Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

PIEREDZE VIRTUVĒ: Mājas kūku meistare (+gardas receptes)

KOPĪGI BIZNESĀ. Ilzes brālis Andris Belickis vienmēr bijis labs palīgs māsai Ilzei virtuvē un arī tagad iesaistījies ģimenes biznesā. Viņš ar prieku puto krēmus un dekorē mazās kūciņas © F64

Baldonietes Ilzes Kupčas, kura pašlaik studē jurisprudenci, lielākais lepnums – pašas ceptas garšīgas mājas kūkas, pēc kurām ir vērts mērot arī kilometrus. Tik burvīgas kūkas saldummīļi reti kur varēs atrast.

«Vēlos, lai sirsnība un enerģija, ko ielieku savās kūkās, nonāk pie pasūtītājiem, un tas atnāk atpakaļ arī pie manis,» atzīst Ilze Kupča.

Aizritējuši apmēram astoņi gadi, kopš kūkas ir sievietes ikdiena. Ilze krājusi pieredzi, turpinājusi pilnveidoties un pērnā gada nogalē atvērusi savu kūkotavu, kuras darbībā iesaistījusi ģimeni. Kad Ilze bijusi maza, vecmamma cepusi mājās ruletes ar ievārījumu un pūdercukuru, un arī meitenei paticis piedalīties šajā procesā. «Pamatskolas laikā mēģināja pati cept un palīdzēju arī vecmammai, kura kūkas cepa ģimenei. Kad piedzima pirmais bērns, sāku cept kūkas ne tikai ģimenes vajadzībām,» stāsta Ilze. Viņas draudzene savulaik izveidojusi interneta veikalu Dabas dobe, kam Ilze izcepusi pirmās četras kūkas tirdzniecībai. Tas arī bijis sākums konditorejas izstrādājumu ražošanai. Viņa atminas, ka pašām pirmajām kūkām neesot bijis īpašu dekorāciju un malas arī bijušas šķības, bet tagad tādas ir pagātne. Ilzes meistarība acīmredzami augusi, tāpat kā pasūtītāju skaits.

Vecmāmiņas mantojums

Ar labām sekmēm Ilze piedalījusies konkursos, kur prezentējusi savas vecmāmiņas mājas kūkas recepti, kam prasmīgā cepēja devusi nosaukumu Vecmāmiņas mantojums. Viņa startējusi vairākos kūku cepēju konkursos un ieguvusi godalgotas vietas – Staburadzes rīkotajā konkursā Zemgales novadā 2013. gadā kļuvusi par uzvarētāju, Latgales reģionā ieguvusi 3. vietu, pērn Rimi gardēžu rīkotajā konkursā Latvijas gardākā kūka pusfinālā bijusi viena no divām finālistēm. Konkursi dodot stimulu darboties, un, galvenais – tajos raksturīga draudzīga atmosfēra un tiek gūti jauni kontakti ar citām kūku cepējām. «Citi man jautā, kāpēc gatavoju Mājas kūku ar vārīto krēmu? Kad viesojos pie draugiem Francijā un Itālijā, kur kūku cepšana notiek nelielā ģimenes uzņēmumā, baudīju Napoleona, siera kūku, Pavlovas un citas, bet ar vārīto krēmu neatradu nevienā kūkotavā. Nekur nebija tādas mājas kūkas, kādu savulaik gatavoja vecmāmiņa. Tādas kūkas ir viena no Latvijas vērtībām.» Ilze apmeklējusi konkursus arī citos novados un secinājusi, ka katrā novadā mājas kūka ir atšķirīga. Viņa novērojusi, ka Vidzemē tās ir izcakotas un papildinātas ar smilšu mīklu. «Konkursi dod iespēju cilvēkiem atrast cepējas, kas cep lauku tortes, bet cepējām – sevi reklamēt.»

Vārīta krēma rozītes

Ilze prot kūkas izrotāt ar krāsainām krēma rozītēm, kādas agrāk veidoja kūku vecmeistares. «Tās iemācījos gatavot, skatoties video youtube. Šķiet, 50 reizes skatījos, kamēr iemācījos. No sākuma tās ievietoju saldētavā, lai pēc tam varētu likt uz kūkas. 2013. gadā vadīju meistarklasi rožu veidošanā, piedaloties projektā Satiec savu meistaru.» Viņas veidotās rozes ir dažādas – no marcipāna, cukura mastikas un no vārīta krēma, kuras ir vispieprasītākās. 2014. gadā Ilze Rīgā organizēja kūku izstādi saviem klientiem, kuri kopīgi veidoja rozītes kūkām.

