Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

SOCTĪKLOS: "Nameja gredzens" sajūsmina pat latviešu kino skeptiķus

© Ekrānšāviņš/instagram

Kā iepriekš ziņots, vakar, 17. janvārī, savu pirmizrādi piedzīvoja latviešu filma "Nameja gredzens". Nepacietīgākie jau devās uz pirmajiem filmas seansiem un sniedza savas recenzijas sociālajos tīklos.

"Nameja gredzens" ir Aigara Graubas režisēta spēlfilma par Zemgales ķēniņu Nameju un viņa vadītajām zemgaļu brīvības cīņām pret krustnešiem. Galvenajās lomās Edvīns Endre, Aiste Diržiūte, Džeimss Blūrs, Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Dainis Grūbe, Lauris Dzelzītis, Gints Andžāns, Ivo Martinsons, Elīna Vāne un citi.

Trešdienas vakarā ar sarkano paklāju filma piedzīvoja tās pirmizrādi.

"Šovakar devos uz filmas "Nameja Gredzens" pirmizrādi, daudz nedomājot, kā un cik labi būs, taču no pirmajiem kadriem (atvainojos- sākumu nokavēju) sajutu to, ko neesmu sen jutis, skatoties latviešu producētu kino- es skatos un klausos ar apbrīnu un nespēju noticēt, ka to esam radījuši MĒS un tie esam MĒS, par ko ir stāsts.

Es apbrīnoju visu radošo komandu, kas ar lielāko rūpību un pacietību ir strādājuši, lai skatītājs ierauga mūsu zemi tik skaistu, cik tā patiesībā ir; lai mūsu aktieri runātu piemērotā angļu, ne teātra valodā; lai kaujas skati neatpaliktu no Holivudas; lai filmas skaņu celiņš būtu tieši tāds, kā to pieprasa šis kino žanrs; un tā varētu turpināt. UN vislielākais paldies jāsaka šī darba idejas tēvam Andrejam Ēķim, kurš ir izdarījis pašu svarīgāko- ne tikai domājis, bet rīkojies! Lai dzīvo LV KINO!" raksta Jānis.

A post shared by Janis Kirsis (@janis_kirsis) on

Tāpat filmas pirmizrādi kopā ar dēlu apmeklēja kinorežisors Aivars Freimanis.

A post shared by WeirdStyle (@krisjanisf) on

Izrādās, filma pārsteigusi pat latviesu kino skeptiķus.

"Nameja Gredzens vakar manu skeptisko latvieša dabu pārsteidza nesagatavotu. Draugi, tā ir ļoti laba filma! Filma noteikti nav vēsturiska, to negaidiet, bet stāsts ir pietiekami tuvs tam, kāds varēja būt. Sajūta ir, kā skatoties Vikings, tikai zemgaļu saktās un Ķemeru purvos. Neticēju, atzīšos, bet ir, ir vērts! Ejiet skatīties!" raksta Līva.

"Noskatoties “Nameja gredzenu” ir skaidrs - Aigara Graubas un Andreja Ēķa tandēmu vairs nebaida nekas - ne filmas žanrs, ne tēma, ne mūžīgais līdzekļu trūkums.

Filma ir patiesi episka, ar vērienu tiek atklāts mūsu vēstures noslēpumainākais periods, interesanti un saistoši tiek izstāstīts stāsts par kristietības pirmsākumiem Latvijas teritorijā.

Jāsaka, ka filma “paņēma” ar pirmajiem kadriem (kaut šis nav mans mīļākais žanrs) un noturēja uzmanību līdz beigām. Ļoti asprātīgs risinājums ar Nameja gredzeniem, fantastiski un vērienīgi dabas skati, kolosāla mūzika (!) un specefekti. Laba aktierspēle, nepārspīlēti kostīmi, grims un gaumīgi attēlotas cīņu ainas. Zinot, cik daudz organizatorisko un sagatavošanās spēku jāiegulda šādu ainu filmēšanā, montējot ir iespēja zaudēt samērīgumu un pārspīlēt. Te izpaužās filmas veidotāju gados iegūtā pieredze, filma ir “viengabalaina”, bez pārrāvumiem stāsta ritējumā.

Manuprāt, varēja būt mazliet vairāk izvērsts mīlas stāsts, varēja pavilkt garāku skaisto epilogu.

Ticamību stāstam vairo krustnešu merkantīlo interešu dzinulis, bet ne pievēršana kristietībai (vai šodien ir savādāk?). Mērķis, kura realizācijai visi cīņas veidi derēja - materiālais ieguvums. Bet tā jau nav filmas būtība, rekonstruēt vēsturiskos faktus. Būtība ir izstāstīt izdomātu stāstu par sen seniem laikiem!

Ar vienu vārdu sakot, noteikti iesaku noskatīties (neapzodziet sevi gaidot parādīšanos TV, šī filma jāredz ar visiem specefektiem). Vilsies tie, kas gaidīs autentiskus tautas tērpus, kokles un stabulītes, vēsturisku vidi. Tā nebūs, bet jāsaka, ka patriotiskais pacēlums, kas, jādomā, ir filmas veidotāju galvenais mērķis, no tā nav cietis nemaz. Tieši otrādi! Manā ieskatā, filma “Nameja gredzens” , par tūkstots gadu senu mūsu zemes pagātni, ir patriotiskākā un skaistākā dāvana Latvijai simtgadē," raksta Sarmīte.

Skatītājas ieraksts raisijas diskusijas komentāros:

A post shared by Forum Cinemas (@forumcinemaslv) on