Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

RECEPTE: Kraukšķīgas ķiplokmaizītes jeb brušetas

© Airida Žolīte, speciāli Mājai

Minimāls daudzums produktu, minimālas pūles, un neparasta uzkoda – brušeta – gatava, tā noteikti iepriecinās gan mājiniekus, gan viesus. Turklāt ir dota iztēle – var ar tomātiem, var izmantot šķiņķi un pat sēnes.

Brušetas ir itāļu virtuves ēdiens, jo itāļi mīl svaigus un sezonālus ēdienus. Tādas ir arī šīs vienkārši un ātri pagatavojamās kraukšķīgās ķiplokmaizītes, kas ir klasiskais antipastas veids. Pirmsēdiens, ko pasniedz, lai paaugstinātu apetīti. Svarīgākais, ka maizes šķēles pirms pasniegšanas apgrauzdē - tostē, apcep uz grila vai pannā.

Brušetu pagatavošanas veidu ir daudz - ar prošuto, šķiņķi, tomātiem, baziliku, mocarellu, olīvām un citām sastāvdaļām. Visbiežākā recepte - ar tomātiem un baziliku, bet lielākā daļa ir pavisam vienkāršas. Klasiskā brušeta ir grauzdēta Toskānas maize, kas ieeļļota ar augstas kvalitātes rafinētu olīveļļu un sarīvētu ķiploka daiviņu.

Modernā virtuve brušetās var izmantot dažādus svaigus vai marinētus dārzeņus, krēmsieri labi sader ar avokado un zaļumiem. Ļoti labi garšo, ja tomātiem pievieno balto sīpolu.

SASTĀVDAĻAS

• franču baltmaize, bagete, var izmantot arī čabatu

• tomāti, baziliks, eļļa

• pēc izvēles: prošuto, feta, paprikas krēmsiers, apcepti šampinjoni

Pagatavošana: franču baltmaizi vai bageti (var izmantot arī čabatu) sagriež apmēram centimetru biezās šķēlēs. Apgrauzdē tosterī vai uz grila. Tad pārgriež uz pusēm ķiploka daiviņu un ar griezuma vietu iesmērē maizes šķēles. Klasiskajā variantā tomātu masai mazos kubiņos sagriež tomātus, pievieno sasmalcinātas bazilika lapiņas. Beigās pievieno eļļu, sāli un piparus pēc garšas. Tomātu masu kārto uz maizītēm un pasniedz nekavējoties. Tāpat rīkojas ar pārējiem izvēlētajiem produktiem - sasmalcina, kārto uz maizes un pasniedz.