Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTES: Jāņu dienas galdam

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Katrai kārtīgai saimniecei par Līgo vakara un Jāņu dienas cienastu jādomā laikus. Varbūt šogad palepoties ar pašas sietu sieru? Varbūt tradicionālās, visiem zināmās un pārbaudītās receptes aizstāt ar kaut ko interesantāku un neparastāku? Tā vai citādi, bet pie pavarda būs jārosās.

Rabarberu plācenīši

SASTĀVDAĻAS:

• rauga mīkla

• rabarberi

• vārītais krēms

• pūdercukurs

drumstalām: 1,5 glāzes cukura

• 200 g saldkrējuma sviesta

• 6 ēdamkarotes miltu

• 1 deserta karote kartupeļu miltu

• 1/3 tējkarotes cepamā pulvera

• 1 tējkarote vaniļas cukura

PAGATAVOŠANA:

rauga mīklu sadala pikucīšos, izkārto uz cepamās pannas, ar rokām izplacina mazus plācenīšus. Aptuveni 15 minūšu plācenīšiem ļauj uzrūgt.

Uz plācenīšiem liek ēdamkaroti vārītā krēma un vienmērīgi izlīdzina.

Pa virsu katram plācenītim ber kārtīgu sauju iepriekš sagatavotu rabarberu (nomizo, sīki sasmalcina, apber ar cukuru un nostādina, nolej šķidrumu).

Virs rabarberu kārtas bagātīgi ber drumstalas.

Pannu ar plācenīšiem liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 200 grādu temperatūrā cep aptuveni 30 minūšu.

Drumstalu pagatavošana: visas sausās sastāvdaļas samaisa vienā traukā, iekapā aukstu sviestu un, ar rokām izmaisot visas sastāvdaļas, saberž drumstalās. Ja cep ābolu maizītes, var pievienot tējkaroti kanēļa. Ja vienā reizē drumstalas neizlieto, tās slēgtā traukā var glabāt ledusskapī vismaz mēnesi un izmantot, kad nepieciešams.

Divējāds Jāņu siers

SASTĀVDAĻAS:

• 3 l pilnpiena

• 1 kg skāba pilnpiena biezpiena

• 6 olas

• 0,5 kg sviesta

• svaigas lakšu lapiņas

• svaigi vai kaltēti kliņģerīšu ziedi

• sāls vai cukurs

• malts muskatrieksts

PAGATAVOŠANA: pienu uzkarsē līdz 96 grādu temperatūrai (tas ir brīdis, kad piens kuru katru brīdi gatavojas izkāpt no katla).

Biezpienu samaisa kopā ar olām.

Karstajā pienā pamazām iemaisa biezpienu. Maisa tik ilgi, līdz redzams, ka sāk atdalīties sūkalas. Pienīgo masu izkāš caur marli un sadala divās aptuveni vienādās daļās.

Ņem divus katlus, receptē minēto sviesta daudzumu sadala uz pusēm, katru daļu savā katlā izkausē un iemaisa garšvielas sviestu, iemaisa garšvielas - vienā smalki kapātas svaigu lakšu lapiņas, otrā - svaigu vai kaltētu kliņģerīšu ziedu lapiņas. Pēc garšas un vajadzības pievieno sāli, cukuru vai maltu muskatriekstu. Sieram ar kliņģerīšu ziedlapiņām būs maigi saldena garša (ja pievienos cukuru un muskatriekstu), savukārt siers ar lakšiem būs pikants.

Izkāsto biezpiena masu savieno kopā ar sviestu un maisa, līdz siers elastīgi atlec no trauka malām.

Vijīgo masu liek marlītē vai auduma maisiņā, stingri nosien un liek zem sloga.

Zemeņu tarte

SASTĀVDAĻAS:

• mandeļu smilšu mīkla

pildījumam:

• 500 g Mascarpone krēmsiera

• 2 tējkarotes želatīna

• 50 ml salda krējuma

• 65 g cukura

dekorēšanai:

• 400 g zemeņu

• puse tējkarotes želatīna

• 3 tējkarotes cukura vai dabiska zemeņu sīrupa

PAGATAVOŠANA: Mandeļu smilšu mīklu uz darba virsmas izrullē aptuveni 2 mm biezumā, ieklāj tartes formā, izlīdzina maliņas, ar dakšiņu sadursta mīklas pamatni un uz stundu ieliek ledusskapī.

Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 grādu temperatūrai, tartes pamatni cep aptuveni 20-25 minūtes, līdz pamatne iegūst zeltainu brūnumu. Izņem no krāsns un pilnībā atdzesē.

Pāris ēdamkarotēs auksta ūdens uzbriedina želatīnu, tad karsta ūdens peldē to izkausē. Pievieno cukuru. Kad tas izkusis, pielej saldu krējumu un šķidro masu iemaisa Mascarpone krēmsierā.

Pildījumu liek uz tartes pamatnes, vienmērīgi izlīdzina un uz pusstundu liek atpūsties ledusskapī.

Tartes dekorēšanai uzbriedina želatīnu, karsta ūdens peldē kopā ar cukuru izkausē. Zemenes pārgriež uz pusēm. Tarti izņem no ledusskapja un dekorē: zemeņu pusītes apmērcē saldajā želatīnā un ar griezuma malu uz augšu kārto uz krēmsiera pildījuma. Dekorētajai tarei vismaz uz pāris stundām ledusskapī jāļauj sastingt.

Uz grila cepts desu ritulis

SASTĀVDAĻAS:

• aptuveni 500 g cepamdesiņu

• 3 svaigi salvijas zariņi

• 2 tējkarotes graudu sinepju

• 1 tējkarote medus

• 1 ēdamkarote baltvīna etiķa

• olīveļļa

• sāls,

melnie pipari

PAGATAVOŠANA:

Uz galda izklāj cepamo papīru, uz tā ritulī saritina desiņas un sastiprina ar koka iesmiņiem. Desiņas ar visu papīru pārvieto uz cepešpannas vai uz grila restēm.

Pagatavo mērci: sajauc sinepes, medu, etiķi, sāli un piparus.

Desiņas apsmērē ar marinādi, pa vidu var iespraust kādu salvijas zariņu, un liek cepties, kamēr desu ritulis garšīgi brūns.

Pasniedz ar atlikušo mērci.

Ātrie pīrādziņi

SASTĀVDAĻAS:

mīklai:

• 250 g margarīna

• 500 g skāba krējuma

• 500 g miltu

1 ola

pildījumam: • kūpināts šķiņķis

• spināti

• kausētais siers ar vai bez piedevām

• marmelāde

• biezas konsistences ievārījums

• ābolu šķēlītes

• svaigas ogas

PAGATAVOŠANA:

pagatavo mīklu: sasaldētu margarīnu ar rupjo rīvi sarīvē, pievieno skābu krējumu, sijātus miltus, šķipsniņu sāls un visu ātri samīca viendabīgā, veltnēšanai piemērotā mīklā. Mīklu liek ledusskapī un vismaz pusstundu atpūtina.

Atkarībā no tā, pīrādziņi būs saldi vai sāļi, sagatavo pildījumu: gaļu sagriež mazos kubiciņos; ja izmanto marmelādes konfektes, tās sagriež plāksnītēs, ābolus nomazgā, sagriež daiviņās. Var izmantot svaigas ogas: tās nomazgā, nosusina (zemenes var griezt mazākos gabaliņos). Var izmantot rabarberus - tos sagriež, īsi pirms pildīšanas pīrādziņos pārber ar cukuru. Var izmantot sasmalcinātus un plaucētus spinātus.