Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Centrāltirgū piedāvājums aug - no Latgolas speķīša līdz franču delikatesēm

SPEĶĪTIS. Saimniece vēsta, ka speķītis ir pats ejošākais produkts © Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Rīgas Centrāltirgū var nopirkt arī to, ko citviet atrast būs visai grūti, bet, ja ļoti vēlas, tad jāapmeklē vairāki specializētie veikali. Centrāltirgus ir pietiekami liels un vienlaikus pietiekami kompakts un daudzveidīgs, lai vienā apmeklējuma reizē nopirktu visu – no Latgolas speķīša līdz franču delikatesēm un lielisku Latgales alu.

Latgolas golds - gaļiņa, kas kūst mutē

Piena paviljonā pavisam nelielu tirdzniecības vietu aizņem Latgolas golds jeb Latgales saimniecībā ražotie gaļas produkti. Vieta neliela, bet sortiments plašs - sālīts un kūpināts speķis ir paši populārākie produkti, neslēpj tirgotāja, jo speķītis ir tik maigs un aromātisks, ka pats kūst mutē. Desas, krūtiņas gabali, šķiņķis un citi gaļas izstrādājumi tiek kūpināti melnajā pirtī, bet sālīti piemājas ražotnē, ievērojot visas senās tradīcijas. «Gaļu dažādajai produkcijai saimnieki iepērk no zemniekiem - apstrādājam mājās audzētu dzīvnieku gaļu. Šobrīd lielākais sortiments ir no cūkgaļas, bet tūlīt sāksies liellopu kaušanas sezona un plašākā sortimentā būs arī liellopu gaļas ražojumi. Laika apstākļi palikuši vēsāki, tāpēc varēsim klientiem piedāvāt arī putraimu desas un auksto gaļu, ko karstā laikā nevaram ilgstoši uzglabāt, jo gatavošanas procesā nav pievienotas nekādas vielas, kas pagarinātu derīguma termiņu,» skaidro saimniece. Vēl viņa sūkstās, ka brīvdienās lielākā daļa produkcijas ir izpirkta, tāpēc pašreiz vitrīnā un ledusskapī praktiski nekā vairs nav, taču tas nav uz ilgu laiku - jau kuru katru dienu klāt būs jaunais vedums, kas pašlaik vēl kūpinās melnajā pirtiņā. Latgolas golds tirdzniecības vietu Rīgas Centrāltirgū atvēra vien martā un līdz šim strādāja tikai nedēļas nogalēs - no ceturtdienas līdz svētdienai, bet pieprasījums ir liels un pastāvīgo klientu skaits nemitīgi pieaug, tāpēc no 1. septembra Latgolas golds būs atvērts katru dienu.

Pasaules delikateses Latvijas pircējam

Daudziem droši vien ir nezināms fakts, ka pasaulē atzīti kārumi un augstākās raudzes pārtikas produkti vairs nav tikai ekskluzīvo veikalu sortimentā, bet ērti iegādājami arī Centrāltirgus piena paviljona stendā Pasaules delikateses.

SIERA PAZINĒJIEM UN VEGĀNIEM. Tradicionālās ēdienkartes piekritējiem noteikti patiks galdā likt un našķoties ar oriģināliem sieriem no Francijas un Grieķijas, kuru garša īstus siera pazinējus nepievils / Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Plaši pārstāvēta ir franču delikatešu ražošanas uzņēmuma Labeyrie produkcija - sākot ar jūras veltēm, kuru īpašā vērtība slēpjas faktā, ka jūras iemītnieki auguši un nozvejoti brīvā jūrā, nevis iegūti audzētavās. Arī virtuļi, macroni un citas delikateses izgatavotas no augstvērtīgām izejvielām un pamatoti uzskatāmas par delikatesēm. Tāpat arī spāņu izslavētie gaļas vītinājumi, vācu grildesiņas un ekskluzīvi salami.

Stendā lielā izvēlē arī vegānu iecienītā produkcija no Vegan deli - nageti, kotletes, desiņas, sieriņi. Arī sojas piens jeb dzērieni ar dažādām garšām ir produkti, ko savā ēdienkartē labprāt iekļauj vegāni un veģetārieši.

Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Domāts par kārumiem un našķiem arī cilvēkiem, kuri no ēdienkartes brīvprātīgi vai piespiedu kārtā svītrojuši glutēnu saturošus produktus.

Alus, alutiņš, kvasiņš no Latgales

Dārzeņu paviljona attālākajā galā paradīze ir īstiem alus cienītājiem - Daugavpils alus darītava piedāvā dažādu veidu izlejamo alu un iecienīto dzērienu pudelēs. Ja skatāmies pagātnē, tad Daugavpils alus darītavai sena vēsture - alu šeit ražo jau kopš 1860. gada, taču vēl arvien alus meistari turas pie senajām vērtībām un darina to pēc vecajām receptēm.

Pārdevējs saka, ka vislielākais hits vienzīmīgi ir Melnā pērle, kuras garšā jūtamas kardamona un citrusu notis. Tas gan nenozīmē, ka alus darināšanā izmantota mūsdienu tehnoloģija - tā ir senču recepte, kas pilnveidota tikai ar papildu izejvielām, lai dažādotu alus garšas.

Piedāvājumā arī gaišie un tumšie Naudali, kuru radīšanai iedvesmu devis Latvijas lats - latu mūsu ikdienā vairs nav, bet kā liecinieks tam paliek alus.

MELNĀ PĒRLE neapšaubāmi ir visprasītākais un lielāko popularitāti guvušais Latgales alus / Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Pēc grilētāju brālības iniciatīvas Daugavpils alus meistari izstrādājuši īpašu grila alu - šo gaišo alu atzinīgi vērtē arī ārzemnieki, kuri saka, ka tas lieliski sader ne tikai ar grilētiem ēdieniem.

Ja alus neiet pie sirds vai jāsēžas pie auto stūres, tad ne sliktāk par glāzi alus slāpes dzesēs un baudu sniegs īsts Latgales kvass.

Visas alus šķirnes saglabā dzīvā alus statusu - tas ir vienreiz filtrēts, nepasterizēts un saglabā dabisko dzirkstošumu.