Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

BALTIJAS PĒRLE: Filma „Kausu bruņinieks”

© Publicitātes foto

Terenss Maliks ir unikāla, dzīva leģenda. Režisors, kas pārsteidzis pasauli ar savu filmu īpašo skaistumu un gleznainumu – katru atsevišķo kadru varētu ievietot rāmī un pielikt pie sienas kā brīnišķīgu mākslas darbu. Apburoši gleznains, acis priecējošs kino, kurā visas sastāvdaļas – mūzika, montāža, temporitms, sižets, jūtīgums – ir tikpat skaistas un precīzas, kā attēls.

Kino festivālā "Baltijas pērle” būs skatāma viņa filma „Kausu bruņinieks”.

„Reiz Austrumu karalis aizsūtīja savu dēlu uz Ēģipti meklēt bezgala vērtīgu pērli. Ceļā sastaptās jaunavas piedāvāja viņam iemalkot vīnu no aizmiršanās kausa. Padevies valdzinājumam un iedzēris, princis ieslīga dziļā miegā, aizmirsdams par savu mērķi, par sevi, par visu uz pasaules. Un tā nu viņam mūžam jāklīst pa zemes virsu sava uzdevuma un netveramās, nesasniedzamās mīlestības meklējumos…” – no „Piligrima ceļojumi”.

Viņš zināja šo stāstu kopš bērnības, bet, pieķēries veiksmei un lieliski jūtoties ilūziju pasaulē, nespēja pretoties kārdinājumam. Izbaudījis Losandželosas bezgaumīgās greznības slīkšņu, izgaršojis slavu un pārsātinājies ar netiklu hedonismu, viņš saprot, ka „visus šos gadus ir dzīvojis tāda cilvēka dzīvi, ko nepazina”. 

Maldoties patiesības un mīlas meklējumos, viņš cenšas atgriezties realitātē, atkal atgūt sevi. Vispirms gan jātiek skaidrībā ar dīvainajiem notikumiem, kas ap viņu vērpjas. 

„Kausu bruņinieks” ir Taro kārts, kas apzīmē jūtu kulmināciju, ieceru īstenošanos, gaišredzību, entuziasmu, romantiku, sirsnību un maigumu. Katra loma filmā iemieso atšķirīgu simbolu…

Šī ir filma intelektuāli sagatavotam, domājošam skatītājam. Tā paģērē pilnu jaudu visiem maņu orgāniem. Mazliet aizsapņojies – un izkrīti no kadra, no ainas, maģija aizslīd garām. Ne tikai skaties – izjūti, pārdzīvo un saspringti pārdomā. Filma ir Taro simbolikas caurstrāvota glezniecības, mūzikas, fotogrāfijas un dizaina sintēze. Mākslinieciskās un filozofiskās domas sakausējums. Māksla. Tās iemiesojums. Pretrunīgs, samezglots, noslēpumains. Tajā vērīgi jāieskatās, jāieklausās, jāatšifrē. Elegants Taro kāršu izlikums – ja vien piemīt iztēle, tad uzzināsi ne vien svešu pagātni, bet arī savu nākotni.

 Terenss Maliks ir izcils kinorežisors, mākslinieks-domātājs, kas katrā savā nākamajā filmā ievij arvien sarežģītākus filozofiskos motīvus. Jaunākais veikums „Kausu bruņinieks” ir apbrīnojams kinematogrāfijas valodas poētiskuma paraugs. Filma savaldzina ar apskurbinošu kadra skaistumu, impresionistisku krāšņumu, atbruņo ar satriecošiem tēliem, kaitina un reibina ar piesātinātību. Pateicoties kadra slīpētībai, viņa filmu noskatīšanās dažbrīd atgādina raudzīšanos uz lappusi, kas izplēsta no izsmalcināta mākslas albuma, vai iedvesmojoša dzejas krājuma lasīšanu, sagādājot neiedomājamu estētisku baudījumu. Šis ir simbolisma un vientulības, gaisotnes un faktūras, detaļu un apceres, ieklausīšanās un meditāciju kino, kurā fabula paliek otrajā 

ASV, 2015, 118 min

Režisors: Terenss Maliks

Lomās: Džo Manganjello, Natālija Portmane, Keita Blānšeta, Kristians Beils, Izabela Lūkasa, Antonio Banderass

Kino festivāls notiks no 17.līdz 21.septembrim. Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties "Biļešu serviss" tīklā un kinoteātrī "Splendid Palace"

Avots: balticpearl.lv