Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

GARDAS KŪKAS RECEPTE: Šokolādes laimes pagale

© Leonīds Gusevs

Lai labi garšo!

SASTĀVDAĻAS:

sīrupam:

• 150 g cukura

• 100 ml ūdens

• 10-20 ml ruma

sviesta krēmam:

• 250 g mīksta sviesta

• 200 g cukura

• 40 ml ūdens

• 2 olas

• 2 olu dzeltenumi

• šķidrs kafijas ekstrakts

• šķidrs vaniļas ekstrakts

biskvīta mīklai:

• 4 olas

• 125 g cukura

• 125 g miltu

PAGATAVOŠANA: pagatavo vieglu cukura sīrupu: pannā sajauc cukuru un ūdeni, uz mazas liesmas vāra, līdz izkūst cukurs. Pavāra dažas minūtes, lai sīrups kļūst gaišs, bet mazliet biezāks nekā ūdens. Pievieno rumu.

Olu dzeltenumus sakuļ kopā ar veselām olām. Pagatavo sviesta krēmu: mazā katliņā vai dziļākā pannā liek cukuru un ūdeni, ļauj cukuram pašam izkust, uz nelielas liesmas to uzvāra, līdz parādās mazi burbulīši. To strauji uzlej uz olu masas un kuļ bez apstājas, līdz masa atdziest. Pievieno mīksto sviestu. Krēmu maisa, līdz tas kļūst pilnīgi viendabīgs. Pievieno vēlamo ekstraktu (kafijas vai vaniļas), samaisa. Kamēr gatavo biskvītu, krēms lai atpūšas.

Pagatavo biskvīta mīklu: bļodā sakuļ olas ar cukuru, liek karsta ūdens peldē un kuļ, līdz masa sasniegusi aptuveni 40 grādu temperatūru, trīskāršojusies, kļuvusi gaiša un cukurs izkusis.

Bļodu izņem no ūdens peldes un turpina kulšanu, līdz masa atdzisusi. Masai ir jālīst no karotes smagi, bet viendabīgi (veidojot tādu kā lenti). Caur sietiņu uzmanīgi izsijā miltus. Mīklu lej uz pannas, kas pārklāta ar cepamo papīru. Pannu liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 230 grādu temperatūrā cep aptuveni 7 minūtes. Izņemot no krāsns, biskvītu uz tīra dvieļa apmet ar papīru uz augšu. Noņem cepamo papīru un mīklu apsmērē ar sākumā pagatavoto sīrupu.

Gatavo ruleti: biskvītu apsmērē ar sviesta krēmu un sarullē. Kad tas izdarīts, ruleti arī no virspuses apsmērē ar sviesta krēmu vai melnās šokolādes glazūru. Dekorē pēc vēlmes.

PADOMS

Šī ir viena no tradicionālajām Ziemassvētku kūkām, kas ļoti populāra Francijā. Franči savas laimes pagales parasti dekorē ar neēdamām, bet svētku simboliku raksturojošām lietām - lapiņām, košām odziņām, putniņiem, sēnītēm, lentītēm.

Pagale vislabāk garšo, ja gatavota dienu iepriekš.