Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Kino

Sāk demonstrēt Latvijas un Lietuvas kopražojuma filmu "Spēlmanis"

© F64

Šodien, 26. septembrī uz ekrāniem nonāk Latvijas un Lietuvas kopražojuma filma Spēlmanis.

 Pirmizrāde Lietuvā notika aizvakar, 24. septembrī, šodien par godu Latvijas pirmizrādei filmas veidotāji no Lietuvas ir ieradušies Latvijā un atbildēja uz žurnālistu jautājumiem Rīgas Kino muzejā. Preses konferencē piedalījās režisors Ignas Joninas, scenārija autors Kristups Saboļus, galvenās sieviešu lomas tēlotāja Ūna Meka un producente Uļjana Kima, kā arī Latvijas puses pārstāvji - operators Jānis Eglītis un producents Roberts Vinovskis.

“Esam gandarīti, ka šim mūsu kopdarbam ir lieliski klājies starptautiskajā kino vidē, tas ir piedalījies daudzos filmu festivālos un saņēmis augstu novērtējumu, tomēr īpaši liels prieks mums ir par to, ka filma izpelnījusies tādu atsaucību Lietuvā, par ko liecina neparasti daudzās nominācijas un balvas nacionālajā kino un televīzijas festivālā. Domāju, šis ir lielisks veids, kā kopīgiem spēkiem un sadarbojoties gan stiprināt savstarpējās saites un iegūt papildus finansiālo un radošo kapacitāti, gan parādīt pasaulei, ka mūsu valstis var piedāvāt vērā ņemamus talantus un izcilas filmas. Tādēļ ļoti ceram, ka Spēlmanis arī Latvijā gūs skatītāju atsaucību, un ka sadarbība kino jomā starp Lietuvu un Latviju ies plašumā”- tā filmas producents Roberts Vinovskis.

Filmas pasaules pirmizrāde notika pērn prestižajā Sansebastjanas filmu festivālā Spānijā, tā izrādīta kopumā vairāk nekā 30 festivālos visā pasaulē un saņēmusi vairākas balvas, tai skaitā festivālos Setubalā (Portugālē), Parīzē (Francijā) un Varšavā (Polijā). Filma augstu novērtēta arī dzimtenē - šopavasar Spēlmanis Lietuvas kino un televīzijas festivālā Sudraba dzērve saņēma 10 nominācijas un 6 balvas, tai skaitā arī Labākā filma, Labākais režisors, Labākais scenārijs un Labākais aktieris, kā arī tikusi izvirzīta kā Lietuvas kandidāte ASV Kinoakadēmijas balvai Oskars labākās ārzemju filmas nominācijā.

Spēlmanis ir asa sižeta filma ar trillera un melodrāmas iezīmēm, tā vēsta par talantīgo ātrās palīdzības mediķi Vincentu, kurš ik dienu glābj cilvēku dzīvības, taču ir arī kaislīgs spēlmanis - ņemot vērā zemo atalgojumu, tas rada nemitīgus sarežģījumus. Sapratis, ka nespēs nomaksāt azartspēļu parādus, Vincents atrod situācijai radikālu, pat cinisku risinājumu, izveidojot ar viņa profesiju saistītu nelegālu azartspēli – likmes tiek liktas uz intensīvās nodaļas pacientu cerībām izdzīvot. Materiālā situācija strauji uzlabojas, taču drīz viņš nonāk smagas izvēles priekšā. Mīlestība, dzīvība un nāve tiek likta uz spēles.

Galvenās lomas filmā atveido Lietuvā pazīstamais aktieris Vītauts Kaņušonis un Ūna Meka - lietuviešu izcelsmes amerikāņu aktrise, kas dzīvo Losandželosā. Ūnas tēvs ir lietuviešu trimdas režisors Jons Meks, kas tiek dēvēts par amerikāņu avangarda kino tēvu.

Kopražojumu no Latvijas puses producējis Roberts Vinovskis no Studijas Lokomotīve, no Lietuvas puses – Uļjana Kima no Uļjanas Kim studijas. Filma tapusi gan ar Latvijas un Lietuvas nacionālo atbalstu, gan ar Eiropas Padomes filmu atbalsta fonda Eurimages finansējumu.

Šobrīd filma pārdota izrādīšanai Francijā, Itālijā, Čehijā, Turcijā un citās valstīs.