Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Pavārs Zommers aicina sestdien uz Rīgas ielu ēdienu festivālu

© F64

«Ir, protams, labi, ka latvietis galvenokārt ēd mājās un pats visu gatavo, tas nekad neizzudīs, tomēr latvietim vajag arī rast motivāciju iziet no mājas un nobaudīt ko neierastu, tā teikt – iepazīt citādu skatienu uz ēdienu, arī izbaudīt kopības sajūtu,» uzskata pavārs Raimonds Zommers un aicina sestdien, 14. janvārī, uz pirmo Rīgas ielu ēdienu festivālu |Stāsts: Ziema|.

Ielu ēdiena (anļu valodā - Street Food) festivāls notiks Kaļķu un Vaļņu ielā no pulksten 14 līdz 20, tajā piedalīsies 3 pavāru restorāns, Aqua Luna, Cup&Cino, Entresol, Kaļķu vārti, Kasha Gourmet, Kuk Buk restorāns, Le Dome, Olive oil, Restorāns 3, Ribs&Rock, Rocket Bean Roastery, Tinto un Valmiermuižas vēstniecība Rīgā. Ar Rīgas ielu ēdiena festivālu tiks atklāts Eiropas gastronomijas reģions 2017, šis tituls ik gadu tiek piešķirts diviem vai trim reģioniem. 2017. gadā Eiropas gastronomijas reģiona titulu visu gadu nesīs Rīgas un Gaujas reģions, kā arī Dānijas pilsēta Orhūsa kopā ar Dānijas valsts centrālo daļu un Lombardijas reģions Itālijā. Šādi festivāli ir gardēžu atsaucību guvusi tradīcija Eiropā un citviet pasaulē, bet nav daudz ēdiena kultūrai veltītu pasākumu, kas notiek klusākajā un aukstākajā gada sezonā, turklāt brīvā dabā vai pilsētvidē. Pavārs Raimonds Zommers ir pārliecināts, ka šis pasākums piesaistīs gan pilsētas iedzīvotāju, gan tūristu interesi, turklāt, un kas nav mazsvarīgi, laika prognozes šādam pasākumam pagaidām ir labvēlīgas.

Ielu ēdienu kustība Latvijā ir dzimšanas stadijā, bet pasaulē ielu ēdienu vēsturei ir senas tradīcijas, jo īpaši Āzijas valstīs. Raimonds Zommers uzskata, ka šādas ēšanas kultūras arvien lielāka attīstība ir saistīta ar straujo dzīvesveidu, kas Eiropas valstīs ienāk arvien konsekventāk. «Ielas ēdiens nav nekvalitatīvāks, absolūti ne, jo īpaši, ja tiek ēsts svaigā dabā. Tas ir tikai laika jautājums - cik ātri un plaši tas ieviesīsies Latvijā. Šobrīd neviens neko vairs negrib gaidīt. Protams, ir dažādas nācijas. Daži saka, ka latvieši ir kā aizmiguši, bet mēs uzskatām, ka strādājam ļoti ātri. Savukārt itālieši ir daudz lēnāki, viņi ir gatavi gaidīt,» saka pavārs. Par iedzīvotāju atsaucību viņam šaubu nav, jo līdzīgā pasākumā, kas noticis Rīgas svētku laikā Spīķeros, jau pieredzēts, ka tas tiek apmeklēts vairāk un vairāk, tas liek domāt, ka arī ziemā apmeklētāju būs gana daudz.

Sestdien ielu ēdiena festivāla dienkartē dominēs Latvijas produkti. Protams, ka katrā valstī atbalsta savējos, bet mūsu vietējie produkti patiešām ir ļoti labas kvalitātes. Ir ziema, un jāņem no krājumiem, no pagrabiem, kas mums ir pilni ar augļiem un dārzeņiem, pat arī ogām, un tam visam vēl nāk klāt gaļa un zivis - tas viss ir pieejams. «Ceļojot pa pasauli, es bieži stāstu par Latvijas vēsturi, kas nenoliedzami ietekmējusi arī latvisko virtuvi. Jautājums - vai mums ir īpašs ēdiens? Izņemot rupjmaizes kārtojumu, es nevienu citu nevaru nosaukt, jo pārējie ēdieni sastopami arī citviet pasaulē. Tomēr mums ir kas ļoti īpašs - produktu kvalitāte. Ne tikai vienkārši produkti, bet pat ļoti elitāri - strauss, briežu, mājas pīļu gaļa... Esmu piedalījies projektos, piemēram, Krievijā, un uzskatu, ka tur daudziem produktiem vienkārši nav garšas. Pie mums burkāns ir salds un kraukšķīgs, bet tur tādu nevar atrast vai arī tas ir ļoti dārgs, un to var loģiski izskaidrot - lielām nācijām nepieciešams milzīgs produktu apjoms, to ražošanai ir savas blaknes, bet mazām nācijām šajā ziņā ir savas priekšrocības.».