Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Katrs ceturtais Latvijas iedzīvotājs apsver iespēju atteikties no gaļas

© Publicitātes foto

Katrs ceturtais jeb 25% Latvijas iedzīvotāju apsver domu par uzturā lietoto gaļas un gaļas izstrādājumu apjomu samazināšanu vai atteikšanos no tā pavisam, kļūstot par veģetārieti vai vegānu – tā secināts jaunākajā „Maxima mazumtirdzniecības kompass” veiktajā pētījumā par iedzīvotāju gaļas un gaļas produktu lietošanu uzturā.

Interesanti, ka lielākais īpatsvars šādu plānu kalēju ir Rīgas mājsaimnieču vidū, kā arī Latgales respondentu vidū. Tajā pat laikā vairāk nekā puse jeb 55% respondentu ir pārliecināti, ka tuvākajā nākotnē nemainīs savus gaļas ēšanas paradumus, 5% plāno paplašināt uzturā lietotos gaļas veidus, bet 6% - samazināt. Līdzīga situācija ir arī gaļas izstrādājumu ēšanas paradumu izmaiņu plānos.

Aptuveni puse iedzīvotāju (52%) reti vai dažreiz mēdz aizstāt gaļu un gaļas izstrādājumus ar citiem alternatīviem produktiem: visbiežāk gaļas un gaļas izstrādājumu vietā ēd zivis (87,5%) sēnes (55%) vai pākšaugus (51,5%).

Vērtējot iedzīvotāju attieksmi par veģetārismu un vegānismu, 33% respondentu uzskata, ka tas ir dzīvesveids, kamēr 42% uzskata, ka ziemeļnieku tautām tomēr nav ieteicams atteikties no gaļas un gaļas izstrādājumiem. 26% respondentu ievērojuši, ka pievērsties šādam dzīvesveidam būtu dārgi, bet aptuveni ⅕ jeb 21% respondentu liekas, ka būt par vegānu/veģetārieti ir moderni un populāri. Domājot ilgtermiņā, 37% iedzīvotāju norāda, ka veģetārisms un vegānisms nav veselīgs dzīvesveids, bet 18% aptaujāto radies priekšstats, ka būt par vegānu/veģetārieti ir grūti, jo veikalā ir nepietiekams vajadzīgo preču sortiments.

„Lai arī to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka ikdienas maltīšu neatņemama sastāvdaļa ir gaļa, vēl joprojām dominē, veģetārisms un vegānisms kā dzīvesveids pēdējā laikā iegūst aizvien lielāku popularitāti - mums ir jārespektē cilvēku izvēle dzīvnieku izcelsmes produktus aizstāt ar citiem produktiem, tādēļ “Maxima Latvija” veikalos piedāvājam iedzīvotājiem iegādāties arī dažādus produktus veģetāriešiem un vegāniem,” stāsta „Maxima Latvija” Biznesa analītikas departamenta vadītāja Zane Kaktiņa.

Viņa arī norāda, ka, pieaugot pieprasījumam pēc veģetāriešu un vegānu pārtikas produktiem, jau 16 „Maxima Latvija” veikalos izveidoti īpaši plaukti ar veģetāriešu un vegānu pārtikas produktiem, kā arī tie pieejami internetveikalā e-maxima.lv. Sortimentā ir pieejami dažādi sojas deserti, krēmi, kūkas, sojas izstrādājumi, kviešu nageti, tofu deserti un pastētes, un dzērieni, sieri veģetāriešiem, sieri vegāniem, sviests veģetāriešiem, humuss, dārzeņu burgeri un mērcītes.

Pētījums par Latvijas iedzīvotāju paradumiem svaigas gaļas un gaļas produktu lietošanā uzturā tika veikts sadarbībā ar pētniecības centru SKDS 2017. gada jūlijā, un tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.