Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

KINO: Dala naudu filmu uzņemšanai

NKC konkursa rezultāti liecina, ka spēlfilmas Ar putām uz lūpām – 292 393 eiro filmēšanas pabeigšanai saņēmis talantīgā režisora Jāņa Norda projekts © F64

Nacionālais kino centrs (NKC) publiskojis informāciju par 2015. gada filmu ražošanas projektu konkursa rezultātiem. Nauda sadalīta, un valsts finansiālais atbalsts piešķirts divu spēlfilmu, sešu animācijas filmu un četru dokumentālo filmu ražošanai.

Kā informēja Kristīne Matīsa, NKC vecākā referente informācijas jautājumos, konkursā bija pieejams finansējums nepilna miljona eiro apmērā. Spēlfilmu projektiem tika nolemts atvēlēt lielāko summu – 500 393 eiro, dokumentālo filmu projektiem – 83 069 eiro, savukārt animācijai – 328 492. Animācijas filmu projektus vērtēja eksperti Anna Veilande Kustikova, Bruno Aščuks un NKC pārstāve Kristīne Matīsa, spēlfilmu projektus – Pēteris Krilovs, Atis Amoliņš un NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis, dokumentālo filmu projektus – Daira Āboliņa, Dāvis Sīmanis un NKC pārstāve Kristīne Matīsa. Konkursā tika iesniegti astoņi spēlfilmu, deviņi animācijas un deviņpadsmit dokumentālo filmu projekti. Lai šādu pieprasījumu apmierinātu, būtu nepieciešami vairāk nekā trīs miljoni eiro.

Konkursā tika atbalstīti divi spēlfilmu projekti (režisori Jānis Nords un Aiks Karapetjans), četras dokumentālās filmas (režisori

Ivars Zviedris kopā ar Andri Kalnozolu, Roberts Rubīns, Vitālijs Manskis un Gints Grūbe kopā ar igauņu režisoru Jāku Kilmi) un sešas animācijas filmas (režisori Edmunds Jansons, Nils Skapāns, Kārlis Vītols, Jānis Cimermanis, Reinis Kalnaellis un Ilze Burkovska-Jakobsena). Jāpiebilst, ka atbalstītās filmas atrodas dažādās ražošanas stadijās. Daļai no tām līdzekļi piešķirti darbu pabeigšanai, citām filmēšana tikai sāksies.

Jau otro gadu filmu vērtēšanā līdzās nozares ekspertiem tiek iesaistīti arī sabiedrības pārstāvji. Šogad NKC konkursā konsultatīvie pārstāvji bija TV producente un redaktore Arta Ģiga (izvirzījusi Latvijas Žurnālistu asociācija), sociālo zinātņu maģistre Jekaterina Kalēja (izvirzījusi Latvijas Universitātes Antropoloģijas katedra), kinoblogere un LKA studente Dārta Ceriņa (izvirzījis kinoteātris Splendid Palace). Sabiedrības pārstāvju viedokļi visbiežāk esot sakrituši ar ekspertu vērtējumu.

Šis ir pirmais no NKC šā gada konkursiem 2015. gadā. Izsludināti konkursi ražošanā esošām filmām, pilnmetrāžas dokumentālo filmu projektiem Latvijas simtgades programmas ietvaros un līdzfinansējuma konkurss ārvalstu filmu veidošanai Latvijā. Tāpat vēl ieplānoti konkursi debijas filmām, projektu attīstīšanai, dokumentālajām filmām, minoritātes kopražojumiem un citiem filmu nozares projektiem, kā arī vairākas atlases kārtas programmai Latvijas filmas Latvijas simtgadei.

Atbalstītie projekti

Spēlfilmas

• Pirmdzimtais – 208 000 eiro filmēšanas 1. posmam. Režisors Aiks Karapetjans, operators Jānis Eglītis, producents Roberts Vinovskis, Lokomotīve. Psiholoģisks trilleris par vidēja vecuma inteliģentu, kurš, cenšoties atjaunot savu reputāciju sievas acīs, veic nejaušu slepkavību.

• Ar putām uz lūpām – 292 393 eiro filmēšanas pabeigšanai. Režisors Jānis Nords, operators Tobiass Datums, producentes Alise Ģelze un Aija Bērziņa, Tasse. Bijušais policists Didzis cenšas uzsākt dienesta suņu apmācības biznesu. Didzim nezinot, viņa sieva Jana meklē romantisku piepildījumu, satiekoties ar gados krietni jaunāko Robertu.

