Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTES: Sirsnīgs svētku mielasts - kartupeļu pankūkas

© depositphotos.com

Kartupeļu pankūku cepšana ir diezgan darbietilpīga, bet brīvdienām gluži kā radīta. Tā var izvērsties par plānotu kopīgu ģimenes pasākumu, kur savs darbiņš atradīsies katram pankūku tīkotājam. Un kartupeļu pankūkas var tapt arī gluži stihiski, piemēram, no pārpalikuša kartupeļu biezeņa un ledusskapja dzīlēs piemirsta siera gabala.

Smalki rīvētās - gludās

Kartupeļu pankūku konsistence un pat garša mainās atkarībā no tā, cik smalki vai rupji kartupeļi ir sarīvēti. Smalki rīvēto kartupeļu pankūku mīklas recepte nedaudz līdzinās biezo pankūku receptei: smalki rīvētu kartupeļu masai pievieno pienu, olas, sāli, cukuru, dažkārt arī cepamo pulveri. Dažās receptēs piedevām iekļauti kviešu milti. Tā ir izeja arī gadījumos, kad mīkla sanākusi par šķidru, piemēram, kartupeļiem nav kārtīgi nospiesta sula vai arī kartupeļu masas ir par maz. Pievienojot mīklai kviešu miltus, cep arī plānās kartupeļu pankūkas un raudzētās kartupeļu pankūkas. Mērenu kviešu miltu piejaukumu ēdāji var pat nepamanīt. Daži gan apgalvo, ka tūlīt jūtot, ja kartupeļiem pievienots kas cits, viņuprāt - lieks. Šie cilvēki dod priekšroku pankūkām, kas ceptas tikai no rīvētas un nospiestas kartupeļu masas, pievienojot vienīgi nedaudz sāls. Daļa no šiem cilvēkiem paši ir kartupeļu audzētāji, un viņiem ir arī savas iecienītas, pankūkām piemērotas kartupeļu šķirnes, kas viegli rīvējamas un tik ātri neoksidējas, tāpēc mīkla saglabā patīkamu krāsu un pankūkas iznāk gardi zeltainas.

Rupji rīvētās - matainās

Ne mazums ir tādu ēdāju, kam smalki rīvētu kartupeļu pankūkas negaršo, tās šķiet smagnējas, taukainas, glīzdainas. Viņiem labāk tīk pankūkas no rupji rīvētiem kartupeļiem. Zviedrijā tādas saucot par matainajām, jo rupji rīvēto kartupeļu skaidiņas gar pankūkas malām patiešām atgādina matiņus. Šīs pankūkas vairāk garšo pēc ceptiem kartupeļiem un ir izteikti kraukšķīgas. Mīklu gatavo līdzīgi, tikai kartupeļus rīvē pēc iespējas garās skaidiņās. Cept tās ir nedaudz grūtāk, jo sākumā kartupeļu gabaliņi neturas kopā un, tikai kārtīgi apcepot pankūku no vienas puses, to var uzmanīgi apgriezt ar lāpstiņu.

Piedevas pēc izvēles

Kartupeļu pankūkām reizēm liek klāt arī maltus sīpolus, kapātus lokus, ķimenes, sasmalcinātus spinātus, salvijas, ķiplokus, melnos vai sarkanos piparus un dažādas citas garšvielas. Ne visi šo pieeju atbalsta, jo uzskata, ka nevajadzētu nomākt kartupeļu garšu, jo sevišķi tagad, rudenī, kad kartupeļi ir svaigi un garšīgi. Tā ir gaumes lieta. Reizēm daļu kartupeļu masas aizstāj ar kabaču vai ķirbju masu, piejauc auzu pārslas, biezpienu vai sieru, tā iegūstot citu garšu. Daži cepēji apviļā pankūkas rīvmaizē, citiem ir paradums pildīt kartupeļu pankūkas ar gaļu, biezpienu, brinzu, dārzeņiem u.c.

Rupji rīvēto kartupeļu pankūkām mēdz pievienot sīkos gabaliņos sagrieztu papriku, sīpolu, ķiploku, rīvētu burkānu.

