Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Trūkst ideju? Uzzini, kā dažādot svētku galdu Lieldienās

© Publicitātes foto

Lieldienās olas var dabīgā veidā nokrāsot visdažādākajos toņos, izmantojot galda etiķi un dažādus augus – arī garšvielas. Tāpat šo svētku ēdienkartē noteikti ir iekļaujams kāds olu ēdiens, bet iederas arī dažādi salāti, deserti un konditorijas izstrādājumi, kā arī garajās brīvdienās vērts pagatavot kādu sātīgu gaļas pamatēdienu, tā AS "Santa Maria"" mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.

"Olu krāsošana ir populāra gandrīz katrā ģimenē, īpaši, ja tajā aug bērni, bet tradicionālo sīpola mizu novārījumu vai veikalā nopērkamas pārtikas krāsvielas var aizstāt ar krāsu maisījumiem, ko iegūst no galda etiķa un bagātīga garšvielu klāsta. Šāds olu krāsošanas veids būs laikietilpīgāks, jo izvārītajām olām dabīgajā krāsvielu ūdenī, kas sajaukts ar galda etiķi, vēlams pastāvēt 6 - 8 stundas, toties olu iegūto toņu gamma būs pārsteidzoša. Ar tādām lepni var pārsteigt ciemiņus un piedalīties jebkurā Lieldienu olu kaujā!

Tik krāsainas un raibas olas var arī iztikt bez cita veida dekoriem, jo pašas par sevi izskatīsies skaisti. Ja ir vēlme, Lieldienu galda dekorēšanai var izmantot diedzētu zāli, sūnas, plaucētus bērza zariņus, pavasarīgus ziedus," svētkos būt radošiem aicina Auziņa.

6 garšvielas, ar kurām dabīgi krāsot olas

Malta paprika - gaiši brūnas olas

Karijs - dzeltenas olas

Safrāns - saulaini dzeltenas olas

Kurkums - dažādu toņu dzeltenas olas

Persilāde - gaiši zaļas olas

Čili - sarkanbrūnas olas

Lieldienās galdā ne tikai olas, bet arī deserti un sātīgi gaļas ēdieni

Ar Lieldienām saistās ne mazums ticējumu, un olas esot jāēd, lai būtu veseli. Kad pirmās olas apēstas, tad pārējās sasistās var izmantot kādam gardam olu ēdienam, piemēram, pildītām olām, salātiem.

Turklāt jāatceras arī par sāls šķipsniņu, citādi būšot visu gadu jāmelo. Garšas dažādošanai šeit var izmantot aromātisko, akmens vai ķiploku sāli.

Daudzas saimnieces cenšas, lai Lieldienu galdam tiktu izvēlēti apaļas formas ēdieni, lai tie būtu iespējami raibi un krāsaini, jo pavasaris līdz ar Lieldienām mūsu izjūtās faktiski ir klāt.

Labi, ja svētku galds tiek papildināts ar dažādiem svaigiem salātiem un citiem veselīgiem zaļumiem, diedzētiem asniem.

Der pagatavot arī kādu sātīgu gaļas vai zivju ēdienu, zupu, desertu, izcept iemīļoto kūku, jo brīvdienās ar olu ēšanu vien iztikt nebūtu īpaši veselīgi.