Dekorēšanai nākoties veltīt daudz laika. Klienti mēdzot veikt pasūtījumu, atnākot ar savu zīmējumu, kurš izdrukāts uz papīra. «Uz tā ar šokolādi izzīmēju visas kontūras. Kad šokolāde sacietējusi, to var noņemt no papīra un uzlikt uz kūkas.» Ar cukura mastiku Ilze neaizraujoties, jo uzskata – lauku tortē tā īsti neiederas. Ilzei dekorēšanas process patīkot vislabāk, tā ir iespēja improvizēt. «Citreiz klienti nosaka – jūs labāk zināsiet, kādai kūkai ir jāizskatās. Tad jautāju, kam būs jubileja, kāds ir vecums, domāju par krāsām, lai kūka izskatās svinīga.» Ilze plāno pilnīgot prasmes dekorēšanā, piemēram, savas izcilās kūkas papildināt arī ar modernu tehniku konditorejas mākslā – spoguļglazūru. Kūkotavā iecerējusi rīkot meistarklases, arī bērniem, ar kuriem kopā varēs cept pīrādziņus.

Atteikties vairs nespēj

Ilzes kūkas iemīļojuši ne vien baldonieši, tās ceļo uz Rīgu un citām Latvijas pilsētām. Klienti mēdz atgriezties pie prasmīgās kūku cepējas – kas vienreiz tās pagaršojuši, atteikties vairs nespēj. «Vienā gadā mēģināju skaitīt, cik bijis pasūtītāju – vairāk nekā 550. Tos fiksēju pēc datuma un kūkas lieluma, nevis vārda vai uzvārda.» Meistare atklāj, ka uz kāzām parasti nākoties cept kūku vairākos stāvos. Vislielākā torte bijusi piecos stāvos, katrs – uz sava dēlīša, ko gatavojot Ilzes vīrs. Pasūtot mājas kūkas, klienti neizvēloties bagātīgas dekorācijas, bet vidū – ogas un dažas rozītes. Taču vislielākā bijusi 30 kilogramus smaga, to ar lielām grūtībām varēja ielikt mašīnā.

Ilze atminas, ka gatavojusi pasūtījumu – 10 kilogramu kūku uz Sieviešu dienu, pēcpusdienā nesusi to laukā, lai atdotu klientam, bet kūka nokritusi zemē. Vakarā desmitos otra izceptā kūka atdota vietā.

Kvalitatīvi produkti

Kūku cepšanā izmanto kvalitatīvus dabīgus produktus – lauku olas un 82 procentu sviestu. Ilze priekšroku dod Hercoga miltiem. No vecmammas iemācījusies, kā pārbaudīt, vai olas baltums ir labi saputots. «Ja, apgriežot bļodu otrādi, baltums nekrīt laukā, tad tādam tam ir jābūt.» Tie ir svarīgi faktori, lai kūkas izdotos gardas. Tās galvenokārt papildinot ar dzērvenēm un brūklenēm, arī ar rabarberiem. Ogas tiekot vasarā lasītas un pēc tam uzglabātas saldētavā. Ievārījumu vāra speciāli katrai kūkai. «Grūtākais ir sagatavošanas process – kamēr tiek izcepts biskvīts, izvārīts krēms, jāgaida, kad atdziest, lai gan kūku tapšanas ceļš ir iziets un kūku var ātri pagatavot. Svarīga ir dekorēšana, tad ir vajadzīgs miers, lai neviens netraucē. Ir rīti, kad jāizcep 20 dažāda izmēra kūkas, kas jāizdekorē. Tad ceļos četros, lai uz septiņiem pasūtījums ir gatavs.»

Ilze ar savām receptēm dalās ar citiem, netur sveci zem pūra. «Ja kāds ģimenē prot izcept kūku savējiem – tas ir forši. Jāpriecājas par to! Mana bagātība ir lauku torte, ko vecmāmiņa man iemācīja izcept apmēram 13 gadu vecumā. Ja tā nebūtu, tad diez vai es ceptu kūkas. Ceru, ka to cept iemācīšu arī savam astoņus gadus vecajam dēlam Rūdim, kurš man ir liels palīgs, vai meitai Lotei, kurai ir trīs gadi.»

