Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Latviešu filmas skatās

© publicitātes

2014. gadā Latvijas filmas izpelnījušās lielu skatītāju interesi kinoteātros – ar šādu iepriecinošu ziņu šonedēļ Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijā uzstājās Nacionālā kino centra (NKC) vadītāja Dita Rietuma.

Turklāt šo kino cilvēkiem priecīgo vēsti šoreiz apstiprina visvarenā statistika un televīziju reitingi.

Kā informē Kristīne Matīsa, NKC vecākā referente, saskaņā ar pētījumu kompānijas TNS datiem 2014. gadā skatītākā Latvijas filma un viena no piecām vispār skatītākajām pārraidēm visos kanālos ir režisoru Māra Putniņa un Jāņa Cimermaņa komēdija Džimlai-rūdi-rallallā! No reitingu viedokļa tā ir apsteigusi visus iespējamos dažādu televīziju šovus, raidījumus un kino demonstrējumus, atpaliekot vien no dažām hokeja spēlēm un Soču olimpiādes atklāšanas ceremonijas. 11. novembrī Džimlai-rūdi-rallallā! kanālā LTV1 noskatījušies 258,8 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, kas vecāki par četriem gadiem, kļūstot par otru skatītāko raidījumu LTV. Savukārt LNT skatītāko raidījumu piecniekā ir režisora Jāņa Norda spēlfilma Mammu, es tevi mīlu. 18. novembra svētku programmas ietvaros to skatījušies 152,3 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Trešā skatītākā Latvijas jauno laiku spēlfilma 2014. gadā bija režisora Aigara Graubas Sapņu komanda 1935. 18. novembrī Latvijas Televīzijas 1. kanālā to izvēlējušies 109,9 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju.

No dokumentālajām filmām, kas veidotas ar valsts atbalstu, TV kanālos skatītākā 2014. gadā bijusi režisores Dzintras Gekas Sibīrijas cikla jaunākā filma Kur palika tēvi? (2014). 14. jūnijā LTV 1. kanālā to vēroja 94,1 tūkstotis skatītāju. Publikas iecienītas bijušas vēl citas dokumentālās filmas – Edvīna Šnores Padomju stāsts, LTV konkursa Latvijas kods dokumentālās īsfilmas un darbi no vēsturiskās izpētes cikla Filmas arheoloģija, kas vēsta par populāru padomjlaika spēlfilmu tapšanu cilvēkvēsturi.

Kinoteātros 2014. gads bijis zīmīgs ar to, ka pirmoreiz pēc ilgiem laikiem četras Latvijas filmas sasniegušas skatītāju skaitu, kas mērāms desmitos tūkstošu. Statistikas līdere ir Andra Gaujas spēlfilma Izlaiduma gads – 34 438 skatītāji. Otrā vietā šajā topā atrodas Džimlai-rūdi-rallallā!. Lielu interesi izraisījusi arī filmu studijā Rija radītā Raiņa lugas Zelta zirgs ekranizācija – 21 048 skatītāji. Savukārt ceturtajā vietā ar 17 711 skatītājiem iekļuvusi Jura Kursieša filma Modris, kas Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps tika atzīta par labāko debiju un saņēma arī skatītāju interneta balsojuma balvu.