Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

"Izlaiduma gads" kļuvis par šobrīd visskatītāko filmu Latvijā

© Youtube

Andra Gaujas spēlfilma "Izlaiduma gads" pirmajā izrādīšanas nedēļā izvirzījusies Latvijas šābrīža skatītāko filmu topa 1. vietā, liecina SIA "Forum Cinemas" un reģionālo izplatītāju dati. Filmu "Izlaiduma gads" nedēļas laikā kopš pirmizrādes Latvijā noskatījušies 9 300 cilvēku, apsteidzot visas lielbudžeta filmas, kas šobrīd ir uz ekrāniem: "Drakula: Leģendas sākums, "Anabella", "Neatrodamā" un citas. Par spīti niecīgajam valsts atbalstam (35 000 EUR), šis ir arī viens no pēdējo gadu labākajiem rādītājiem starp Latvijā ražotajām filmām.

Pēc Pasaules pirmizrādes prestižajā Monreālas Pasaules filmu festivālā pirmoreiz Latvijas publikai filma tika izrādīta 9.oktobrī Kino "Citadele", savukārt no 10. oktobra tā skatāma uz jau apmēram 20 ekrāniem. Kā atzīst filmas galvenais izplatītājs Latvijā, "Forum Cinemas", šobrīd ir novērojama pieaugoša skatītāju interese par filmu gan Rīgā, gan reģionos.

Filmas izplatīšanas tiesības Latvijas kinoteātros ir nodotas piecām izplatīšanas organizācijām: SIA "Forum Cinemas", Latvijas Kinematogrāfistu Savienībai, biedrībai "Kultūrpunkts", I.U. "Saldus Kino", Smiltenes pilsētas Kultūras centram, kas tālāk filmu izplata kinoteātros, kultūras un tautas namos un cituviet. Kopumā līdz 2015. gada pavasarim filmu plānots izrādīt vismaz 110 vietās visā Latvijā. Atkarībā no skatītāju intereses, šo vietu skaits var tikt palielināts.

Filma "Izlaiduma gads" ir veidota vairāk nekā 4 gadus, un tās ražošana aptver 5 valstis. Filma ir uzņemta Latvijā, Francijā un Krievijā. Filmas montāža veikta Igaunijā, bet attēla un skaņas pēcapstrāde - Indijā.

Filmas pasaules pirmizrāde notika 27.augustā prestižajā Monreālas Pasaules filmu festivālā, Eiropas pirmizrāde notika vienlaicīgi Bergenas Starptautiskajā kinofestivālā Norvēģijā un filmu festivālā "Kinošok" Krievijā. Svētdien, 19.oktobrī, filmas režisors dodas uz ASV, lai izrādītu filmu Čikāgas Starptautiskajā kinofestivālā, kas ir viens no lielākajiem festivāliem ASV. Filma tur iekļauta Pasaules labāko filmu skatē.

Filmas režisors ir Andris Gauja, scenārija autori: Lauris Gundars un Andris Gauja, operators Aleksandrs Grebņevs, māksliniece Ilze Kauliņa, producenti: Guna Stahovska un Andris Gauja. Filmā sadarbojas profesionāli aktieri (Inga Alsiņa-Lasmane, Gatis Gāga, Liena Šmukste, Marina Janaus, Ivars Auziņš, Andrejs Smoļakovs u.c.) ar Rīgas skolu jauniešiem bez iepriekšējas aktiera pieredzes (Mārcis Klatenbergs, Ieva Apine, Edgars Siliņš u.c.).

Filma ir stāsts par jaunu skolotāju Zani, kas pēc piedzīvotas vilšanās personiskajā dzīvē visu enerģiju velta savai audzināmajai klasei, taču aiziet par tālu - ekskursijās un mājas ballītēs pakāpeniski izzūd robeža starp skolotāju un skolniekiem, un Zane nonāk sarežģītā personisko attiecību mezglā...