Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

VĒRTS NOBAUDĪT: Ķirbju rudens

ĪRU SETERIEM Nelsonam, Remingtonam un Tullamoram arī ļoti garšo svaigi ķirbji. «Kad virtuvē kauju ķirbi, viņi burtiski stājas rindā un, to dabūjuši, grauž ar lielu sajūsmu.» © Privāts arhīvs

«Es esmu filozofe pēc izglītības, bet visu apzinīgo darba mūžu esmu strādājusi par komunikāciju konsultanti. Kad vienā brīdī likās, ka esmu no tā ļoti nogurusi un gribējās ko pamainīt, trīs gadus neko citu nedarīju, tikai cepu kūkas,» saka Ilze Salna. Lai arī Ilze ir atkal atgriezusies komunikāciju konsultanta darbā, viņas kaislība uz kūku cepšanu un ēst gatavošanu nav pārgājusi.

«Es šoruden pārtieku tikai no ķirbjiem - jā, šis ir ķirbju rudens manā ēdienkartē,» viņa secina un Neatkarīgās lasītājiem iesaka nobaudīt trīs pavisam vienkārši pagatavojamus, bet absolūti brīnišķīgus ķirbju ēdienus - viņas pašas īpašo četru sieru ķirbi, draudzenes Lindas ieteikto ķirbi ar vistu, kokosriekstu pienu, sīpoliem un citronzāli, par ko Ilze draudzenei ir bezgala pateicīga, un eleganto ķirbju kūku.

***

ĶIRBIS AR VISTU, KOKOSRIEKSTU PIENU, SĪPOLIEM UN CITRONZĀLI

Vispiemērotākais būs hokaido ķirbis (neliels, koši oranžā krāsā), ko nevis pārgriež uz pusēm, bet nogriež tikai vāciņu, tad ar karoti izņem sēklojumu.

Apcep vistu, atsevišķi apcep ļoti daudz sīpolu (sagrieztus ripiņās), pievieno kokosriekstu pienu un - tas ir ļoti svarīgi! - smalki sagrieztu citronzāli.

Visu sasautē (Ilze liek klāt vēl arī ķiploku un ingveru), pievieno sāli, piparus (pēc garšas) un liek iekšā apcepto vistu.

To visu pilda ķirbī, uzliek atpakaļ nogriezto vāciņu, un 180 °C temperatūrā cep cepeškrāsnī 40-60 minūtes.

ĶIRBJU KŪKA

Vajadzēs: 250 g rīvēta svaiga ķirbja, 150 g brūnā cukura, 150 g izsijātu miltu, 100 g rupji maltu riekstu (valrieksti, mandeles, lazdu rieksti - pēc izvēles), 50 g medus, 4 olas, 1 tējk. cepamā pulvera, 1/2 tējk. kanēļa, 2 tējk. vaniļas cukura.

Olas saputo ar cukuriem un medu, pievieno kanēli, riekstus, ar cepamo pulveri sajauktus miltus, samaisa ar ķirbi.

Cep 26 cm diametra formā (bet var arī kēksa formā - kā kukulīti) 180 °C temperatūrā apmēram 40 minūtes.

Atdzisušai kūkai pārsmērē pūdercukura un citronu sulas glazūru.

ČETRU SIERU ĶIRBIS

To var gatavot gan veģetāru, gan var likt klāt garneles vai apceptu vistas fileju (100 g).

Vajadzēs (2 porcijām): riekstu ķirbi (apmēram 1 ½ kg), 200 g svaigā siera un apmēram tikpat daudz zilā siera + «Smiltenes» mocarellu + Krievijas sieru (to kopējais svars ir 150-200 g), dilles, lociņus, puravus, ķiploku, olīveļļu.

Ķirbi pārgriež gareniski uz pusēm, izņem sēklojumu, apslaka ar olīveļļu, pārkaisa mazliet sāli, mazliet svaigi maltus melnos piparus, arī miziņu ieziež ar olīveļļu.

Liek cepeškrāsnī un 180 °C temperatūrā cep 20-30 minūtes.

Kamēr ķirbis cepas, svaigo sieru samaisa ar svaigajiem zaļumiem, piespiež klāt mazliet ķiploku un pielej labu šļuku olīveļļas. Tad ķirbi izņem no cepeškrāns un ar tējkaroti drusku pakasa ārā jau izcepušos vidiņu (apmēram 1 cm) un liek klāt pie svaigā siera ar zaļumiem.

Pierīvē klāt (vai sadrupina) zilo sieru, mocarellu un Krievijas sieru.

Tālāk pēc izvēles: ja gribas veģetāru, tad pagaršo - varbūt vajag vēl sāli, piparus; ja gribas ar garnelēm (ļoti garšīgi!), tad masā iemaisa atlaidinātas garneles; ja gribas ar vistu - tajā iemaisa mazos gabaliņos jau apceptu vistas fileju.

Pilda atpakaļ ķirbjos un cep 180 °C temperatūrā 15 minūtes, tad izņem, lai uzkaisītu vēl nedaudz sarīvēta siera un cep vēl 15-20 minūtes, līdz ķirbis gatavs.

Pasniedz, pārkaisītu ar svaigiem zaļumiem.