Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

KINO CIENĪTĀJIEM: Kaislības un apmātības

© Kadrs no filmas. Gausie rietumi. Publicitātes foto

Tuvākajās dienās norisinās vairāki pasākumi, kas varētu piesaistīt kino žanra cienītāju uzmanību. Šodien kinoteātrī Splendid Palace notiek kinolektorijs ciklā Kino žanri II, no rītdienas Kino Bize notiek izaicinošu filmu un sarunu programma Wuminators, bet no pirmdienas Kino Citadele skatāma jaunā režisora Matīsa Kažas dokumentālā filma Vienu biļeti, lūdzu!.

Šodien pulksten 13 uz kinoteātri Splendid Palace tiek aicināti tie, kas vēlas noklausīties lekciju par vesterna žanru un noskatīties filmu Gausie rietumi, bet jo īpaši tiek gaidīti vecāko pamatskolas klašu un vidusskolas skolēni, par kuriem domājot arī izveidots šis lektorijs. Lektoru lomā būs kinoblogeris un kinoprojekta Spektrs patrons Sergejs Musatovs un Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla jauno ekrāna talantu balvas Shooting Stars laureāte un jaunā aktrise Elīna Vaska. Pēc stāstījuma sekos Džona Maklīna ekscentriskā neovesterna Gausie rietumi (Slow West, 2015) seanss. Kinolektorijā izvētīs vesterna rašanās apstākļus Amerikā, kā arī tam raksturīgās iezīmes un tā vēlāko popularitāti Itālijā, Japānā un Jaunzēlandē. Kā uzsver žanra vētītāji, tiks aplūkota šī žanra attīstība un transformācijas, sākot no vesternu priekšteča Lielā vilciena aplaupīšana (The Great Train Robbery, 1903), turpinot ar žanra popularitāti pagājušā gadsimta 50. gados un aktieri Džonu Veinu kā zīmīgāko tā laika tipāžu, noslēdzot ar neovesterniem brāļu Koenu un Kventina Tarantīno autorībās.

Savukārt kinoteātris Kino Bize no 8. līdz 10. martam rīko izaicinošu filmu un sarunu programmu Wuminators, tajā tiks piedāvāta piecu starptautiski novērtētu filmu izlase, sieviešu stendaps un saruna ar kino veidotājām un domātājām. Trīs dienu programmā būs iespēja reflektēt par sievietes tēla daudzveidību kinematogrāfā pēdējos gados, kā arī sociālpolitiskajā kontekstā. Filmu programmu atklās franču kino autores Annas Fonteinas jaunākā filma Nevainīgās (Les Innocentes, 2016), kas izgaismo vēsturiskus notikumus sieviešu klosterī netālu no Varšavas pāris mēnešus pēc Otrā pasaules kara. Filmas pamatā ir patiesi notikumi un ārstes un misionāres Madeleinas Pauliakas pieredze Polijā pēc Otrā pasaules kara. Jaunā ārste atklāj Sarkanās armijas vardarbīgās atbrīvošanas misijas sekas - vairākas sievietes ir stāvoklī. 9. martā filmu programmas fokusā būs mūsdienu režisoru retrospektīvs skats uz mainīgo situāciju Skandināvijā un Austrumeiropā pagājušā gadsimta pēdējās desmitgadēs. Feminismu 80. gados aplūkos zviedru režisora Lūkasa Modisona filma Mēs esam labākās (Vi ar bast!, 2013), sekojot trim spurainām pamatskolniecēm no Stokholmas, kuras ir nolēmušas sekot savam aicinājumam, apvienojoties panku grupā. Tomaša Vasilevska Mīlestības Savienotās Valstis (Zjednoczone stany miłości, 2016) ir vērīgs 90. gadu sociālpolitisko pārmaiņu fiksējums Polijā, režisors aplūko četru dažāda vecuma sieviešu dzīves un izdarītās izvēles pārmaiņu laikā. 10. martā skatītāji varēs noskatīties divas filmas ar izcilo franču aktrisi Izabellu Ipēru. Mias HansenasLēves filmā Gaišā nākotne (L’avenir, 2016) Ipēra atveido filozofijas pasniedzēju Natāliju, kuras stabilā dzīve brūk kopā pēc vairāk nekā 20 gadus ilgas laulības. Savukārt Pola Verhovena filmā Viņa (Elle, 2016) Ipēra atveido slepkavas un sadista meitu, kuru pašas mājā izvaro cilvēks maskā. 9. martā pulksten 20 Wuminatora stendapā piedalīsies dramaturģe Aiva Birbele un dzejniece Inga Gaile. Literāte savā stendapā pastāstīs, kā tas ir, kad tiek piedzīvots divu gadu celibāts, bet Birbele runās par (kailiem) vīriešiem un savu mīļāko filmu Maģiskais Maiks XXL (Magic Mike XXL, 2015). Savukārt 10. marta vakarā plkst. 20.00 notiks neformāla saruna Ar vīnu par dzīvi kopā ar režisorēm un kino apskatniecēm Alisi Zariņu un Martu Martinsoni.

No pirmdienas iespējams papildināt zināšanas par norisēm pašmāju kino, jo uz lielajiem ekrāniem iznāk jaunā režisora Matīsa Kažas dokumentālā filma Vienu biļeti, lūdzu!. Komēdijas un biogrāfijas filmu žanrā veidotā dokumentālā filma vēsta par Nikiju Kokrenu - pasaulē kaislīgāko teātru apmeklētāju. Šī indiešu izcelsmes kundze, kurai ir jau 78 gadi, pēdējo 25 gadu laikā katru dienu noskatās vismaz vienu Ņujorkas teātra izrādi. Viņa sevi uzskata par īstenu teātra mākslas mīļotāju, kuras ikdienā materiālām lietām nav nozīmes. Taču kur beidzas aizrautīga kaislība un kur sākas atkarība?