Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Linsēklas Ziemassvētku galdam

© Publicitātes foto

Linsēklas ir veselīgu uzturvielu krātuve, tāpēc arvien vairāk cilvēku tās ikdienā pievieno brokastu pārslām, jogurtam, biezputrām vai smūtijiem. Bet linsēklas ir pelnījušas nonākt arī svētku galdā – vien jāuzmeklē piemērotas receptes.

Linsēklu sastāvā ir aptuveni 20% olbaltumvielu, kas lieliski papildina ar citiem produktiem uzņemto olbaltumvielu klāstu. Līdzīgi citām sēkliņām, arī linsēklām raksturīgs bagātīgs polinepiesātināto taukskābju jeb tā dēvēto labo tauku saturs, no kurām lielākā daļa ir omega-3 taukskābes, kas optimizē gan holesterīna, gan cukura vielmaiņu organismā. Turklāt linsēklas satur aptuveni 30% šķiedrvielu, kas rada noturīgāku sāta sajūtu, mazina ar uzturu uzņemtā holesterīna uzsūkšanos un uzlabo resnās zarnas darbību, tātad palīdz normalizēt arī vēdera izeju. Linsēklas satur gan šķīstošās, gan nešķīstošās šķiedrvielas. Šķiedrvielas maina gremošanas trakta saturu un ietekmē barības un bioloģiski aktīvo vielu uzsūkšanos zarnās. Nešķīstošās šķiedrvielas mūsu organismā strādā kā slota, aizslaukot projām visu nevajadzīgo, bet šķīstošās šķiedrvielas pabaro zarnās mītošos mikroorganismus - «labās baktērijas» - un atjauno zarnu dabisko mikrofloru. Linsēklas ļoti ieteicams iekļaut ēdienkartē tiem, kuri vēlas kontrolēt svaru, jo tās paildzina sāta sajūtu, palēnina tauku un glikozes absorbciju zarnās, samazina apetīti un tieksmi pēc saldumiem.

Vēl linsēklu sastāvā ir īpašas vielas lignāni, kas pieskaitāmi fitoestrogēniem - tiem piemīt sievišķajiem hormoniem estrogēniem līdzīga iedarbība. Tāpēc linsēklas ieteicamas sievietēm menopauzes periodā, kā arī premenstruālā sindroma mazināšanai.

Linsēklas uzturā var lietot gan veselas, gan smalcinātas. Ārsti un uztura speciālisti iesaka dienā apēst līdz 50 gramiem linsēklu.

SIA Iecavnieks&Co pircējiem piedāvā veselas un smalcinātas linsēklas. Smalcinātām linsēklām ir daļēji atdalīta eļļa, līdz ar to tās tik ātri neoksidējas (nekļūst rūgtas), kā arī tās tiek fasētas vakuuma iepakojumā, tā pagarinot produkta derīguma termiņu. Ļoti bieži taukvielas dienas laikā ar pārtiku uzņemam par daudz, līdz ar to attaukotās smalcinātās linsēklas ir labs veids, kā samazināt uzņemto taukvielu daudzumu, vienlaikus nodrošinot organismam citas vērtīgās vielas, kas atrodamas linsēklās.

Iecavnieks&Co ražo arī smalcinātas linsēklas ar inulīnu. Smalcinātām linsēklām tiek pievienoti topinambūru milti, kuru sastāvā ir inulīns - viela, kuru, regulāri lietojot, var sekmēt cukura un holesterīna līmeņa normalizēšanos un labvēlīgi ietekmēt acu veselību.

***

Ikdienas lietošanai:

1-2 ēdamkarotes veselās linsēklas, smalcināto linsēklu vai smalcināto linsēklu ar inulīnu

• pievieno kefīram, jogurtam, paniņām, sulai, putrām;

• pārkaisa ar linsēklām salātus, picu, maizītes;

• gatavojot konditorejas izstrādājumus, pievieno mīklai, aizvietojot daļu miltu;

• var izmantot rīvmaizes vietā;

• veselas linsēklas lieto salātos, pankūku mīklā utt.

***

Siera cepumi ar linsēklām

Sastāvdaļas

• 150 g cietā siera

• 100 g sviesta

• 135 g miltu

• 15 g smalcinātu linsēklu

(SIA Iecavnieks)

• 3 ēdamkarotes saldā krējuma

• 1 ola

• dažādas sēkliņas (linu, ķirbju, saulespuķu u.c.)

• naža gals sodas

Pagatavošana: uz smalkās rīves sarīvē sieru, pievieno mīkstu sviestu, iesijā miltus, pieber smalcinātas linsēklas un sodu, pielej saldo krējumu. Visu samīca viendabīgā masā un atstāj uzbriest uz piecām minūtēm istabas temperatūrā. Tad mīklu izrullē un izspiež ar mazu glāzīti cepumus, pārziež tos ar sakultu olu, uzkaisa sēkliņas. Liek sakarsētā cepeškrāsni 180 grādu temperatūrā un cep

10-12 minūšu.

***

Siera kūka ar smalcinātu linsēklu pamatni

Sastāvdaļas:

Pamatnei:

• 200 g smalcinātu linsēklu ar inulīnu (SIA Iecavnieks)

• 150 g sviesta

• 2-3 ēdamkarotes cukura

Krēmam:

• 500 g Mascarpone vai cita svaigā siera

• 250 g saldā krējuma

• 5-6 ēdamkarotes cukura

• 1 laims, 1 citrons

• 25-30 g želatīna

• svaigas ogas, piparmētru lapiņas

Pagatavošana: smalcinātas linsēklas samīca ar mīkstu sviestu un cukuru; veidnē izklāj cepamo papīru un masu vienmērīgi izlīdzina, cieši piespiežot ar rokām pie pamatnes, liek ledusskapī.

Krēmam želatīnu pārlej ar 50 ml vēsa ūdens un uzbriedina. Svaigo sieru liek lielākā bļodā, pievieno citrona sulu, pierīvē laima miziņu (var pievienot arī laima sulu), saputo.

Saldajam krējumam pievieno cukuru (var pievienot arī vaniļas cukuru) un saputo stingrās putās. Uzbriedināto želatīnu karstā ūdens peldē izkausē un pievieno uzputotai siera masai, tad iemaisa saputoto krējumu. Iegūto masu pārlej sagatavotajai smalcināto linsēklu pamatnei, veidni liek atpakaļ ledusskapī uz 4-6 stundām.

Pirms pasniegšanas rotā ar svaigām ogām un piparmētru lapiņām; ja vēlas, var pārliet ar ogu, karameļu vai šokolādes mērci.