Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Garšīgi! Spirdzinoši un veselīgi smūtiji pavasarim

© Publicitātes foto

Pavasaris ir īstais laiks, kad kādu ēdienreizi aizstāt ar veselīgu, spirdzinošu, garšīgu un vitamīniem bagātu smūtiju!

Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā trīs gardu vitamīnu kokteiļu receptes, kas ir ne vien garšīgi, bet arī tik veselīgi, ka noteikti pelnījuši vietu jūsu pavasara ēdienkartē!

Krāsains auzu pārslu smūtijs

Šis ir lielisks vitamīnu kokteilis, kas ir tik universāls, ka to var dzert brokastīs, remdēt izsalkumu starp ēdienreizēm vai baudīt kā desertu. Tā sastāvā esošie augļi un zaļumi nodrošinās jūs ar C un K vitamīniem, auzu pārslas sniegs organismam nepieciešamās šķiedrvielas bet avokado - neaizvietojamās taukskābes, turklāt košā, dzīvespriecīgā kokteiļa krāsa noteikti priecēs acis un rotās galdu!

Sastāvdaļas (2 personām)

1 banāns

1 kivi

1 apelsīns

½ avokado

2 saujas spinātu

2 saujas saldētu zemeņu vai aveņu

30 g pilngraudu auzu pārslu

* ~1 glāze ūdens (precīzs daudzums atkarīgs no tā, cik biezu kokteili vēlaties)

* ledus, medus pēc garšas

Pagatavošana

1) Sablenderējiet banānu, auzu pārslas, notīrītu apelsīnu un nedaudz ūdens.

2) Pusi no iegūtās masas izlejiet citā traukā. Blenderī atlikušajai masai pievienojiet avokado, kivi un spinātus. Visu sablenderējiet un salejiet glāzēs - tas būs smūtija pirmais slānis.

3) Izmazgājiet blenderi un ielejiet tajā atpakaļ otru pusi masas, tai klāt pievienojiet saldētās zemenes un avenes. (Var izmantot arī tikai vienas no šīm ogām.) Visu sablenderējiet un lejiet glāzēs pa virsu jau tur esošajam slānim.

4) Iegūto kokteili baudiet uzreiz pēc pagatavošanas!

* Pēc izvēles var pievienot smūtijam nedaudz medus vai citu saldinātāju, tomēr jāatceras, ka augļos jau ir cukuri un pievienotais cukurs padarīs kokteili mazāk veselīgu

Citrusu, burkānu un ingvera smūtijs

Šis kokteilis būs ideāla vitamīnu un antioksidantu "bumba", kas organismam palīdzēs atkopties pēc garā ziemas perioda un nodrošinās imunitāti pret pavasara vīrusiem! Smūtijā esošie citrusaugļi nodrošinās ķermeni ar C vitamīnu (C vitamīna daudzums šajā dzērienā pat nedaudz pārsniedz dienas devu), burkāni sniegs normālai redzei un ādas veselībai nepieciešamo karotīnu, ingvers ar savām pretiekaisuma īpašībām palīdzēs uzturēt imunitāti, savukārt jogurts dos organismam tik nepieciešamās olbaltumvielas

Sastāvdaļas (2 personām)

1 apelsīns

1 greipfrūts

1 vidēji liels burkāns

2 cm liels gabaliņš no ingvera

200 g jogurta bez piedevām (piemēram, liesa Islandes jogurta "Skyr")

1 ēdamk. medus vai kļavu sīrupa

1 ēdamk. čia sēklu + čia sēklas rotāšanai

Pagatavošana

1)Nomizojiet un sagrieziet gabalos apelsīnu. Liec apelsīnu gabaliņus blenderī.

2) Nomizojiet greipfrūtu, izspiediet greipfrūta sulu. (Ja kokteilī liksiet veselus greipfrūta gabaliņus, smūtijs var sanākt rūgtens.)

3) Izspiediet burkāna sulu . Ja nav sulu spiedes, burkānu var aizstāt ar vēl vienu apelsīnu. Nomizojiet un sarīvējiet ingvera gabaliņu.

3) Salieciet visas sastāvdaļas blenderī, pievienojiet jogurtu, čia sēklas, medu vai kļavu sīrupu, sablenderējiet, rotājiet ar čia sēklām un baudiet!

Gurķu un piparmētru smūtijs

Ļoti viegls un atspirdzinošs dārzeņu smūtijs, kas atsvaidzinās tad, kad pavasara saule jau spīdēs logos un jūtami sildīs telpas! Gurķiem un selerijām piemīt spēja izvadīt lieko ķermenī aizturēto šķidrumu, bet piparmētras kā antioksidanti palīdz šūnām cīnīties ar oksidatīvu stresu, kuru uzskata par galveno novecošanās procesu cēloni.

Sastāvdaļas (2 personām)

1 garais gurķis (vai 2 nelieli)

1 bumbieris

2 nelieli seleriju kāti

½ citrona/laima sulas

1 sauja piparmētru lapu (~5 g)

1 glāze ledus

* 1 tējk. kaņepju sēklu vai kaņepju pavalga

Pagatavošana

1) Nomazgātus dārzeņus un bumbieri (ar mizu) sagrieziet nelielos gabalos un sablenderējiet, pielejot citrona/laima sulu un pārējās sastāvdaļas. Baudiet uzreiz!

* Kaņepju sēklām ir specifiska garša, taču kaņepes ir labs prebiotiķis, tās sekmē probiotiķu jeb labās mikrofloras vairošanos un uzlabo gremošanas trakta veselību).