Sapnis par kūkotavu esot ilgi sirdī lolots, jo Ilze neesot uzdrošinājusies uzsākt savu biznesu. «Man ieteica, lai nemainu savu mājražotājas statusu, bet eju kādu soli uz priekšu. Lielas konditorejas man nekad nebūs, bet maza kūkotava – tas ir no sirds uz sirdi,» uzsver Ilze.

RECEPTES

Mājas kūka ar vārīto krēmu

Sastāvdaļas:

biskvītam

• 12 lauku olas

• 12 ēd.k. cukura

• 12 ēd. k. kviešu miltu

vārītajam krēmam:

• 0,6 l 3,5% piena

• 18 ēdamk. kviešu miltu

• 18 ēdamk. cukura

• 5 olas

• 400 g 82% sviesta

Pagatavošana: olu baltumu atdala no dzeltenuma, pievieno olu baltumam 1 ēdamkaroti cukura. Saputo stingrās putās, olu dzeltenumam pievieno cukuru, putojot pievieno izsijātus kviešu miltus. Abas masas samaisa kopā, liek uz veidnes un cep 180 grādu temperatūrā apmēram 10 minūtes.

Krēmam olas saputo kopā ar cukuru un miltiem viendabīgā masā. Pienu karsē, kad piens sāk vārīties, pievieno saputoto masu un maisot izveido viendabīgu masu. Kad masa atdzisusi, pievieno sviestu, saputo viendabīgā gaisīgā masā. Kūku liek kopā – biskvīts, ievārījums, brūkleņu krēms. Atkārto trīs reizes.

Virsējā kārtā izveido krēmu un vēlamo dekorējumu. Kūka gatava baudīšanai! Griežot jāizmanto nazis, iemērkts karstā ūdenī, tad nelips klāt krēms.

Kūku pirms baudīšanas ieteicams paturēt istabas temperatūrā, tad krēms būs mīksts un piešķirs kūkai patīkamu garšu.

Pavlovas kūkas

Sastāvdaļas:

• 2 olu baltumi

• 100 g pūdercukura

• 2 ēd.k. citronu sulas

• 1 ēdamk. kukurūzas miltu vai kartupeļu cietes

Pagatavošana: olu baltumu saputo stingrās putās, pievieno pūdercukuru, citronu sulu un kukurūzas cieti. Veido uz cepamā papīra 8 cm diametra aplīšus un cep 110 grādu temperatūrā 1,5 stundas. Ļauj atdzist kopā ar cepeškrāsni, tad izņem ārā, liek uz šķīvja un dekorē ar saldo krējumu un ogām.

Biezpiena maize ar smilšu mīklu

Sastāvdaļas:

• 300 g smilšu mīklas

• 500 g biezpiena

• 2 olas dzeltenumi

• 100 g cukura

• puse citrona miziņas

Pagatavošana: sviesta smilšu mīklu viendabīgi izliek uz pannas, pa virsu bagātīgi kārto biezpiena masu. Cep 160 grādu temperatūrā apmēram 30 minūtes, lai ir viegli brūna.

Mājas svaigā siera kūka

Sastāvdaļas:

• 400 g cepumu (var ņemt Selgas cepumus ar kļavu sīrupa garšu)

• 180 g sviesta

• 360 g svaigā siera

• 25 g saldā krējuma

• 30 g cukura

• ogas dekorēšanai

Pagatavošana: cepumus sasmalcina, pievieno sviestu istabas temperatūrā un samīca viendabīgā masā. Svaigo sieru sajauc ar cukuru un saldo krējumu. Veidnē izveido vienlīdzīgu klājumu no cepumu masas, tad uz masas uzliek svaigo siera masu, dekorē ar ogām. Var ēst uzreiz, bet vēlams ievietot ledusskapī uz 30 minūtēm.

Pīrādziņi ar pildījumu

Sastāvdaļas:

• 500 g kārtainās mīklas

• 200 g žāvētas pīrāga gaļas

• 50 g zaļo lociņu

• 15 g smalki sagrieztu sīpolu

Pagatavošana: mīklu izveltnē un sadala mazos kvadrātiņos – 5 cm x 5 cm. Pilda ar gaļas pildījumu, aizloka un pārsmērē ar olu. Cep 180 grādu temperatūrā apmēram 15 minūtes. Pildījumus var mainīt – likt to, kas garšo.