Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

APTAUJA: Ko īsti ēd Latvijas studenti?

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Nav noslēpums, ka studentu ikdienas ritms starp lekcijām, eksāmeniem un citām aktivitātēm ir saspringts, tāpēc ēšanai un maltītes baudīšanai studenti bieži vien atvēl maz laika, bieži izvēloties maltīti līdzņemšanai, tā secināts Narvesen veiktajā Latvijas studentu ēšanas paradumu aptaujā.

Līdzās smalkmaizītēm un karstmaizēm, studenti nevar iedomāties savu ikdienu bez kafijas, kas, kā atzīst paši studenti, jo īpaši svarīga kļūst eksāmenu un sesijas laikā.

Lai gan studentiem ir saspringts ikdienas ritms, it īpaši tuvojoties sesiju un eksāmenu laikam, 86% Latvijas studentu atrod laiku, lai ikdienā regulāri pabrokastotu. Viņi iecienījuši brokastot gan mājās, gan steigas gadījumos ārpus tās. Dienās, kad studenti brokasto ārpus mājas, viņi ir iecienījuši uzkrāt spēkus, ēdot dažādas karstās maltītes (42%) un smalkmaizītes (39%). Trešā daļa aptaujāto brokastīs mielojas ar svaigajiem salātiem un augļiem.

15% aptaujāto Latvijas studentu brokastis neēd, kā galvenos iemeslus minot laika trūkumu, nevēlēšanos ēst, kā arī nepārvaramo vēlmi ilgāk pagulēt. Lai gan daļai nepietiek laika, lai apēstu brokastis, studenti atrod brīvu brīdi, lai starp lekcijām ieturētu pusdienas - lielākoties ārpus mājas, kā atzīst 67% no aptaujātajiem. Turklāt lielākā daļa, jeb divas trešdaļas studentu maltītei ir gatavi tērēt no diviem līdz pieciem eiro. Kā norāda aptaujas dati, puse jeb 55% aptaujāto Latvijas studentu maltīti līdzņemšanai iegādājas vismaz reizi nedēļā.

Vairāk nekā puse jeb 54% aptaujāto studentu atzīst, ka nevar savu ikdienu iedomāties bez kafijas un teic, ka tai ir liela nozīme viņu dzīvē. Bieži vien pēc vēliem vakariem un negulētām naktīm, kad studenti cītīgi mācījušies, nākamajā dienā jābūt mundriem, lai ietu uz lekcijām un turpinātu mācīties. Tāpēc katrs otrais students atzīst, ka līdz ar sesijas un eksāmenu laiku kafiju dzer vairāk. Visiecienītākā kafija studentu vidū ir kafija ar pienu, ko izvēlas 39%, savukārt otrā populārākā ir caffe latte, ko dzer 26%.

Aptauja veikta 2016. gada novembrī, aptaujājot 350 studentus no visas Latvijas, lai noskaidrotu viņu ēšanas un kafijas baudīšanas paradumus.