Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

APRITĒ: Filmas uz kinoekrāna un datorā

FILMAS Amerikāņu pastorāle pamatā ir amerikāņu rakstnieka Filipa Rota 1997. gadā izdotais romāns, kas savulaik tika apbalvots ar Pulicera prēmiju. Šī filma ir aktiera Jūena Makgregora (attēlā) debija režijā © Publicitātes foto

Ziemassvētku tematika šobrīd dominē arī kultūras un izklaides piedāvājumos, tomēr tai pa vidu var atrast arī kaut ko no «citas operas». Rīt uz kinoekrāniem Latvijā iznāk skotu aktiera Jūena Makgregora debijas filma režijā Amerikāņu pastorāle (American Pastoral).

Filmas pamatā ir amerikāņu rakstnieka Filipa Rota 1997. gadā izdotais romāns, kas savulaik tika apbalvots ar Pulicera prēmiju. Stāsts ir par notikumiem pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados, par veiksmīgu uzņēmēju Seimūru Levovu (viņu atveido Jūens Makgregors), kurš precējies ar skaistuli, titula Miss Ņūdžersija īpašnieci, mantojis tēva fabriku, iegādājies skaistu privātmāju, var teikt - ir amerikāņu sapņa īstenotājs. Tomēr vīrieša šķietami mierīgā un šķietami ideālā ģimenes dzīve sāk brukt - viņa meita (Dakota Feninga), kas iesaistījusies radikālā politiskajā kustībā, aizbēg no mājām pēc tam, kad policija apsūdzējusi viņu spridzināšanā. Meitas jaunā politiskā piederība sāk iznīcināt viņu ģimeni.

Filmas režisors un galvenās lomas atveidotājs Jūens Makgregors atzinis, ka jau ilgāku laiku domājis par «rokas izmēģināšanu» režijā, taču gaidījis, kad atradīs «savu» stāstu, un, izlasot šo scenāriju, sapratis, ka ir to atradis. Amerikāņu pastorāles uzņemšana bija iecerēta jau pirms desmit gadiem, to bija plānots veidot režisoram Filipam Noisam, taču viņš izstājās no šī projekta, tāpēc negaidīti vieta atbrīvojās citam, ko arī ieņēma 45 gadus vecais Jūens Makgregors.

Filmas pirmizrāde notika septembrī Toronto Starptautiskajā kinofestivālā, un, lai arī pirms tās izrādīšanas filmai tika prognozēti lieli panākumi, tā ieguva tikai nomināciju labākās filmas godam. Zināms, ka romāna autoram Filipam Rotam filma patikusi, tik vēlīgi nav bijuši kritiķi. Ļoti skarbu vērtējumu paudis kino žurnāls Variety, kas uzskata, ka šī filma ir «tikpat lielā mērā plakana un samocīta, cik Filipa Rota romāns ir bezbailīgs un atklāts».

Ja gribas baudīt Ziemassvētku sajūtu, neizejot no mājām, var ielūkoties portālā filmas.lv, kur līdztekus jau apmēram 100 darbiem ievietotas jaunas un šim laikam tematiski piemērotas Latvijas filmas. Līdz 19. janvārim portālā pieejams darbs no Latvijas spēlfilmu klasikas fonda - Ziemassvētku jampadracis (1993), Rozes Stiebras filmiņas no cikla Pasaciņas un tieši tādas, kas saistītas ar Ziemassvētku tematiku, skanot tautasdziesmu vārdiem un Iļģu mūzikai - Kalado un Visi kakti norasoja (abas 2002). Portālā var noskatīties arī vairākas Latvijas animācijas vecmeistara Arnolda Burova leļļu filmas, kas tapušas 20. gadsimta 60. gados, bet 50 gadus vēlāk ar Nacionālā Kino centra gādību restaurētas. Dokumentālo kino šajā izlasē pārstāv Lailas Pakalniņas simboliski nosauktā filma 33 zvēri Ziemassvētku vecītim (2011). Jaunāko filmu šajā izlasē uzņēmusi arī gados jaunākā režisore Liene Linde - spēles īsfilma Četri mielasti (2012), kurā asprātīgi apspēlēts laika ritējums - 12 gadu laikā vienā un tajā pašā ģimenē norisinās četri pilnīgi vienādi Jaungada mielasti, tikai cilvēki mainās pieaugot un novecojot, un ārpasaules laiks ienes korekcijas niansēs.