Ko likt virsū

Sāļu pankūku piekritēji ēd tās ar krējumu, speķi un sīpoliem, biezpienu, zaļumiem, svaigiem dārzeņiem, saceptiem gaļas krikumiņiem u.c. Reizēm mazas kartupeļu pankūciņas izmanto arī aukstajā galdā, uz tām liek dažādas uzkodas kā uz sviestmaizēm - lasi, ikrus; siera, gaļas vai dārzeņu masas utt. Tomēr atdzisušas kartupeļu pankūkas daudziem nav pa prātam. Savukārt saldummīļi ēd kartupeļu pankūkas ar brūkleņu vai ābolu ievārījumu, dažādām saldām mērcēm, citi vienkārši uzkaisa cukuru un kanēli.

Neļausim izjaukt omulīgo maltītes gaisotni diskusijām par to, kurš variants ir labāks vai pareizāks, un neizrādīsim sašutumu pat tad, ja kāds gāzīs mūsu meistardarbam virsū kečupu.

Der zināt:

* No 1 kg kartupeļu iegūst 4 glāzes rīvētu kartupeļu masas pankūkām.

* Pankūkām izvēlas pašus lielākos miltaino šķirņu kartupeļus.

* Rīvēto kartupeļu masa jāizmanto nekavējoties, lai tā neoksidētos. Lai kartupeļu masa nekļūtu tumša, zilgani pelēcīga, tai pēc iespējas drīzāk pievieno karstu pienu.

* Ļoti svarīgi ir atbrīvot rīvēto kartupeļu masu no liekā šķidruma. Recepšu autori uzsver: jo masa būs sausāka, jo mazāk pankūkas juks laukā. Sulu var notecināt caur sietu vai marli, stingri nospiežot ar karoti vai tīrām rokām.

* Lai izspiestā kartupeļu sula neietu zudumā, to var arī izdzert, ievērojot zināmu piesardzību, katram cilvēkam atvēlot ne vairāk kā 50-100 g sulas. Tautas medicīnā to lieto pret kuņģa čūlu, aizcietējumiem, galvassāpēm un dažām citām kaitēm. Garšas uzlabošanai var pievienot kādu citu sulu.

* Kartupeļu sulu var arī uz brīdi nostādināt, tad uzmanīgi noliet, bet trauka dibenā nogulsnējušos cieti pievienot atpakaļ sarīvētajai masai - pankūkas būs kraukšķīgākas.

* Ja kartupeļu pankūkām pievieno kviešu miltus, tos vispirms ieteicams sakult viendabīgā masā ar olu un tikai tad likt klāt mīklai.

* Kartupeļu pankūkas cep pietiekami lielā sakarsētas taukvielas daudzumā. Gatavās pankūkas ieteicams nosusināt no abām pusēm ar papīra dvielīti, lai atbrīvotu no liekās taukvielas.

* Daudzi gardēži par vislabākajām atzīst tādas kartupeļu pankūkas, kas ceptas čuguna pannā uz malkas plīts, bet ikdienā cepšana sokas daudz vieglāk uz gāzes vai elektriskās plīts, izmantojot pannu ar nepiedegošu klājumu. Arī iesācējiem šis variants ir piemērotāks.

* Kartupeļu pankūkas jāēd tūlīt pēc izcepšanas. Atdzisušas vai atkārtoti sildītas tās zaudē labo garšu un kraukšķīgumu.

Receptes

Matainās kartupeļu pankūkas

Sastāvdaļas:

4 lieli miltaini kartupeļi

1 sīpols

1 ola

2-4 ēdamkarotes miltu

sāls, malti melnie pipari

eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Kartupeļus sarīvē uz rupjās rīves, liek sietā vai uz marles, maksimāli nospiež lieko šķidrumu. Pievieno smalki sakapātu sīpolu, sāli, piparus, sakultu olu un miltus, sajauc viendabīgu mīklu. Pannā sakarsētā eļļā ar karoti liek mīklas piciņas un pieplacina. Cep no abām pusēm zeltaini brūnas, nosusina papīra dvielītī, līdz pasniegšanai patur siltumā.

Kartupeļu biezeņa plācenīši ar sieru

Sastāvdaļas:

4 glāzes kartupeļu biezeņa (no svaigiem kartupeļiem, nevis no koncentrāta)

1 glāze rīvēta siera

1 ola

2 ēdamkarotes miltu

2 ēdamkarotes kapātu zaļumu

rīvmaize apviļāšanai

eļļa cepšanai

Pagatavošana:

Olu viendabīgi sakuļ ar miltiem, piemīca kartupeļu biezenim, pievieno sieru un zaļumus, samaisa, masu sadala nelielās vienādās lodītēs, tās nedaudz saplacina, apviļā rīvmaizē, liek sakarsētā eļļā un cep no abām pusēm zeltaini brūnas.