Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Aigara Graubas filmai "Nameja gredzens" šodien pirmizrāde

© F64

Latvijas kinoteātros šodien pirmizrādi piedzīvos režisora Aigara Graubas filma "Nameja gredzens".

Pirmizrādes centrālais pasākums ar filmas veidotāju un aktieru līdzdalību norisināsies kinoteātrī "Forum Cinemas" plkst.19. Tas būs vērojams arī tiešraidē mobilajā lietotnē "LMT Straume". Tajā pašā laikā filmas seansi paredzēti arī citos Latvijas lielākajos kinoteātros.

Nameja lomu filmā atveido zviedru aktieris Edvīns Endre, kurš filmējies arī seriālā "Vikingi". Galvenajās lomās varēs redzēt arī lietuviešu aktrisi Aisti Dirziuti un Džeimsu Blūru no Lielbritānijas. Tāpat filmā spēlē latviešu aktieri Andris Keišs, Artūrs Skrastiņš, Dainis Grūbe, Lauris Dzelzītis, Ivo Martinsons, Elīna Vāne un citi.

Filmu producējusi SIA "Platforma", sadarbībā ar Lielbritānijas kino izplatīšanas kompāniju "Kaleidoskops" un Kauņas kinostudiju. Kopējais filmas budžets ir 2,5 miljoni eiro, no kuriem 700 000 eiro trīs gadu laikā piešķirti no Nacionālā kino centra līdzekļiem.

Grauba iepriekš aģentūrai LETA skaidroja, ka filmas galvenās lomas atveidotāja izvēle bijusi gara, taču Endrem piemīt nepieciešamās rakstura īpašības. "Vai Namejs būs tāds, ko cilvēki būs iedomājušies? Grūti teikt. Es, veidojot stāstu, iztēlojos viņu tieši tādu, kāds ir Endre. Es gribēju, lai viņš ir gados ļoti jauns, bet ar pieredzi filmēšanās darbā," pauda režisors.

Viņš sacīja, ka filmā tiek atspoguļoti divi stāsti - par Nameja gredzenu un zemgaļiem. "Tas, ko iedzīvotāji sauc par Nameja gredzenu, tika atrasts 30.gados Daugmales pilskalna izrakumos. Nosaukumu šai rotai, faktiski, deva tauta. Bija izstāde, kurā šie arheoloģiskie izrakumi tika eksponēti, un cilvēki, ieraugot gredzenu, piedēvēja tam Nameja nosaukumu. Iepriekš Aleksandrs Grīns gredzenu piemin savā romānā, taču tur tas aprakstīts savādāk. Arī vēsturnieki savās klasifikācijās šo rotu sauc tieši par Nameja gredzenu. Būsim atklāti, nevienam nav skaidrs, kāds Namejam bija gredzens," skaidroja Grauba.

Savukārt, interesējoties par zemgaļu stāstu, režisors laika gaitā nonāca pie secinājuma, ka ziņas par Nameju ir visai skopas, taču vēsturiskos dokumentos viņš tiek minēts kā karalis. "Tāpat skaidrs, ka viņš ar mainīgiem panākumiem vadījis zemgaļu sacelšanos pret krustnešiem. Namejs kopā ar Traideni devās uz Žemaitiju, un pēdējās ziņas ir tādas, ka viņš Prūsijas kaujās pret krustnešiem ir turpinājis pretošanos visa mūža garumā. Ir arī iespējams, ka viņš miris kādā kaujā, bet tas nav precīzi zināms," norādīja režisors. Līdz ar to, pēc Graubas domām, šāda faktu neprecizitāte par attiecīgajiem vēstures notikumiem ir ļoti piemērota kino veidošanai.