Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Zelta globuss uzstāda jaunu rekordu

AMERIKĀŅU mūziklu zelta laikmetam veltītās filmas La La Land: Kalifornijas sapņi noskaņās sākās šā gada Zelta globusa ceremonija. Proti, filma sākas ar auto sastrēgumu uz maģistrāles un kaut jelkādu kustību gaidošo autobraucēju deju starp un uz stāvošām automašīnām, un līdzīgas «dekorācijas» tika atzītas par labu esam ceremonijas ieskaņā. Vakara vadītāja gods bija atvēlēts komiķim Džimijam Felonam. Lai arī brīžam viņa jociņi nebija diez ko oriģināli, tomēr odziņas vakara gaitā sagādāja aktieri, jo īpaši tie, kas pieteica balvu pretendentus © Scanpix

Losandželosā svētdien pasniegtas Holivudas Ārzemju preses asociācijas Zelta globuss (Golden Globe) balvas.

Rekordielu skaitu - septiņas balvas - ieguva režisora Deimiana Šazela veidotais kinomūzikls La La Land: Kalifornijas sapņi, kas triumfēja ne tikai kategorijā Labākā komēdija/mūzikls, no šīs komandas pie balvām tika visi, kas tām tika izvirzīti, Šazels (kategorijā Labākais režisors un Labākais scenārijs), Emma Stouna (Labākā aktrise komēdijā/mūziklā), Raiens Goslings (Labākais aktieris komēdijā/mūziklā), komponists Džastins Harvics (nominācijā Labākā oriģinālmūzika) un arī dziesma City of Stars tika atzīta par labāko. Līdz ar to uzstādīts jauns Zelta globusu rekords, jo līdz šai ceremonijai viena filma bija uzvarējusi sešās kategorijās.

Ne tik labi panākumi - no sešām iespējamām, tomēr uzvara vienā, bet ļoti būtiskā nominācijā - Labākā dramatiskā filma - bija filmai Mēnesgaisma (Moonlight). Kategorijā Labākais dramatiskās filmas aktieris balvu saņēma Keisijs Afleks par lomu filmā Mančestra pie jūras (Manchester by the Sea), bet franču dīva Izabella Ipēra (filma Viņa (Elle)) tika atzīta par labāko aktrisi dramatiskā filmā, un šī holandiešu režisora Paula Verhovena veidotā filma tika atzīta par labāko kategorijā Labākā filma svešvalodā. Balvu kategorijā Labākā otrā plāna aktrise ieguvusi Viola Deivisa par lomu filmā Fences, bet par labāko otrā plāna aktieri atzīts Ārons Teilors-Džonsons par lomu filmā Nakts dzīvnieki (Nocturnal Animals).

Zelta globuss izvērtē arī televīzijām paredzēto kino produkciju. Kanāla Netflix veidotais seriāls par britu karaļnamu Kronis (The Crown) saņēma balvu kā labākais seriāls/drāma, bet galvenās lomas atveidotāja tajā - Klēra Foja - tika atzīta par labāko aktrisi seriālā/drāmā. Par labāko seriālu ar limitētu sēriju skaitu tika atzīts kanāla FX seriāls The People vs O.J. Simpson: American Crime Story, bet labākās aktrises godā tika celta Sāra Polsone par prokurores Māršas Klārkas atveidojumu šajā seriālā.

Ekrāna leģenda Merila Strīpa saņēma Zelta globusu par mūža ieguldījumu jeb Sesila DeMilla balvu.

Holivudas Ārzemju preses asociācijā (Hollywood Foreign Press Association, HFPA) ir apmēram gandrīz 100 biedru, kas pārstāv 55 valstis; žurnālistu pārstāvēto mediju kopējā auditorija ir vairāk nekā 250 miljoni lasītāju. Balvu Golden Globe piešķir kopš 1944. gada, tā tiek uzskatīta par vienu no ietekmīgākajām ASV kino industrijā. Balva tiek pasniegta 25 nominācijās, no kurām 14 - par sasniegumiem kino, bet 11 - par panākumiem televīzijas industrijā. Zelta globuss tiek uzskatīts par prognožu vēstnesi Oskara saņēmējiem. Šā gada Oskara nominanti tiks paziņoti 24. janvārī.