Dokumentālās filmas

• Cilvēki no nekurienes – 32 000 eiro filmēšanas 1. posmam. Režisori Gints Grūbe un Jāks Kilmi, operators Aigars Sērmūkšs, producente Antra Gaile, Mistrus Media. Kāda personiska spiegu stāsta restaurācija no aukstā kara laikiem, izmeklēšanu veic CIP un VDK dubultaģenta Imanta Lešinska meita Ieva.

• Radinieki – 21 530 eiro filmas pabeigšanai. Režisors Vitālijs Manskis, operatore Aleksandra Ivanova, producents Guntis Trekteris, Ego Media. Ukrainā dzimušais kinorežisors Vitālijs Manskis pēta Maidana revolūcijas seku ietekmi uz Ukrainas sabiedrību, skatoties caur personisku prizmu – saviem radiniekiem, kas dzīvo dažādās valsts daļās.

• Es gribētu būt aplis – 14 839 eiro filmas pabeigšanai. Režisors Roberts Rubīns, operators Uldis Jancis, producente Antra Cilinska, Jura Podnieka studija. Filma par baleta dejotāju Alekseju Avečkinu.

• Zāģeri – 14 700 eiro filmēšanas 1. posmam. Režisori Ivars Zviedris un Andris Kalnozols, operators Ivars Zviedris, producents Ivars Zviedris, Dokumentālists. Viņi iet mežā un zāģē kokus. Viņi strādā brigādēs, brauc tālu prom no mājām, dzīvo vagoniņos vai tukšos dzīvokļos. Viņu darbs ir smags.

Animācijas filmas

• Bize un Neguļa – 57 500 eiro filmas ražošanas 1. posmam. Režisors Edmunds Jansons, mākslinieks Reinis Pētersons, producente Sabīne Andersone, Atom Art. Meitenei Bizei ļoti patīk ziemas brīvdienas, bet šogad īsi pirms svētkiem pasaulē ierodas Brālītis, un viss apgriežas kājām gaisā. No laukiem atbrauc Vecmāmiņa, jo vecākiem vairs nav laika ar Bizi iet uz slidotavu, bet Bizei un viņas labākajam draugam Neguļam jaunā kārtība nepatīk.

• Brilles – 58 620 eiro filmas ražošanas 1. posmam. Režisors Nils Skapāns, mākslinieks Nils Skapāns, producents Roberts Vinovskis, Lokomotīve. Brālis un Māsa, kā jau tas bērniem mēdz gadīties, bieži nevar visai labi sadzīvot. Tad jāiejaucas Omei, kura atbrauc ar motorolleru, pagroza savas vestes zaļo pogu, un sākas pilnīgi neticami piedzīvojumi smilšu kastē.

• Mans mīļākais karš – 47 605 eiro filmas ražošanas 2. posmam. Režisori Ilze Burkovska-Jakobsena un Trond Jacobsen, mākslinieks Svein Nyhus, producents Guntis Trekteris, Ego Media. Animēta dokumentālā filma, personisks stāsts par to, kā meitene Ilze bērnībā mīl spēlēt kariņu, jo tas iederas rotaļu pasaulē un arī padomju valsts ideoloģijā, bet pamazām pieaug, atklājot patiesību, izzinot vēsturi un saņemoties drosmi uzdot kritiskus jautājumus.

• Meistara slepenā dzīve – 65 851 eiro filmas pabeigšanai. Režisors Jānis Cimermanis, mākslinieks Māris Putniņš, producents Māris Putniņš, Animācijas brigāde. Misterioza atmiņu spēle par Meistaru – Latvijas leļļu animācijas pamatlicēju Arnoldu Burovu (1915–2006), izstāstot viņa dzīvi ar arhīva kadriem, filmu tēliem un jaunradītu animāciju, kas aizved Meistara sapņu zemē Bimini.

• Mīnotaurs – 18 494 eiro filmas pabeigšanai. Režisors Kārlis Vītols, mākslinieks Kārlis Vītols, producente Līga Gaisa, Air Productions. Stāsts par maziņu Mīnotauru, kurš bezgalīgajā labirintā cenšas atrast sev rotaļu biedrus, kamēr tētis ir darbā. Tomēr viņš sastop tikai mitoloģiskus personāžus, un tie katrs aizņemti ar savām ambīcijām.

• Dziedošās vistas neticamie piedzīvojumi – 80 422 eiro filmas pabeigšanai. Režisors Reinis Kalnaellis, māksliniece Olga Sokol, producents Vilnis Kalnaellis, Rija. Kaspara Rogas sacerēts stāsts par vistu, kas dzīvo ērtā kūtī, tomēr garlaikojas, jo vēlas kļūt slavena un dziedāt uz skatuves. Liktenis ierauj viņu neticamos piedzīvojumos, kas ved uz sapņa piepildīšanos.