināmu ieskatu mākslinieka personīgajā dzīvē un radošajā daiļradē.

Filma tiek demonstrēta cikla Izstādes uz kino ekrāna ietvaros, kurā jau piekto sezonu mākslas mīļotājiem un kino cienītājiem tiek dota iespēja uz lielā ekrāna redzēt pasaules mēroga izstādes un mākslas kolekcijas, ielūkojoties vadošo muzeju un galeriju darbības aizkulisēs.

24. maijā būs iespēja noskatīties šajā gadā veidotu filmu Van Gogh - Of Wheat Fields and Clouded Skies. Filma par Vinsentu van Gogu (Vincent van Gogh, 1853-1890) balstīta uz ievērojamā holandiešu mākslinieka darbu lielākās privātkolekcionāres Helēnas Krelleres-Milleres (Helene Kröller-Müller, 1869-1939) mantojuma - 20. gadsimta sākumā viņa iegādājusies gandrīz 300 van Goga darbu, ieskaitot gleznas un zīmējumus. Kultūras un kino cienītāji ieraudzīs gan nenovērtējamos dižā gleznotāja darbus, gan plašajā De Hoge Weluge parkā izvietotā Krelleres-Milleres muzeja arhitektūras un atrašanās vietas dabisko skaistumu, līdztekus baudot arī vizuālus iestarpinājumus ar Milānas, Florences, Romas un Venēcijas renesanses tēliem. Izmantojot alegorijas, filma vēstī par gleznotāja mokpilno eksistenci. To atklās viņa brāļa Teo vēstuļu fragmenti, kas veido ekspozīcijas ritmu, kā arī ļauj apmeklēt vietas, sākot ar Parīzi un beidzot ar Provansu, kur Vinsents van Gogs dzīvojis vai viesojies.

Iespēju ar bagātīgas kolekcijas palīdzību izstāstīt šo stāstu un vizualizēt kaismīgu degsmi pret mākslu devusi van Goga darbu ekspozīcija - nesen notikusī izstāde Starp kviešu laukiem un mākoņainām debesīm Vičencas vēsturiskajā namā Basilica Palladiana, kas ietvēra 40 gleznu un 85 zīmējumus no Krelleres-Milleres muzeja Oterlo (Nīderlande), kur patlaban atrodas kolekcionāres mantojums.

Savukārt 7. jūnijā tiek piedāvāts noskatīties filmu Hitler versus Picasso and the Others (2018), kuras veidotāji pievēršas Hitlera slēptajiem dārgumiem un nacistu apsēstībai ar mākslu. Nacisms mēģināja iznīcināt visu, kas bija saistīts ar tā dēvēto deģenerātu mākslu, sistemātiski izlaupot klasiskās un modernās mākslas kolekcijas. 1937. gadā nacistu režīms Minhenē sarīkoja divas izstādes: vienu - lai uzspiestu kauna zīmi «deģenerātu mākslai», un otru, paša Hitlera pārraudzītu, - lai cildinātu «klasisko mākslu». Filma ir aizraujošs ceļojums pa piecām izstādēm, kurās skatāmi Botičelli, Klē, Monē, Šagāla, Renuāra, Gogēna un daudzu citu ievērojamu autoru darbi, kas Hitlera režīma laikā ieguva negatīvu vērtējumu. Katru izstādi papildina vairāki iespaidīgi stāsti par gleznotājiem un viņu daiļradi.

Filmās tiek rādīti ne tikai izstādēs un kolekcijās redzamie mākslas darbi - skatītāji aicināti iepazīt arī izstāžu veidošanas radošo un tehnisko procesu, ar mākslinieku, vēsturnieku un dažādu speciālistu palīdzību izprast, ko mākslas darbi spēj vēstīt par saviem autoriem un laika periodu, kurā ir tapuši.