Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

GATAVOJAM MĀJĀS: Baraviku ziemas kārumi

© Ilustratīva bilde

Kad vēl paēst un pārēsties sēnes, ja ne tagad? Zeme ir ar lietu padzirdīta, un sēnes mežā jau gaida. Bet, kamēr viena daļa uz vakariņu šķīvja, otra jāliek burkās ziemas mēnešiem.

Marinētas baravikas

SASTĀVDAĻAS:

• kilograms vārītu baraviku

• divas ēd.k. sāls

• divas ēd.k. cukura

• trīs ēd.k. 9% etiķa

• melnie graudu pipari

• svaigi malti melnie pipari

• muskatrieksts, trīs četras lauru lapas

• četras piecas ķiploka daiviņas

PAGATAVOŠANA: baravikas nomazgā, notīra, sagriež nelielos gabaliņos un vāra aptuveni 20 minūšu. Nokāš un mērcē aukstā ūdenī divas līdz sešas stundas, ūdeni divas reizes nomainot.

Uzvāra marinādi, pievieno garšvielas. Katlā ar marinādi liek sēnes un vēl vāra aptuveni 10-15 minūšu. Pilda izkarsētās burkās, vāko ar pasterizētiem metāla vai plastmasas vāciņiem, taču sapildītām burkām papildu pasterizēšana nav nepieciešama.

***

Baravikas želejā

SASTĀVDAĻAS:

• baravikas

• tomāti

• smaržīgie pipari,

• ķiploki

• melnie pipari

• lauru lapas

• sāls, etiķis, cukurs

• želatīns

PAGATAVOŠANA: baravikas notīra, sagriež gabaliņos, izvāra. Gatavās baravikas aplej ar aukstu ūdeni, noskalo, notecina.

Tomātus pēc izvēles sagriež šķēlēs vai izmanto veselus ķirštomātiņus. Ķiplokus notīra.

Puslitra burkā liek trīs daiviņas ķiploka, piecus melno piparu graudus, divus smaržīgos piparus, lauru lapu. Burkās kārto tomātus un baravikas. Ja vēlas, var konservēt tikai baravikas vai izmantot tomātus, sīpolus un gurķus.

Katrā burkā ieber divas tējkarotes želatīna (ja ir smalks, nav ar lieliem graudiem, rupjāku želatīnu uzbriedina; izmanto tik, cik rakstīts instrukcijā uz paciņas, un izšķīdina marinādē), trīs tējkarotes etiķa. Uzvāra ūdeni - uz četrām puslitra burciņām nepieciešams viens litrs ūdens. Uz litru ūdens liek ēdamkaroti sāls un divas ēdamkarotes cukura. Uzvāra, kad sāls un cukurs izšķīst, tad pārlej sēnēm.

Burkām uzliek vākus, bet neaizgriež, liek ūdenī, pasterizē 25 minūtes, bet, lai temperatūra burkās nepārsniedz 80 grādu. Tad burkas aizvāko, patur otrādi - uz vākiem 10 minūšu, tad atdzesē, tur vēsumā.

***

Savā sulā konservētas baravikas

SASTĀVDAĻAS:

• baravikas

• etiķis 9%

• sāls

• cukurs

• melnie pipari

• lauru lapas

• ķiploki

• eļļa

PAGATAVOŠANA: ielej katliņā nedaudz ūdens (lai nepiedeg), tad pieliek pilnu katlu ar sēnēm. Vāku virsū un vāra. Kad baravikas pavārījušās, pielej nedaudz etiķa, lai baravikas nepaliek tumšas. Joprojām vāra. Kad sāk putoties, nokāš. Tad liek klāt garšvielas - etiķi, sāli, cukuru, piparus, lauru lapas, smalki sagrieztus ķiplokus. Pielej nedaudz eļļas. Pavāra vēl piecas minūtes, noņem no uguns. Liek burciņās.

***

Saldētas baravikas

Viens no vienkāršākajiem veidiem: svaigas sēnes notīra; ja baravikas paprāvākas - sagriež gabaliņos un liek aizvākojamā traukā vai speciālos, tieši saldēšanai paredzētos maisiņos, un liek saldētavā.

Cits variants: notīrītas, sagrieztas sēnes liek sakarsētā eļļā uz pannas un apmēram 10 minūšu pasautē, kamēr iztvaiko liekais šķidrums. Pieber sāli, atdzesē un pilda saldēšanai paredzētos traukos. Uzglabā saldētavas kamerā.

Saldētas baravikas saglabā savu dabisko smaržu un garšu, turklāt tās viegli un ātri pagatavot: iepakojumu izņem no saldētavas, atlaidina un izmanto pēc vajadzības - pievieno zupām, gatavo krēmzupas, mērces, pievieno gaļas ēdieniem, dārzeņu sautējumiem.