Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

BALTIJAS PĒRLE: Filma „Eizenšteins Gvanahvato”

© Publicitātes foto

Pītera Grīneveja filma par Sergeju Eizenšteinu izrādījās skandalozākais pieteikums 2015. gada Berlīnes kinofestivālā. Filma būs skatāma arī kino festivālā "Baltijas pērle". Kino festivāls notiks no 17.līdz 21.septembrim.

„Kino allaž, visos laikos vērpjas ap divām mūžīgajām tēmām – mīlu un nāvi, Erosu un Tanatosu. Eizenšteins aizbrauca no Krievijas, no Staļina represiju paranojas, no dīvainajām politiskajām kolīzijām un ieraudzīja pilnīgi jaunu, neierastu vidi. Viņš sajutās brīvs un daudz atvērtāks cilvēka esības izprašanai. Meksikā pavadītie mēneši apvērsa viņa priekšstatus par pasauli,” – teic Pīters Grīnevejs.

Desmit dienas, kas satricināja Eizenšteinu, desmit spilgtas un jutekliskas dienas, kas mainīja likteni un nospēlēja izšķirošo lomu viņa privātajā dzīvē un radošajā darbā. 

Pēc astoņiem nogurdinošiem kino uzņemšanas mēnešiem Meksikā vientuļais un pēc dzimtenes skumstošais Eizenšteins, kam piemīt slimīga tieksme izzināt nāvi, ierodas Gvanahvato. Te viņš sastopas ar tādiem mitoloģiskās domāšanas modeļiem, kas ir tāli no Eiropas tradīcijām. Revolūcijas bērns, kas uzņem filmas par tautas sacelšanos, pieredz citādu revolūciju – sava ķermeņa revolūciju.

Viņš atklāj sev jaunas idejas saistībā ar mītiem, kā arī seksa un nāves miesisko iedabu. Atklātais dziļi iespaido. Uz šo dekorāciju fona Eizenšteins, meksikāņu kultūras svaiguma un vitalitātes apburts, izdzīvo neilgu mīlas stāstu...

„Eizenšteins” nav vienkārši filma, bet trieciens. Kā estētisks (filma ir neprātīgi skaista un skaisti iecerēta, kas Grīneveja gadījumā nav pārsteidzoši), tā saturisks. Beidzot ir kļuvis pilnasinīgi iedarbīgs Grīneveja iemīļotais poliekrāns: šajā filmā ekrāns bieži tiek sadalīts trīs daļās; abas sānu malas papildina centrālajā daļā vērojamo ar informācijas, skaņu un foto atsaucēm, kas paskaidro notiekošo. Skatīties šo Grīneveja filmu ir tas pats, kas vienlaikus apmeklēt mūsdienu Eiropas nozīmīgāko filozofu – kino zinātnieka, kulturologa un politologa – lekcijas.

Nīderlande, Beļģija, Meksika, Somija, 2015, 105 min

Režisors: Pīters Grīnevejs

Lomās: Elmers Boks, Luiss Alberti, Rasmuss Slotis, Jākobs Ormans, Maija Zapata

Biļetes uz festivālu iespējams iegādāties "Biļešu serviss" tīklā un kinoteātrī "Splendid Palace".

Avots: balticpearl.lv