Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Čārlijs Čaplins atdzīvosies uz lielā ekrāna

JUBILEJA. Daira Āboliņa un Vineta Verika pastāstīja par kinoteātri un iepazīstināja atnākušos ar Splendid Palace plāniem tās 95 gadu svinībās. Galvenajā noslēguma pasākumā rādīs Čārlija Čaplina filmu, kurai pavadījumu spēlēs Vestards Šimkus © F64

Splendid Palace šogad svin savu 95 gadu jubileju. Par godu svinībām tā rīkos vairāku svinīgu pasākumu kopu, kuru noslēgs 19. decembrī ar Čārlija Čaplina veidoto mēmo kino Cirks, kura laikā pavadījumu zālē spēlēs komponists Vestards Šimkus.

«1923. gadā divi vīri noticēja idejai un juta cilvēku alku dzīvot sapņu pasaulē,» Rīgas namu valdes priekšsēdētāja Vineta Verika ieveda kino Splendid Palace pirmsākumos, «šos visus 95 gadus kinoteātris saglabājis savu unikalitāti un priecējis ar savu repertuāru no pirmās dienas līdz pat šim brīdim.» V. Verika uzskaitīja vairākus nozīmīgus punktus ēkas vēsturē. «Šeit spēlēja liela sastāva profesionāls orķestris ar izcilu diriģentu Oto Karlī, šeit ir bijusi pirmā skaņu filma Baltijā, un šī ir pirmā brīvstāvoša celtne ar dzelzsbetona konstrukcijām.»

Splendid Palace kuratore Daira Āboliņa atzīmēja kultūras celtnes nozīmīgumu nacionālā kino mērogā: «Splendid Palace kļūst par galveno nacionālā kino ekrānu. Vairākas Latvijas simtgades filmas šeit ir pieredzējušas savu pirmizrādi.» D. Āboliņa minēja, ka šogad vēl paredzēts rādīt valsts simtgadei veltītas filmas: Mērijas ceļojums, Bille, Baltu ciltis un vairākas citas. Svinību kulminācija būs 19. decembrī. «Mēs sapratām, ka mēs varam svinēt šo kinoteātra jubileju ar ideālo filmu, ideālā kombinācijā. Tā priekš mums ir Čārlija Čaplina Cirks, kas radīta 1928. gadā,» D. Āboliņa atklāja svinību galveno notikumu.

Filmas fonā būs klavierkoncerts, kuru izpildīs pianists Vestards Šimkus. «Es darīšu skatītājiem zināmu, kādu mūziku es dzirdu, skatoties šo filmu bez skaņas. Skatoties šo filmu, es dzirdēju galvā muzikālas skaņas, un to jūs dzirdēsiet 19. decembrī.» Viņš neslēpa, ka šī mūzika būs daļēji viņa paša sacerēta jau iepriekš un daļēji tā būs improvizācija kinoseansa brīdī.