Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Rihards Lepers. Mīlestība uz Černobiļas katastrofas fona

KRIEVIJĀ UN UKRAINĀ. «Man ir ļoti interesanti būt daļai no lieliem vēstures notikumiem, tos analizēt un strādāt ar šāda veida kino materiāliem,» saka aktieris Rihards Lepers, kura talantu ir pamanījuši un novērtējuši kino profesionāļi Krievijā un Ukrainā © Sergejs KONDRAŠINS, no Riharda LEPERA personiskā arhīva

«Es biju tikai gadu vecs, kad notika Černobiļas kodolkatastrofa. Tāpēc, pirms doties uz filmēšanas laukumu Kijevā, daudz lasīju un studēju par tā laika notikumiem un arī uzzināju dažādus šīs traģēdijas faktus,» saka aktieris Rihards Lepers.

Iejuties galvenā varoņa – atomelektrostacijas strādnieka lietuvieša Vitasa – lomā, viņš Černobiļas kodolkatastrofu izdzīvojis četru sēriju garā ukraiņu kinolentē Melnais zieds (Чорна квітка, 2016).

Vispirms Rihards nospēlēja Dantesu Krievijas režisora Denisa Baņņikova 2014. gada filmā Duelis. Puškins–Ļermontovs (Дуэль. Пушкинъ–Лермонтовъ), pēc tam iejutās pēdējā Polijas karaļa un Lietuvas lielkņaza Staņislava Poņatovska lomā Krievijas režisora Igora Zaiceva 12 sēriju seriālā Katrīna Lielā (Екатерина Великая, 2015) un nu «uz savas ādas» ir izdzīvojis vēl vienu lielu vēstures notikumu – traģisko kodolsprādzienu Černobiļas AES. «Man ir ļoti interesanti būt daļai no lieliem vēstures notikumiem, tos analizēt un strādāt ar šāda veida kino materiāliem,» saka Krievijā un Ukrainā jau pamanītais un novērtētais aktieris.

Ukraiņu režisora Romāna Barabaša melodrāma Melnais zieds tapusi, atzīmējot 30 gadu kopš Černobiļas AES katastrofas 1986. gada 26. aprīlī, kas tiek uzskatīta par pasaules vēsturē lielāko kodolkatastrofu. TV kanālā Україна šī filma savu pirmizrādi piedzīvoja 23. aprīlī, un to jau var atrast arī internetā.

Tas ir stāsts par mīlestību. Par to, kā kodolkatastrofa izmainīja to cilvēku likteņus, kuri tolaik dzīvoja Pripjatā – pilsētā, kas tika uzbūvēta trīs kilometru attālumā no atomreaktora un kuru neoficiāli dēvēja par Atompilsētu. «Es spēlēju lietuvieti Vitasu, kurš strādāja šajā stacijā un tajā liktenīgajā naktī devās uz atomreaktoru, un, protams, guva smagu radiāciju. Ir pagājuši trīsdesmit gadi, daudzi jau miruši, bet mans varonis vēl ir dzīvs, un viņš uzzina, ka viņam ir dēls. Es spēlēju arī šo lomu,» stāsta Rihards Lepers, piebilstot, ka aktieru kolektīvs filmā ir brīnišķīgs. Viņa partnere ir ukraiņu izcelsmes jaunā aktrise Ivanna Sahno (19), kura šobrīd dzīvo Losandželosā un studē Lī Strasberga Teātra un kino institūtā.

«Kad izlasīju filmas scenāriju, piekritu tajā spēlēt ar lielāko prieku,» saka galvenās lomas atveidotājs, uzsverot, ka viņam ir interesanti būt daļai no vēstures notikumiem. «Jo tā ir vēsturiska filma, balstīta uz šīs traģēdijas faktiem. Filmā tiek rādīti arī dokumentāli kadri, tiek stāstīts, kā tika slēpta informācija par notikušo traģēdiju, kā cilvēki uz traģēdijas vietu tika sūtīti burtiski kailām rokām – jo roboti, kas tika radīti sprādziena seku likvidēšanai, milzīgās radiācijas dēļ nedarbojās. Bet šiem cilvēkiem neviens neko nepaskaidroja. Viņi tika sūtīti tieši nāvē... Uzzinot daudzas detaļas sīkāk, tikai tagad aptveru, cik drausmīga bija šī katastrofa un cik nožēlojama tur bija attieksme pret cilvēkiem. Lielākā daļa no viņiem jau ir miruši, pārējie palikuši par invalīdiem...»

Lai arī Rihards ir deviņdesmito gadu bērns, filmā viņš nokļūst 1986. gadā, taču daudzas lietas viņam bija atpazīstamas un labi saprotamas. «Piemēram, filmā ir aina, kur man jādarbojas ar kaseti – ar zīmuli jāpārtin lente. Tā jau bija vēl arī deviņdesmitajos, es atceros,» viņš saka, piebilstot, ka vienīgi tā laika jauniešu uzvedība viņam izskatās «drusku savādāka» nekā mūsdienās.

Filmas pirmizrāde ir notikusi, taču aktieris nedomā apstāties – viņam ir jauni piedāvājumi un šobrīd «notiek sarunas». «Esmu māņticīgs – kamēr filmas uzņemšanas laukumā nekas nav sācies, negribu stāstīt.»

Bet Rihards izstāsta, ka uz teātra skatuves tepat Latvijā viņu var redzēt M. Čehova Rīgas Krievu teātrī, kur viņš spēlē režisora Igora Koņajeva muzikālajā izrādē Tango ar Stroku.

«Esmu iesācis darbu arī pie sava jaunā muzikālā projekta, strādāju studijā. Ceru, ka līdz vasaras sākumam visu pabeigšu, ja ne, pārcelšu uz septembri. Tas būs pārdomu dzejas koncerts – mana mūzika un dažādu latviešu dzejnieku dzeja,» stāsta dziedošais aktieris. Viņa jaunākais veikums ir dziesma Nāc manā istabā ar Ojāra Vācieša dzeju, ko iespējams noklausīties YouTube.

Savukārt vasarā Rihards spēlēs muzikālajā komēdijā Septiņi vecpuiši, ko iestudē režisors Ivars Lūsis. Tās pirmizrāde plānota 22. jūlijā Liepājā, Pūt, vējiņi! koncertestrādē, bet pēc tam tā tiks rādīta arī citviet Latvijā.